Vajzat dhe gratë në politikat e sigurisë, zëvendësministrja e Mbrojtjes: Kemi rritur përfaqësimin e tyre në FA

Fuqizimi i roli të gruas në shoqëri përmes dijes dhe zhvillimit të gjeneratës së ardhshme si kontribuese proaktive në politikat e sigurisë kombëtare dhe ndërkombëtare ishte në qendër të aktivitetit të organizuar me rastin e fillimit të veprimtarisë së Institutin për Gratë në Politikat Kombëtare dhe Ndërkombëtare të Sigurisë II, projekt i financuar nga Ambasada e SHBA. Pjesë e aktivitetit ishte edhe zëvendësministrja e Mbrojtjes Dallëndyshe Bici, ambasadorja e SHBA Yuri Kim, kryetari i Prezencës së OSBE-së në Tiranë Vincenzo Del MonacoNë fjalën e saj përshëndetëse, zëvendësministrja e Mbrojtjes theksoi se, arsimimi, kualifikimi dhe shanset e barabarta të shtrira në mënyrë kapilare në shoqëri janë mënyra më e mirë për t’i dhënë fund dramës së tranzicionit të gjatë që po lodh deri në sfilitje pjesën më të brishtë dhe njëkohësisht më të fortë të shoqërisë tonë, gruan.  Duke u përqendruar tek roli dhe përfaqësimi i gruas në Forcat e Armatosura të Republikës së Shqipërisë, zëvendësministrja Bici u shpreh se krahasuar me vite më parë ka rritje të nivelit të përfaqësimit të vajzave dhe grave, referuar statistikave të vitit 2019 dhe 2020.Përfaqësimi i personelit ushtarak femra në Forcat e Armatosura, për vitin 2020 është 14,01%, me një rritje me 0,27% krahasuar me muajin dhjetor të vitit 2019; numri i punonjësve civil është 1578, nga të cilët 561 janë femra, në përqindje, 35,55%. Oficerë në total kemi 1747,  nga të cilët 341 janë femra, ose e shprehur në përqindje 19,51%, (rritje me 0,2% nga vitet e mëparshme). Nënoficerë në total 2337, prej të cilëve 348 janë femra ose 14,89%; Numri i përgjithshëm i punonjësve në Ministrinë e Mbrojtjes dhe në Forcat e Armatosura është 7413, nga të cilët 1379 janë femra, që përbëjnë 18,6% të totalit”, - u shpreh zëvendësministrja Bici. Po ashtu, shtoi znj. Bici, ka rritje me 2,5