17.05.2024.

Evropska unija zabranjuje četiri medija zbog širenja ruske propagande

Među medijima je i Glas Evrope, kojeg su tajne službe Češke Republike u martu ove godine osujetile u operaciji uticaja iza koje stoji Rusija.
 
Evropska unija je najavila zabranu četiri medija optužena za širenje prokremaljske propagande i "destabilizaciju" susjednih zemalja.
 
Četiri medija sa crne liste - Glas Evrope, RIA Novosti, Izvestija i Rosijskaja Gazeta - su "pod stalnom direktnom ili indirektnom kontrolom" Rusije i bili su "instrumenti" u podsticanju podrške njenoj ilegalnoj invaziji na Ukrajinu, saopćeno je iz Evropskog vijeća.
 
„Ruska Federacija se uključila u sistematsku, međunarodnu kampanju manipulacije medijima i informacijama (...) kako bi opravdala i podržala svoju agresiju na Ukrajinu te unaprijedila svoju strategiju destabilizacije susjednih zemalja, Evropske unije i njenih država članica“, navodi se u saopćenju.
 
Odluku je najavila povjerenica bloka za vrijednosti i transparentnost, Věra Jourová, koja je na sastanku sa ambasadorima EU dobila zeleno svjetlo za ovaj potez, uprkos upozorenju glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marie Zaharove da će Moskva uzvratiti adekvatnom mjerom prema dopisnicima zapadnih medija u Moskvi.
Jourova je, također, obećala da će zabraniti rusko finansiranje medija, nevladinih organizacija i političkih partija u EU.
Ova odluka je donesena samo tri sedmice prije nego što oko 370 miliona birača u Evropskoj uniji bude pozvano na birališta na evropskim parlamentarnim izborima, glasanju za koje se strahuje da će biti pod uticajem kampanja dezinformacija koje podržava Rusija.
Blok je u visokoj pripravnosti zbog internetskih ruskih kampanja dezinformacija koje imaju za cilj narušavanje integriteta glasanja, a zvaničnici su zabrinuti da je EU u potpunosti nespremna za nove oblike stranog uplitanja.
 
Mediji sa liste EU na nišanu
 
Tri ciljane medijske kuće, RIA Novosti, Izvestia i Rosijskaja Gazeta, su svi djelomično u vlasništvu ili pod kontrolom ruske države.
 
Ali Glas Evrope je kompanija koja se nalazi na holandskoj berzi sa službenim sjedištem u malom selu u pokrajini Sjeverni Brabant. Taj medij je u središtu tekuće opsežne istrage o optužbama da su poslanici širom Evrope plaćeni da šire propagandu Kremlja.
Novinska kuća je tvrdila da pruža "necenzurirane vijesti iz Evrope i svijeta", a tek u martu je radila intervjue jedan na jedan i debate sa aktuelnim zastupnicima u Evropskom parlamentu, koji se emitirani iz Evropskog parlamenta u Briselu i Strazburu.
Krajem marta češke vlasti objavile su da su prekinule rusku operaciju uticaja koja je provedena preko Glasa Evrope, navodeći da su vršene finansijske transakcije izabranim zvaničnicima u Evropskom parlamentu i nacionalnim parlamentima.
Prema češkim medijima koji se pozivaju na zvaničnike obavještajnih službi, optužbe uključuju političare iz Njemačke, Francuske, Poljske, Belgije, Holandije i Mađarske.
Njemačka policija je u maju otvorila istragu o kandidatu za izbore u EU Petru Bystronu iz krajnje desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD), zbog navoda da je primio do 20.000 eura od pojedinaca povezanih sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom za širenje propagande Kremlja.
 
Češki premijer Petr Fiala rekao je u aprilu da je otkrivena operacija imala za cilj destabilizaciju cijele Evrope i otkrio da su druge evropske zemlje pokrenule istrage kao rezultat čeških napora.
Belgija je potvrdila da je otvorila sudsku istragu s obzirom da su članovi Evropskog parlamenta, čije je sjedište u belgijskoj prijestolnici Briselu, pod sumnjom.