Više od 8.000 preduzetnika iz cijele Ukrajine dobilo podršku u Business klinikama COVID-19

Tokom februara – decembra 2021. godine više od 8.000 malih i srednjih preduzeća (MSP) iz svih regiona Ukrajine dobilo je konsultantsku podršku u poslovnim klinikama COVID-19 u okviru programa „EU4Business: Konkurentnost i internacionalizacija MSP“ koji sufinansiraju Evropska unija i Savezna vlade Njemačke.

"Na početku korona krize niko nije imao ideju kako brzo i snažno podržati privatni biznis. Međutim, pokretanjem programa zajedno sa GIZ-om uspjeli smo razviti potrebne poslovne alate. Za tu svrhu, otvorili smo COVID-19 poslovne klinike. Očekivalo se da budu privremena mjera, ali kriza se nastavila, a ovaj alat se pokazao korisnim. Veoma sam zahvalan organizacijama za podršku poslovanju koje su se pridružile inicijativi i stekle znanja i stručnost, koja su im omogućila da nastave pružati poslovne usluge malim i srednjim preduzećima. Veoma je važno da poduzetnici mogu razviti nove poslovne modele i primijeniti nove principe digitalizacije. Evropska unija će podržati mala i srednja preduzeća u Ukrajini kako bi oni mogli nastaviti da se razvijaju, rastu i postaju inovativniji i izvozno orijentirani, sposobni da pristupe novim tržištima“, kaže Chloe Allio, šef Odjela za ekonomsku saradnju, energetiku, infrastrukturu i životnu sredinu u Delegaciji Evropske unije u Ukrajini.

 

Uredi Business klinika COVID-19 radili su u Harkovu, Dnjepru, Lavovu, Ivano-Frankovsku, Vinici, Mikolajvu i Černigovu. Svojim online formatom mogli su pokriti i susjedne regije, a time i cijelu teritoriju Ukrajine. Budžet inicijative iznosio je oko 350.000 eura.

 

U programu su učestvovala mala i srednja preduzeća u rasponu od jednog do 249 zaposlenih sa fokusom na preduzetništvo žena i inovacije te nastojanjem da svoje proizvode usluge plasiraju na tržišta u i izvan Evropske unije. Zahvaljujući besplatnim savjetodavnim uslugama, mala i srednja preduzeća su povećala svoju konkurentnost. Usluge klinika uključivale su procjenu poslovnog modela, praćene mentorskim programima, obukama, seminarima, savjetodavnim odborima, forumima, poslovnim ograncima itd. Firme su dobile onsultacije od strane stručnjaka (individualna brza dijagnostika poslovanja do 30 minuta, individualna konsultacija do dva sata i grupne konsultacije), te dobili pomoć prilikom popunjavanja prijava za COVID-19 Consulting Voucher (10 punih dana stručne pomoći međunarodne konsultantske kuće CIVITTA).

"Mala i srednja preduzeća su jedan od glavnih stubova ukrajinske ekonomije. Treba napomenuti da poduzetnici ne zavise od poslova koje nudi vlada, već otvaraju radna mjesta za druge građane i povećavaju BDP zemlje. Ideja poslovanja klinike je trebala takvim

poduzetnicima pružiti uvid u savremene alate za razvoj poslovanja. Nadam se da će to dati poticaj njihovom rastu i poslovnom uspjehu u budućnosti“, kaže Armin Hofmann, programski direktor projekta „EU4Business: Konkurentnost i internacionalizacija malih i srednjih preduzeća“.

 

Klijenti poduzetnici su predstavljali sve lokacije na kojima su bile usmjerene poslovne klinike COVID-19. U Ivano-Frankivsku je bilo 2 320 učesnika, 1 332 u Nikolajevu, 1 253 u Dnjepru, 1 114 u Vinici, 815 u Harkovu, 678 u Černigovu i 501 u Lavovu. Udio žena učesnica bio je 63 posto.

 

Poduzetnici su se najaktivnije prijavili na poslovne klinike COVID-19 u regijama Lavov (883 osobe), Vinica (841), Dnjepropetrovsk (757), Kijevska regija i grad Kijev (746), Harkov (630), Nikolajev (435), Černihiv (369).

