Urbano područje Vinkovci povlači najmanje 25 milijuna eura u sklopu ITU mehanizma

Sporazum o suradnji na izradi i provedbi Strategije razvoja urbanoga područja Vinkovci za financijsko razdoblje od 2021. do 2027., vrijedan najmanje 25 milijuna eura, potpisali su u srijedu u Vinkovcima gradonačelnici Vinkovaca i Otoka te načelnici devet općina s vinkovačkog područja.

sim Vinkovaca, kao središta urbanog područja, i grada Otoka, sporazum su potpisale i općine Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci i Vođinci.

"Ovim sporazumom smo otvorili nove mogućnosti za grad Vinkovce i cijelo urbano područje Vinkovaca, odnosno naših devet susjednih općina i grada Otoka. Prilika je ovo da unaprjeđenjem suradnje i procesa strateškog planiranja te osmišljavanjem zajedničkih projekta damo novi zamah razvoju urbanog područja koristeći pritom mehanizme i fondove Europske unije", rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

"Kroz ITU mehanizam jedinice lokalne samouprave se povezuju i zajednički djeluju, a mi imamo puno poveznica. Od gospodarstva i kulture pa do obrazovanja gotovo nema segmenta u kojem nismo povezani“, istaknuo je.

Po Bosančićevim riječima, potpisnici tog sporazuma na raspolaganju će imati oko 25 milijuna eura za projekte važne za napredak tog područja.

„Kada su Vinkovci u pitanju, u planu imamo veliki broj projekata, no ono na što ćemo biti posebno fokusirani projekti su u području obrazovanja i gospodarstva. O konkretnim projektima ćemo raspravljati na Partnerskom vijeću", rekao je Bosančić, ističući kako ITU mehanizam gradu Vinkovcima i cijelom urbanom području Vinkovaca "otvara nove mogućnosti koje u prijašnjem EU financijskom razdoblju i s prijašnjim modelima financiranja nisu bili dostupni".

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić rekao je da su otočke gradske vlasti zainteresirane za ulaganja u projekte obnove i izgradnje nerazvrstanih cesta te kako je taj sporazum u svakom slučaju više nego dobrodošao.

"Ovo nam je velika prilika da iskoristimo EU sredstva za projekte za koje mi ocijenimo da su nam najpotrebniji. To su u našem okruženju već uspješno napravili gradovi Vukovar i Beli Manastir i nema razloga da i mi u tome ne uspijemo", istaknuo je gradonačelnik  Otoka.