06.09.2023.

'Vojnička' pravila za radnike u kineskoj kompaniji u Srbiji

"Stojiš u tri reda, kao u vojsci, ruke iza leđa, glava pravo, odelo zakopčano."

Ovako sagovornik, koji je zaposlen u kineskoj kompaniji "Jinshan Construction", za Radio Slobodna Evropa (RSE) opisuje kako izgledaju sastanci radnika i rukovodilaca pre smene u rudniku u Majdanpeku, na istoku Srbije.

Izjavu za RSE daje anonimno zbog, kako kaže, straha od odmazde poslodavca i gubitka posla.

Građevinska firma "Jinshan Construction", registrovana u Srbiji 2019, u vlasništvu je kineskog rudarskog giganta Ziđin (Zijin) koji od 2018. upravlja rudnikom u Majdanpeku.

Za pravila se prvo saznalo iz lokalnih medija u Srbiji, koji su u avgustu objavili deo dokumenta. U njemu su ispisana pravila za radnike na predsmenskim sastancima u rudniku u Majdanpeku.

Između ostalog, u dokumentu čiju verodostojnost je za RSE potvrdio i sagovornik iz kompanije, navodi se da se radnici postrojavaju po visini, jednoglasno pozdravljaju rukovodioce, vrše međusobne provere urednosti i psihičkog stanja.

Dokument se, kako za RSE tvrde zaposleni u matičnoj kompaniji - Ziđinu, pojavio i u toj kompaniji, ali se ne primenjuje.

Kako RSE saznaje, zbog ovog slučaja inspekcija rada u Srbiji je u avgustu vršila nadzor, ali su iz nadležnog Ministarstva za rad saopštili za RSE da nije bilo osnova da preduzimaju bilo kakve mere.

Iz međunarodne organizacije "China Labor Watch", koja se, između ostalog, bavi uslovima rada u kineskim kompanijama, naveli su povodom ovog slučaja za RSE da je "prilično uobičajeno" da kineske kompanije sprovode ovakve "disciplinske mere" kako bi kontrolisali zaposlene.

Iz kompanije "Jinshan Construction" nije odgovoreno na pitanja RSE.

Kako izgledaju sastanci?

Prema rečima izvora RSE, sastanci na kojima se radnici postrojavaju po visini, prozivaju po imenu, u "stroju" slušaju izveštaje kompanije, održavaju se pred svaku smenu, prepodnevnu i popodnevnu, u kompaniji "Jinshan Construction" duže od godinu dana.

"Vođa smene stoji ispred. Kaže 'Dobar dan', radnici odgovaraju. Onda kreće čitanje izveštaja."

Navodi da radnici onda slušaju izveštaje iz kompanije, a nekada su to izveštaji o prekršajima zaposlenih.

"Sve se iznosi ako neko napravi neki incident, navode se imena i prezimena radnika koji su napravili prekršaj."

Tokom sastanka se organizuje i prozivka radnika, prema rečima izvora, a jedan od zaposlenih se proziva da prisutnima ispriča pravila rada u kompaniji, koja se uglavnom odnose na bezbednost na radu.

Sastanak se završava izgovaranjem zakletve, ali to čine samo kineski radnici u kompaniji, kaže izvor. Prema dokumentu koji je dostavljen RSE, reč je o "bezbednosnoj zakletvi" (zakletva koja se odnosi na bezbednost na radu).

"Sve je to zato da te dovedu u red, da misliš isto kao oni, da bezuslovno slediš pravila, to je ispiranje mozga", ističe sagovornik RSE dodajući da radnici mogu biti kažnjeni ukoliko ne prisustvuju ovim sastancima smanjenjem plate ili rizikom da budu otpušteni.

Sagovornik ističe da je u pravilima o predsmenskim sastancima bilo navedeno da radnici međusobno proveravaju urednost i psihičko stanje, ali da se to ne sprovodi.

RSE nije dobio odgovor kompanije "Jinshan Construction" u vezi sa ovim sastancima, između ostalog, i da li se sastanci održavaju u skladu sa dokumentom koji je procureo u medijima u Srbiji.

Šta piše u dokumentu?

