Operatori i impiantit të qymyrit të Kosovës* KEK planifikon termocentral diellor prej 100 MW

Operatori i impiantit të qymyrit të Kosovës* KEK planifikon termocentral diellor prej 100 MW

KEK tha se do të zhvillonte infrastrukturë për prodhimin e energjisë së gjelbër, duke përfshirë një termocentral diellor prej 100 MW. Kryeministri i Kosovës* Albin Kurti i tha operatorit të termocentralit të linjitit të kontrolluar nga qeveria se ai duhet të bëhet një shtyllë në diversifikimin e burimeve të energjisë.

Korporata Energjetike e Kosovës (KEK) tha se filloi procedurën për zhvillimin e infrastrukturës për projektet e energjisë së rinovueshme duke përfshirë një termocentral diellor. Kosova.Energy raportoi se objekti do të kishte një kapacitet prej 100 MW, gjë që tha Kryeshefi Ekzekutiv në detyrë Përparim Kabashi gjatë vizitës së Kryeministrit Albin Kurti dhe Ministres së Ekonomisë Artane Rizvanolli në kompaninë në pronësi të qeverisë.

 

Prodhuesi i qymyrit dhe operatori i termocentralit përfunduan një studim fizibiliteti për sistemin fotovoltaik. Sipas Kabashi, po planifikon të prodhojë një të tillë edhe për energjinë e erës. KEK gjithashtu zbuloi se është duke punuar në rindërtimin e termocentralit të saj të vjetëruar Kosova A.

 

KEK -u duhet të jetë proaktiv, novator në tranzicionin e energjisë

Kurti tha se ndërmarrja e energjisë "duhet të jetë proaktive dhe novatore" në diversifikimin e burimeve të energjisë duke përfshirë burimet e ripërtëritshme, se Qeveria e Kosovës* sheh një rol qendror për KEK -un dhe se duhet të jetë një shtyllë në këtë proces.

 

Kompania ka një bilanc financiar pozitiv, vuri në dukje kryeministri. Ai tejkaloi planin e prodhimit të qymyrit në gjysmën e parë të vitit me 4.3 milion ton, ndërsa vitin e kaluar prodhoi 6 TWh energji elektrike, tha ai. Kurti pranoi se pajisjet janë të vjetruara, mosha mesatare e punëtorëve është shumë e lartë dhe se ka mungesë të inxhinierëve dhe premtoi mbështetje.

 

Plani i përtërirë për rindërtimin e termocentralit Kosova A, i cili ka vetëm dy njësi aktive nga pesë, është i diskutueshëm pasi Banka Botërore dhe Komisioni Evropian kanë kohë që i kërkojnë qeverisë ta mbyllë

atë. Sistemi u ndërtua në vitet 1960 dhe 1970 dhe Bashkimi Evropian e konsideron përpjekjen ekonomikisht të parealizueshme.

 

Asnjë kapacitet rezervë i energjisë pasi ora po shënon për Kosovën A

Kosova* po përballet me një sfidë të sigurisë energjetike pasi një projekt i ri i termocentralit me qymyr u hoq vitin e kaluar dhe vendosja e burimeve të rinovueshme është shumë e ngadaltë për të zëvendësuar kapacitetet ekzistuese të linjitit. Varet nga karburanti fosil për pothuajse të gjithë energjinë elektrike të tij.

 

Për më tepër, qeverisë mund t'i duhet të imponojë një sistem ekuivalent me skemën e çmimeve të karbonit të Bashkimit Evropian. Kostot standarde të lejimeve për emetimin e një ton dioksidi të karbonit arritën në 58 Euro për herë të parë këtë javë. Trendi në rritje e bën prodhimin e energjisë nga qymyri gjithnjë e më pak me kosto efektive çdo muaj dhe minon edhe planet për rivitalizimin e uzinave të karburantit me qymyr.

 

Serbia, Maqedonia e Veriut, Mali i Zi dhe Bosnje dhe Hercegovina kanë sfida të ngjashme, megjithëse Maqedonia e Veriut ka një plan ambicioz për të zëvendësuar termocentralet me linjit me gaz dhe burime të rinovueshme të energjisë deri në fund të vitit 2027. Ballkani Perëndimor është në një udhëkryq.

 

Përmirësimet në tubacion për Kosovën B

KEK -u synon të rindërtojë fabrikën e tij tjetër, Kosova B, dhe të instalojë një sistem për uljen e emetimeve të oksidit të nitrogjenit në nivele që do të ishin në përputhje me rregulloret evropiane. BE -ja premtoi shumicën e fondeve për projektin. Gjatë vizitës së tij, Kurti shprehu besimin se Kosova* do të eliminonte ndotjen e ajrit në një moment.

 

Ministri Rizvanolli u zotua se do ta bëjë tranzicionin energjetik të drejtë si për KEK -un ashtu edhe për punonjësit e tij. Kompania tha se po punon gjithashtu në një projekt të mbështetur nga BE për pesë impiante të trajtimit të ujit dhe ujërave të zeza për Kosovën B i cili duhet të mundësojë një ulje prej 15% të konsumit të ujit pasi uji do të ripërdoret.