Europska komisija predlaže prvu tranšu od jedne milijarde eura nove makrofinancijske

Europska komisija predložila je novu operaciju makrofinancijske pomoći (MFA) od  milijardu eura za Ukrajinu, kao prvi dio iznimnog paketa makrofinancijske pomoći u iznosu do devet milijardi eura najavljenog u Komunikaciji Komisije od 18. svibnja 2022. i odobrenog od strane Vijeća Europske unije od 23. do 24. lipnja 2022.
Današnji prijedlog dio je izvanrednih napora EU-a, zajedno sa međunarodnom zajednicom, da pomogne Ukrajini da riješi svoje neposredne financijske potrebe nakon neizazvane i neopravdane agresije Rusije. Nadopunit će potporu koju je EU već pružio, uključujući hitni MFP zajam od 1,2 milijarde eura isplaćen u prvoj polovici godine. Uzevši zajedno, dva dijela programa donijela bi ukupnu MFP potporu Ukrajini od početka rata na 2,2 milijarde eura, a mogla bi doseći i do 10 milijardi eura, nakon što cijeli paket izvanredne MFP Ukrajini postane operativan.
Prema prijedlogu, sredstva MFP-a bit će dostupna Ukrajini u obliku dugoročnih zajmova pod povoljnim uvjetima. Pomoć će poduprijeti makroekonomsku stabilnost i ukupnu otpornost Ukrajine u kontekstu ruske vojne agresije i gospodarskih izazova koji iz toga proizlaze. U daljnjem izrazu solidarnosti, proračun EU će pokriti troškove kamata na ovaj zajam. Kao i za sve prethodne MFP zajmove, Komisija će posuditi sredstva na međunarodnim tržištima kapitala i prenijeti sredstva pod istim uvjetima u Ukrajinu. Ovaj zajam Ukrajini bit će podržan sa 70 posto vrijednosti iznosima izdvojenim iz proračuna EU-a.

Čim Europski parlament i Vijeće odobre današnji prijedlog i potpišu odgovarajući Memorandum o razumijevanju i sporazum o zajmu s ukrajinskim vlastima, Komisija će Ukrajini odmah staviti na raspolaganje iznos od  milijardu eura.
Ova financijska pomoć dolazi kao dodatak dosad neviđenoj potpori koju je EU pružio, posebice humanitarnoj, razvojnoj i obrambenoj pomoći, suspenziji svih uvoznih carina na ukrajinski izvoz na godinu dana ili drugim inicijativama solidarnosti, npr. rješavanje uskih grla u prometu kako bi se mogao osigurati izvoz, posebno žitarica.
Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: „EU i dalje stoji uz Ukrajinu i njezin hrabri narod. Danas predlažemo tranšu od milijardu eura novog paketa makrofinancijske pomoći za Ukrajinu. Ovaj prvi dio pomoći najavljen u svibnju omogućit će nam da odmah odgovorimo na hitne potrebe Ukrajine. EU će nastaviti pružati pomoć Ukrajini i dugoročno podupirati njezinu obnovu kao demokratske i prosperitetne zemlje”.
Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik za gospodarstvo rekao je: „Ova posljednja financijska pomoć i prvi dio paketa financijske potpore od devet milijardi eura ponovno pokazuje čvrstu predanost EU-a pružanju potpore Ukrajini i njezinom narodu suočenoj sa kontinuiranom ruskom agresijom. Ovi će zajmovi omogućiti Ukrajini da podmiri više svojih neposrednih golemih financijskih potreba, a EU će pokazati dodatnu solidarnost pokrivajući troškove kamata.”
Josep Borrell, visoki predstavnik/potpredsjednik rekao je: „Putinov neopravdani rat protiv Ukrajine stavlja ogroman ekonomski pritisak na ukrajinski narod. Europska unija djeluje velikom brzinom kako bi poduprla financijsku stabilnost Ukrajine i pomogla joj u ponovnoj izgradnji budućnosti unutar europske obitelji. Ovim hitnim paketom šaljemo snažnu poruku: Europska unija nastavlja stajati uz Ukrajinu i njezin narod.”

Johannes Hahn, povjerenik za proračun i administraciju, rekao je: „Ovim prijedlogom nastavljamo na najbolji način koristiti proračun EU-a za podršku našem susjedu i savezniku Ukrajini u trenutačnim iznimno izazovnim okolnostima. Računamo na brzu suglasnost Europskog parlamenta i Vijeća što bi nam omogućilo da brzo izvršimo prvu uplatu Ukrajini suočenoj sa hitnim potrebama za financiranjem.”
Paolo Gentiloni, povjerenik za gospodarstvo, rekao je: „Europska komisija je predana podršci Ukrajini u jačanju njezinih financija dok se zemlja nastavlja braniti od ruskog agresora. Ovaj prijedlog označava još jedan konkretan korak u ispunjavanju te obveze, stavljajući na raspolaganje milijardu eura koja se može brzo isplatiti Ukrajini. Paralelno ćemo nastaviti ubrzano raditi na prijedlogu za drugi dio iznimne makrofinancijske pomoći, kao što je najavljeno u svibnju.” 
EU je već pružio značajnu pomoć Ukrajini posljednjih godina u okviru svog programa MFP-a. Od 2014. EU je osigurao više od pet milijardi eura Ukrajini kroz pet MFP programa za potporu provedbi opsežnog programa reformi u područjima kao što su borba protiv korupcije, neovisni pravosudni sustav, vladavina prava i poboljšanje poslovne klime . Osim toga, ranije ove godine Komisija je odobrila hitni zajam MFP-a od 1,2 milijarde eura, za koji je Komisija prikupila sredstva u dva privatna plasmana u prvoj polovici 2022. Komisija je 18. svibnja iznijela planove u Komunikaciji za EU trenutni odgovor za rješavanje ukrajinskog nedostatka financiranja, kao i dugoročni okvir obnove.
Kako bi financirala MFA, Komisija se zadužuje na tržištima kapitala u ime EU-a, paralelno sa svojim drugim programima, prije svega NextGenerationEU i SURE. Moguće zaduživanje Ukrajine predviđeno je planom financiranja Komisije za drugu polovicu 2022.
Operacije makrofinancijske pomoći (MFA) dio su šireg angažmana EU-a sa susjednim zemljama i zamišljene su kao izniman instrument EU-a za odgovor na krize. Dostupni su zemljama u susjedstvu EU-a koje imaju ozbiljne probleme sa platnom bilancom. Osim MFP-a, EU podupire Ukrajinu kroz nekoliko drugih instrumenata, uključujući humanitarnu pomoć, proračunsku potporu, tematske programe te tehničku pomoć i mogućnosti spajanja za potporu ulaganja.