Koje oružje Velika Britanija daje Ukrajini?

Premijer Velike Britaije Boris Johnson pozvao je na veću vojnu podršku Ukrajini, jer se bori protiv ruskih snaga na istoku zemlje. Premijer Johnson je rekao da ruske trupe "nastavljaju žvakati zemlju" u regionu Donbasa, čineći "spor, ali bojim se opipljiv napredak".
Hiljade ukrajinskih vojnika na prvoj liniji sada koriste oružje i drugu opremu koju isporučuje Velika Britanija. Iz Vlade Velike Britanije kažeuda troše1,3 milijarde funti (1,6 milijardi dolara) na vojnu podršku Ukrajini.

Dakle, šta se tačno šalje?

Protivtenkovsko oružje

Velika Britanija je u Ukrajinu poslala više od 5.000 lakog protutenkovskog oružja sljedeće generacije ili Nlaw. Nlaw su dizajnirani da unište tenkove na maloj udaljenosti jednim udarom. Za ukrajinske oružane snage kojima je oružje potrebno odmah, projektili su laki za transport i jednostavni za upotrebu. Vojnik se može obučiti da ih koristi za manje od jednog dana. Mnogi analitičari smatraju da su oni već imali veliki uticaj na tok sukoba.
"Nlaw je bio apsolutno presudan za poraz ruskih kopnenih napada u ranim fazama rata", kaže Justin Bronk, sa Royal United Services Institute.
Oružje je bilo "posebno efikasno" kada se koristilo u kombinaciji sa artiljerijom, kaže Bronk.
On ukazuje na uspješne udare na kolone tenkova u kojima su Nlaw uništili prednja vozila, na način da je drugi dio kolone bio zarobljen što je omogućilo artiljerijske napade na ostatak kolone.

Rakete kratkog dometa

Ministar odbrane James Heappey potvrdio je da će "stotine" projektila Brimstone biti poslane u Ukrajinu 28. aprila. 
Brimstone se može koristiti protiv tenkova, artiljerije i nekih manjih plovila kao što su desantne letjelice, kaže kapetan Chris Carlson, bivši pripadnik američke mornarice.

“Rakete se inače ispaljuju iz aviona, ali u Ukrajini se modificiraju tako da se ispaljuju iz kamiona. Njihovo lansiranje sa zemlje smanjuje njihov efektivni domet”, kaže kapetan Carlson.
Ako se koristi kao protubrodske rakete, Brimstone je premali da bi potopio veće brodove, ali može uzrokovati značajnu štetu.
„Sve zavisi gdje udariš. Ako raketa udari u motor ili blizu vodene linije, mogli biste zadati neprijatelju ozbiljne probleme“, kaže Carlson. 

Oklopna vozila

Velika Britanija je donirala Ukrajini 120 oklopnih vozila, uključujući patrolna vozila Mastiff. Mastifi su bili veoma popularni među britanskim trupama u Afganistanu,  jer pružaju visok nivo zaštite od nagaznih mina i improvizovanih eksplozivnih naprava. Analitičari kažu da će u oblasti koja je toliko minirana kao Donbas, mastifi vjerovatno biti vrlo korisni. Podrazumijeva se da su obje strane u sukobu uveliko koristile nagazne mine, često kako bi natjerale neprijateljska vozila u područja gdje se mogu gađati protutenkovskim oružjem.

Dronovi

Ministarstvo odbrane kaže da isporučuje "desetine" sistema teških bespilotnih letjelica (UAV) za pružanje logističke podrške izolovanim snagama.
Analitičari kažu da bespilotne letjelice mogu biti vrlo efikasne u snabdijevanju trupa na liniji fronta preko "posljednjeg kilometra", posebno pod prijetnjom ruske artiljerijske vatre i u situacijama kada postoji opasnost od opkoljavanja.
Iako Rusija do sada nije uspjela opkoliti veliki broj ukrajinskih vojnika u istočnoj Ukrajini, prijetnja artiljerijske vatre u nekim područjima je uvijek prisutna.
„To je ogromna količina stvari koja je potrebna trupama“, kaže Bronk. "Svaki put kada možete koristiti dron umjesto vojnika da dopremite zalihe, to je šansa manje da nekoga izložite ekstremnoj opasnosti."

Sistemi protivvazdušne odbrane

Velika Britanija kaže da je donirala pet sistema protivvazdušne odbrane, uključujući rakete Starstreak.  Starstreak je dizajniran da obori niskoleteće letjelice na malom dometu.

Ignorira protivmjere kao što su rakete i pljeve koje koriste mnogi avioni.
„Sa tačke gledišta pilota, Starstreak je veoma neprijatna stvar. Vrlo malo se može uraditi kako bi se spriječio napad Startreakom “, kaže  Bronk.
On kaže da ruske snage mogu smatrati neke operacije previše rizičnim, ako su svjesne da je na zemlji oružje smrtonosno kao što je Starstreak. Međutim, Starstreak zahtijeva mnogo više obuke od sistema kao što je Nlaw i nije zamjena, kažu analitičari, za sisteme protivvazdušne odbrane većeg dometa.
Velika Britanija, također, isporučuje "mali broj" vozila Stormer na gusjenicama koja će služiti kao mobilna platforma za rakete Starstreak.

Dugoročno

Održavanje zaliha zapadne opreme, oružja i municije bit će izuzetno važno za Ukrajince na duži rok, smatra penzionirani Brig Ben Barry iz Međunarodnog instituta za strateške studije.
On kaže da iako Ukrajina ima neke sopstvene kapacitete za proizvodnju oružja, njenim trupama će biti teško da povrate značajnu teritoriju od ruskih snaga bez značajne spoljne podrške.  
Vojni profesionalci ističu da je potreba Ukrajine u velikoj mjeri za opremom koju njeni vojnici već znaju da koriste ili na kojoj se mogu vrlo brzo obučiti.
Veći dio ukrajinskog naoružanja dizajniran je i proizveden u zemljama Istočne Evrope bivšeg Varšavskog pakta.
Iz tog razloga, Velika Britanija je ponudila da pošalje britanske tenkove Challenger 2 u Poljsku kako bi popunila svoje donacije tenkova T-72 Ukrajini.
Ukrajinske oružane snage koriste T-72 decenijama i imaju mogućnosti održavanja i rezervnih dijelova, pored obučene posade.
U danima neposredno prije i nakon ruske invazije na Ukrajinu, ministri Velike Britanije su insistirali da će isporuke Ukrajini biti ograničene na "odbrambeno" oružje. To znači oružje koje se može koristiti samo za odbranu Ukrajine od napada, a ne za napad na Rusiju.
Vlada je signalizirala da se udaljava od čisto odbrambenih zaliha, ali neki stručnjaci dovode u pitanje cijelu razliku.
"Ne postoji čisto odbrambeno oružje", kaže Brig Barry. "Odbrambeno oružje je također ofanzivno, jer može braniti opremu koja se koristi za napad."
Ostala oprema koju isporučuje UK uključuje:

• Više od 200 protivtenkovskih projektila Javelin,
• 1.360 protivstrukturne municije,
• 4,5 tone plastičnog eksploziva
• Više od 400.000 komada malokalibarske municije,
• Više od 200.000 komada pomoći uključujući kacige, pancire, daljinomjere i medicinsku opremu,
• Oprema za elektronsko ratovanje,
• Radarski sistemi,  
• Oprema za ometanje GPS-a,
• Hiljade uređaja za noćno osmatranje
• Deseci teških UAV sistema za pružanje logističke podrške izolovanim snagama