Dokument pod nazivom "Detalji Sedam koraka za predsmenske sastanke u rudarskom odeljenju projekta površinski kop Majdanpek" objavio je TV N1 na svom sajtu sredinom avgusta, a nakon toga i drugi mediji u Srbiji.

Objavljeno je pet stranica ovog dokumenta, a prema sadržaju se može zaključiti da nedostaje još stranica. Do istog dokumenta došao je i RSE.

RSE iz kompanije "Jinshan Construction" nije dobio potvrdu verodostojnosti dokumenta.

Kompanija Ziđin je, nakon objavljenog dokumenta u medijima, saopštila da se on ne primenjuje u kompaniji "Serbia Zijin Copper".

"Pravila se isključivo odnose na zaposlene u podizvođačkoj firmi Jinshan Construction koja posluje na površinskom kopu Severni revir majdanpečkog ogranka", navodi se u saopštenju Ziđina od 14. avgusta, preneo je dnevni list Danas.

Kako se navodi, dokument uređuje organizaciju takozvanog sastanaka pre smene, kao i "podizanje nivoa discipline".

"Formirajte red po grupama, postrojte se po visini, nosite zaštitnu opremu", navedeno je na prvoj stranici ovog dokumenta.

U daljem tekstu navodi se da vođa tima pozdravlja prisutne, a zaposleni odgovaraju jednoglasno "Dobro jutro (ili dobro veče) svima".

Dokumentom je predviđena i prozivka.

"Kada se izgovori ime, osoba treba odmah da istupi i odgovori prisutan snažnim, glasnim i energičnim glasom tako da svi osete entuzijazam i pozitivnu energiju", piše u dokumentu.

Dokument, između ostalog, predviđa i da prisutni zaposleni proveravaju jedni druge "pre svega proveravaju izgled (urednost odevanja) i psihičko stanje".

Predviđa se i čitanje relevantnih izveštaja koji se odnose na kompaniju, sastanke i drugo.

"Nemojte reći danas nema izveštaja za čitanje jer možete ponovo da pročitate postojeće dokumente", navodi se.

Sedmi i poslednji korak predviđen dokumentom je čitanje zakletve.

"Lice koje vodi sastanak vodiće izgovaranje zakletve rečima 'Kunem se!'. Svi podižu desnu ruku stisnutu u šaku i drže je u visini uha, udaljenu 10 centimetara od uha. Nakon što je zakletva završena, vodič kaže 'Zakletva je završena!' i svi zajedno spuštaju desnu ruku", navodi se.

Dokument u Ziđinu – 'testiranje situacije'

Jedan od zaposlenih u matičnoj kineskoj kompaniji Ziđin, u rudniku u Majdanpeku, rekao je anonimno za RSE da je taj dokument video u radnim prostorijama pre više meseci.

On je tražio zaštitu identiteta kako ne bi trpeo posledice na radnom mestu zbog javnog istupanja.

"Pretpostavljamo da su neki šefovi doneli. To se dešava, ostave ti papir i ništa ne kažu, pa ti čitaj", kaže on.

On kaže da im se nakon toga niko nije obratio sa zahtevom da postupaju po tim pravilima.

"Mislim da je to bio pokušaj da vide kako će da prođe. Sa kolegom sam čitao i rekoh – nema ništa od ovoga. Ja da pozdravljam (nadređenog) ne pada mi na pamet, ne može kineski zakon da se sprovodi ovde", kaže on.

Predsednik Samostalnog sindikata Rudnika bakra Majdanpek Goran Antić potvrdio je da se dokument pojavio u Ziđinu, ali da se nije do sada primenjivao.

"Prihvaćeno je od strane poslodavca da to nije u skladu sa našim zakonodavstvom i da nije primereno jer mi nismo ni policijska, ni vojna formacija", rekao je Antić za RSE.

On dodaje da se u kompaniji dešava da se pojavi dokument da bi se "testirala situacija". Sindikati su, prema njegovim rečima, reagovali tako što su sugerisali predstavnicima Ziđina da je to neprihvatljivo.

Ipak, kako navodi, on ne zna šta se događa u malim kompanijama čiji radnici takođe rade u Ziđinovom rudniku u Majdanpeku, ali rade u izdvojenom delu rudnika u odnosu na radnike "Ziđina".

