Zašto Rusija gubi toliko vojne opreme u Ukrajini?

Rusija je navodno izgubila više od 650 tenkova i oko 3.000 drugih oklopnih vozila i teškog naoružanja do sada tokom invazije na Ukrajinu. Stručnjaci navode gubitke zbog naprednog protivtenkovskog oružja koje su Ukrajini dale zapadne zemlje, loše strategije, niskog morala i važnih nedostataka u dizajnu vojne opreme.

Ukrajinske vlasti su saopćile da je Rusija izgubila oko 1.200 tenkova, broj koji se ne može provjeriti. Međutim, vojni i obavještajni blog Oryx, koji broji gubitke ruske vojne opreme u Ukrajini na osnovu fotografija poslanih sa linija fronta, kaže da je Rusija izgubila 664 tenka (od 13. maja 2022.) i oko 3.000 drugih oklopnih vozila i teške opreme.

Ruski gubici vojne opreme u Ukrajini

Iako je nemoguće dobiti sveobuhvatne izvještaje o vojnoj opremi koja je uništena, napuštena ili zaplijenjena tokom invazije Rusije na Ukrajinu, dokazi koji kruže na društvenim mrežama i servisima za razmjenu poruka mogu pružiti određeni uvid u situaciju na terenu.

Ova lista uključuje samo odabrane tipove vozila za koje su dostupni foto ili videografski dokazi. Količina uništene opreme najvjerovatnije je veća od ovdje zabilježene. Podaci od 12. maja 2022 Izvor: Oryx Blog

Napuštena oprema

Od 664 tenka koje je Rusija izgubila u Ukrajini, 283 su napuštena ili zarobljena. Prema vojnim analitičarima, to mnogo govori o operaciji: loše obavještajne informacije dovele su do toga da ruski komandanti nisu bili u stanju pravilno planirati svoje ofanzivne operacije, a jezgro vojnog osoblja uglavnom čine regruti -- oko 80 posto -- koji nisu stručno osposobljeni za korištenje opreme.

Invazione snage su, također, očekivale da ih Ukrajinci prime raširenih ruku, što se, kao što znamo, nije dogodilo, a veliki broj žrtava u prvim danima i nedeljama invazije uticao je na moral ruskih vojnika, koji su često bježali sa svojih pozicija, ostavljajući opremu za sobom.

U stvari, toliko je ruske vojne opreme ostalo napušteno da su ukrajinske vlasti čak izjavile da svako ko preuzme takvu opremu ne mora da je prijavi u poreske svrhe.

Amaterski snimci ruskih tenkova i drugih oklopnih vozila koje ukrajinski traktori vuku po poljima i selima redovno postaju viralni na društvenim mrežama. Vojna vozila su obično napuštena, pokvarena ili bez goriva. Često se predaju ukrajinskim oružanim snagama koje se bore protiv ruske invazije.

Uništena oprema

Što se tiče opreme koja je izgubljena u borbama, rat u Ukrajini razotkrio je fundamentalne nedostatke u dizajnu i zastarjele ili materijale lošijeg kvaliteta u ruskoj opremi:

Kupole tenkova koje su raznesen i sada leže u ruševinama nekoliko metara od ruševina eksplodiranog tenka ukazuju na problem dizajnerske greške.

Mnogi ruski tenkovi, uključujući T-72, koji je naširoko korišten u ruskoj invaziji na Ukrajinu, imaju automatizovani sistem municije "drži i puni". Granate su postavljene u prsten unutar kupole, a više municije je pohranjeno ispod operatera tenkova. Dakle, kada neprijateljski hitac pogodi ranjivo mjesto -- kao što je gornji dio tenka, gdje je oklop tanji -- pohranjena municija može eksplodirati i pokrenuti lančanu reakciju koja ubija posadu i raznosi kupolu sa tenka i njegov trup.

Skladište municije ruskih tenkova

Ruski tenkovi kao što su T-72, T-80 i T-90 imaju automatizovani sistem municije "drži i puni" i nose više granata u prstenu unutar kupola i ispod operativnog dijela tenka.

3D image by Juan Carlos Herrera Martinez Izvor: Globalsecurity.org

Loša strategija

Ruska armija deluje kroz samostalne borbene jedinice poznate kao bataljonske taktičke grupe (BTG), sastavljene od tenkova, pešadije i artiljerije.

Ove jedinice su formirane tako da napadnu brzo sa puno vatrene moći, tako da se sastoje od mnogo oklopnih vozila, ali malo pješadijskih trupa koje nude zaštitu za pratnju i odmazdu ako oklopna kolona bude napadnuta.

Ruske jedinice mogu nanijeti veliku štetu, ali efikasna ukrajinska taktika uparena sa protivtenkovskim oružjem Zapada, zadala je Rusiji ogroman udarac.

Protivtenkovsko oružje koje su zapadne zemlje dale Ukrajini

Mnogi ruski tenkovi su opremljeni reaktivnim oklopom dizajniranim da apsorbuje udar projektila. Međutim, koplja proizvedena u SAD-u, naprimjer, ima dvije bojeve glave. Prva raznosi reaktivni oklop, dok druga probija trup ispod njega.

Kako funkcionira Javelin

Prenosivi protivtenkovski raketni sistem Javelin američke proizvodnje ušao je u službenu upotrebu 1996. godine, ali je od tada kontinuirano unapređivan.

Izvor: BBC, Lockheed Martin.

Ostalo oružje se pokazalo veoma efikasnim protiv ruske opreme. Dron Bayraktar TB2 turske proizvodnje ima jedinstvene mogućnosti za otkrivanje i identifikaciju ciljeva sa udaljenosti do 50 kilometara.

Do sada je više od 30 zemalja pružilo finansijsku i vojnu pomoć Ukrajini. Zalihe su ograničene na oružje, municiju i odbrambenu opremu poput protivtenkovskih i protivvazdušnih sistema, jer članice NATO-a strahuju da bi osiguranje teže ofanzivne opreme poput borbenih aviona moglo dovesti do direktnog sukoba sa Rusijom.

Prije invazije na Ukrajinu, ruska vojska je izgradila reputaciju jake, efikasne i tehnološki napredne, a kroz učešće u sirijskom ratu. Ali na ovom novom ratištu, ukrajinska vojska  ozbiljno je narušila tu reputaciju.