 

Prema veličini preduzeća prijavile su se firme 1-4 zaposlenih – 31 posto preduzeća, 5-9 zaposlenih – 19 posto, 10-19 zaposlenih – 14 posto, 20-49 zaposlenih – 13 posto, 50-249 zaposlenih – 18 posto i više od 250 zaposlenih – šest posto.

 

Prema sektorima najčešće prijavljene djelatnosti za obuku su bile u trgovini (na veliko i malo), hotelijerstvu i restoranima, transportu, skladištenju, komunikacijama, finansijama, osiguranju, nekretninama i poslovnim uslugama (javne, društvene i lične) – 44 posto . Drugo mjesto sa 27 posto prijavljenih zauzela su preduzeća iz oblasti poljoprivrede, lova, šumarstva, ribarstva i rudarstva. Treće mjesto sa 25 posto zauzeli su prosvjetni radnici i javni sektor. Ostatak (samo tri posto) zauzeli su preostali sektori.

 

Poslovne klinike COVID-19 su ukupno provele 150 grupnih treninga. Najpopularniji među njima bili su webinari (56 događaja), treninzi (30), konferencije i seminari (oba 11). Ostatak je raspoređen na forume, radionice, okrugle stolove, programe koučinga, poslovne doručke i marende, savjetodavne odbore, mentorstvo i otvorene diskusije (ukupno 42).

 

Među najrelevantnijim temama individualnih i grupnih konsultacija za mala i srednja preduzeća tokom pandemije bile su: marketing – 25 posto, izvoz – 11 posto, aplikacije za programe podrške poslovanju – 11 posto, finansije – devet posto, poreski konsalting – sedam posto, pravni konsalting – šest posto, poslovni model – šest posto, prodaja – pet posto, ljudski kapital – posto, a ostalo (alati podrške, digitalizacija, inovacije, nabavka) – 16 posto.

 

Za COVID-19 Consulting Vaucher u vrijednosti od 100.000 UAH prijavilo se 235 malih i srednjih preduzeća, ali je samo 105 kompanija odabrano prošlo. Oni su predstavljali kancelarije COVID-19 Business klinika na sledeći način: Nikolajev – 20, Ivano-Frankovsk –

20, Dnjepar – 10, Vinica – 16, Lavov – 16, Harkov – 10, Černigov – 10. Prema pravnoj formi izabrane kompanije činile su 60 posto – DOO (društvo sa ograničenom odgovornošću), 23 posto – privatni preduzetnici, 17 posto – fizički preduzetnici.

 

Prema temama koje su dostavljene na COVID-19 Consulting Voucher, ukrajinski vlasnici malih i srednjih preduzeća traže sljedeće usluge: marketing i prodaja – 43 aplikacije (41 posto), strategija i poslovni model – 16 aplikacija (15 posto), izvoz – 13 aplikacija (12 posto), adaptacija i optimizacija operativnih poslovnih procesa – 13 aplikacija (12 posto), digitalizacija – 10 aplikacija (10 posto), povećanje finansijske pismenosti i poboljšanje izvještavanja – šest aplikacija (šest posto), ostala pitanja (npr. tehnička regulacija ne- prehrambeni proizvodi, formiranje kadrovske strategije i dr.) – četiri prijave (četiri).

 

 

Osnovne informacije: Program "EU4Business: Konkurentnost i internacionalizacija malih i srednjih preduzeća" sufinansiraju Evropska unija i Vlada Njemačke. Realizuje ga nemačka savezna kompanija "Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH". Program ima za cilj stvaranje boljih uslova za razvoj ukrajinskih malih i srednjih preduzeća i podršku inovacijama i promociji izvoza, što rezultira održivim i pravičnim ekonomskim rastom. Kao dio pristupa Team Europe, inicijativa će također doprinijeti oporavku Ukrajine od COVID-19.

 

EU4Business je krovna inicijativa koja uključuje svu podršku EU malim i srednjim preduzećima u zemljama Istočnog partnerstva – Armeniji, Azerbejdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini. EU4Business podržava rast malih i srednjih preduzeća poboljšanjem pristupa finansijama i uslugama za razvoj poslovanja, te promoviranjem bolje poslovne regulative.