RSE nije dobio odgovor kompanije Ziđin do kraja rada na ovom članku u vezi sa ovim tvrdnjama i dokumentom.

Šta je utvrdila inspekcija u Srbiji?

Ministarstvo za rad u Srbiji je za RSE, na upit o tvrdnjama radnika i dokumentu, navelo da je 15. avgusta izvršilo nadzor u kompaniji "Jinshan Construction" u Majdanpeku.

Kako se navodi, inspektor je uzeo izjavu zamenika direktora kompanije "Jinshan Construction" u kojoj je "pojašnjen svaki od sedam koraka" iz dokumenta.

Prema navodima inspekcije, on je u izjavi naveo da su ova pravila prevashodno usmerena na "bezbedan i zdrav rad zaposlenih", "primenjivanje preventivnih mera", kao i "podizanje svesti zaposlenih o značaju bezbednosti i zdravlja na radu".

U odgovoru Ministarstva za RSE se navodi i da im je pojašnjeno da se sedmi korak – polaganje zakletve ne odnosi na srpske državljane i da ga oni mogu ignorisati.

"Ovaj korak se nikada nije odnosio na srpske državljane, već se samo primenjuje na kineske državljane, koji izgovaranjem zakletve treba da zapamte bezbednosna pravila i obećaju da će raditi u skladu sa pravilima", navodi se u odgovoru.

U odgovoru se navodi i da su nadzoru prisustvovali rukovodioci kompanije "Serbia Zijin Copper" koji su potvrdili da se sedmi korak akta "Sedam pravila" (zakletva) odnosi samo na kineske državljane i da je taj korak "u skladu sa njihovom radnom i bezbednosnom kulturom".

"S obzirom na utvrđeno činjenično stanje, nisu se stekli uslovi za preduzimanje mera iz domena nadležnosti inspekcije rada", piše na kraju odgovora Ministarstva za rad za RSE.

Iz Ministarstva su naveli i da je u trenutku nadzora "Jinshan Construction" imao ukupno 414 zaposlenih državljana Srbije i 158 upućenih državljana Kine.

Uslovi rada u kineskim fabrikama

RSE je ranije izveštavao o slučajevima neadekvatnih radnih uslova u kompaniji "Jinshan Construction", u vlasništvu Ziđina.

Kineski radnici u kompaniji "Jinshan Construction" u Boru na istoku Srbije svedočili su u januaru 2021. za RSE da se suočavaju sa ograničenjem kretanja i zastrašivanjem.

Radnici su tada RSE poslali snimke i fotografije iz kampa koji ilustruju veoma loše uslove, prljave toalete uz tvrdnje da ih koristi veliki broj ljudi.

Osim toga, više radnika je tvrdilo da im poslodavac ne dozvoljava da izađu iz neuslovnog kampa u kom su smešteni, kao i da im je zabranjen kontakt sa stanovništvom u Srbiji.

Kompanija "Jinshan Construction" u vlasništvu "Ziđina" tada je javno demantovala tvrdnje radnika o lošim uslovima smeštaja i, kao reakciju na izveštavanje RSE, poslala medijima fotografije boljih uslova od onih o kojima su svedočili radnici.

Ziđin, inače, upravlja rudnikom zlata i bakra u Majdanpeku jer je krajem 2018. godine ta kompanija preuzela preduzeće Rudarsko-topioničarski basen Bor (RTB) u čijem je sastavu i rudnik u Majdanpeku. RTB Bor je pre toga bio u državnom vlasništvu.

Pažnju javnosti u Srbiji iste godine privukao je slučaj vijetnamskih radnika angažovanih na izgradnji kineske fabrike auto guma "Linglong" u Zrenjaninu na severu Srbije.

Radnici su bili smešteni u krugu fabrike, u barakama, a slike iz tog neuslovnog kampa objavili su svetski mediji.

Ovaj slučaj vijetnamskih radnika privukao je pažnju i međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava zbog sumnje da su ovi radnici žrtve radne eksploatacije.

Nakon što je priča objavljena u medijima, vijetnamski radnici su iseljeni iz neuslovnih baraka u kojim su živeli i prebačeni na novu lokaciju.

Jedan od vijetnamskih radnika je u novembru 2021. za RSE potvrdio da je poslodavac radnicima vratio pasoše.