Velika Britanija će poslati 6.000 projektila kao pomoć ukrajinskoj vojsci

Premijer Velike Britanije Boris Johnson rekao je kasno 23. marta da će njegova zemlja poslati još 6.000 projektila i oko 33 miliona dolara finansijske pomoći ukrajinskoj vojsci, koja se bori protiv brutalne invazije ruskih snaga.

Među doniranim projektilima će biti protivtenkovsko i visokoeksplozivno oružje, rekao je Johnson uoči samita NATO-a i G7 u Briselu.

"Ujedinjeno Kraljevstvo će raditi sa našim saveznicima na jačanju vojne i ekonomske podrške Ukrajini, jačajući njihovu odbranu da bi preokrenuli tok u ovoj borbi", rekao je Johnsnon u izjavi.

"Ne možemo i nećemo stajati po strani dok Rusija melje ukrajinska mjesta i gradove u prah", rekao je Johnson.

Prema navodima iz njegovog ureda, Johnson će vršiti pritisak na zapadne saveznike na samitima u Briselu da "pojačaju brzinu" u svojim odgovorima na akcije Moskve.

Također je najavljeno da će Johnson pozvati na isporuku "pojačane odbrambene podrške Ukrajini i udvostručavanje ekonomskih sankcija".

Ova najava dolazi u trenutku kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky pozvao građane širom svieta da izađu na ulice u znak protesta protiv ruske invazije na njegovu zemlju.

„Dođite sa ukrajinskim simbolima da podržite Ukrajinu, da podržite slobodu, da podržite život“, rekao je Zelensky u video obraćanju na engleskom. "Dođite na svoje trgove, na svoje ulice, učinite se vidljivim i glasnim."