Vladimir Putin počinje premještati nuklearne rakete na granicu sa Finskom zbog sukoba sa NATO 

Finska je objavila svoju namjeru da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u i želi se zaštititi od velike ruske sile, ali Vladimir Putin je uzvratio tako što je počeo pomjerati projektile do granice sa Finskom. 
Objavljen je video snimak koji prikazuje raspoređivanje mobilnih projektila Iskander navodno s autoputa na putu za Viborg, grad na zapadu Rusije u blizini finske granice.
Snimak je objavljen odmah nakon što je Helsinki službeno najavio svoju kandidaturu za pridruživanje NATO, čemu se ruski predsjednik Putin dugo protivio.
Komentar na video snimku kontrolne kamere kaže da je sedam balističkih raketnih sistema bilo na putu do grada samo 24 milje od finske granice.
Ruska državna televizija ranije je rekla da će Moskva rasporediti nuklearno oružje na svoje evropske granice, ako nordijske nacije Finska i Švedska postave vojne baze na svojoj teritoriji.
"Kada se baze NATO-a pojave u Švedskoj i Finskoj, Rusija neće imati drugog izbora nego neutralizirati neravnotežu i novu prijetnju postavljanjem taktičkog nuklearnog oružja“, rečeno je u objavi.
Ruski lider je rekao da će se suočiti sa "posljedicama" ako "pogoršaju situaciju" u Ukrajini.
 „Čim je predsednik Finske rekao da ulaze u NATO, čitava divizija Iskandera, njih sedam... kreće ka Viborgu“, rekao je glas na video snimku postavljenom na kanal VHCK-OGPU.
„Izgleda da će nova vojna jedinica biti formirana u Viborgu ili regionu.
“Sva oprema je nova, voze je Ural kamioni.
„Spremite se Finci za ulazak u NATO.
“Novi Ural, sedam Iskandera, izgleda kao da se formira nova vojna jedinica – bravo.”
Čelnici Finske i Švedske potvrdili su svoju namjeru da se pridruže NATO, označivši historijski zaokret u vanjskoj politici koji je potaknut krvavom invazijom Rusije na Ukrajinu.

Dvije zemlje su ranije imale decenije vojne neutralnosti, ali će sada formalno podnijeti zajedničku prijavu za članstvo 30-članom savezu čim te odluke ratifikuju njihove vlade.
Finski predsjednik Sauli Niinistö rekao je: „Otvara se nova era. Zaštićena Finska se rađa kao dio stabilne, snažne i odgovorne nordijske regije. Dobijamo sigurnost, a i dijelimo je. Dobro je imati na umu da sigurnost nije igra sa nultom sumom.”
Iskanderi sa konvencionalnim bojevim glavama već su korišteni u ratu u Ukrajini. Oni su u stanju nositi kasetnu municiju ili bojeve glave sa pojačanim eksplozivnim eksplozivom.
Timothy Wright, istraživački analitičar Međunarodnog instituta za strateške studije sa sjedištem u Londonu rekao je za Newsweek da oni mogu "precizno gađati i uništiti ono na što se puca". 
Putin je više puta upozoravao obje zemlje da ne pristupaju NATO-u, rekavši da taj potez obavezuje Rusiju da ojača svoju odbranu u regionu Baltičkog mora.
Britanske trupe se uvježbavaju u drugoj baltičkoj državi, Estoniji. Britanci su saopćili da su spremni za eskalaciju ako se rat u Ukrajini prelije preko granice. Oko 70 milja od ruske granice, NATO trupe, tenkovi, borbeni avioni i oklopna vozila okupili su se za vojne vježbe pod britanskom komandom.
General-pukovnik Rupert Streatfeild, komandant Royal Welsh, koji je nadgledao vježbu u Estoniji, rekao je za Times da su rat u Ukrajini i pretnje NATO dali njegovim trupama „fokus kao žilet“.
Turska prijeti da će usporiti pristupanje Švedske i Finske NATO-u, a njen ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izražava zabrinutost. On je rekao da je "neprihvatljivo i nečuveno" da budući novi članovi daju podršku kurdskoj militantnoj političkoj organizaciji, PKK.
Kao odgovor, britanska ministarka vanjskih poslova Liz Truss upozorila je Ankaru da rizikuje da Putinu preda veliku pobjedu protiveći se proširenju.
Podrška javnosti za pristupanje Finskoj NATO je naglo porasla, utrostručivši se na oko 75 posto, a dostiže procente od 50 i 60 posto u Švedskoj.
Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, rekao je da će obje zemlje biti "dočekane raširenih ruku" i rekao da se nada da će proces pridruživanja biti brz.
Uprkos tome, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da dvije skandinavske zemlje "ne bi trebale imati iluzije da ćemo se jednostavno pomiriti sa tim".

Najnovije infomracije britanske vojne obavještajne službe govore da je ruska ofanziva na Donbas "izgubila zamah" i da demoralisane ruske trupe ne uspijevaju postići uspjeh, a vojni planovi Kremlja "značajno kasne".