Uz podršku EU Arheološki park Vučedol bit će okosnica turizma Slavonije i Baranje

U Muzeju vučedolske kulture održala se konferencija projekta Arheološki park Vučedol kao uvod u zbivanja koja će uslijediti u sljedeće dvije godine.

Naime, ovaj veliki projekt obuhvaća izgradnju, rekonstrukciju i revitalizaciju samog arheološkog lokaliteta, komunalne i ugostiteljske infrastrukture, kao i turističku promociju cijelog zahvata na površini nešto većoj od 28 hektara.

“Projekt Arheološki park Vučedol zamišljen je kao platforma, okosnica i pokretač složenog programa sustavnih interdisciplinarnih istraživanja arheološkog lokaliteta Vučedol koji širi prostor Vučedola, prezentira kao arheološko povijesni, ali isto tako turističko-ugostiteljski i sportsko-rekreativni centar”, rekla je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec.

Na budućem lokalitetu moći ćete pronaći planetarij, info punkt i znanstveno-istraživački centar, restoran, zonu za prezentaciju vučedolskog stočarstva, muzejski trg, vučedolski labirint i dječje igralište, rekonstrukciju Megarona i vučedolskog naselja, sojenice na Orlovom otoku, putničko i komunalno pristanište za plovila… Veliki su to planovi koji će, jednom realizirani, biti okosnica turizma Slavonije i Baranje te važno mjesto za znanstvenike i istraživače.

Specifični ciljevi projekta su očuvanje arheološkog lokaliteta Vučedol te obogaćivanje kulturne (arheološke) i turističke ponude korištenjem kreativnih, inovativnih i tehnološki naprednih rješenja u obrazovanju, prezentaciji i promociji Arheološkog parka Vučedol.

Partneri ovog značajnog projekta su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Vukovar, Javna ustanova Lučka uprava Vukovar i Turistička zajednica grada Vukovara. Vrijednost projekta je 117.299.998,51 kuna, od kojih 85%, odnosno 99.704.998,72 kuna, čine nepovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Cijeli lokalitet Vučedola, nakon 40 godina sustavnog istraživanja, istražen je tek 10 do 12% površine. Dakle, tek možemo očekivati nova saznanja o vučedolskoj kulturi.

“U Europi najvišu razinu civilizacije razvila je upravo vučedolska kultura koja počinje ovdje na Vučedolu oko tri tisućite godine. Koliko znamo ovo je najstariji lokalitet vučedolske kulture i sve je krenulo s ovog područja. Ovdje imamo i najstariji indoeuropski kalendar, otkopan na lokalitetu u Vinkovcima, a ako ga možemo prepoznati i pročitati, tada imamo i najstarije slikovno pismo Indoeurope”, rekao je profesor Aleksandar Durman, koji već dugi niz godina radi na istraživanu vučedolske kulture.