Upravni odbor EIB-a, uz podršku EU,  osigurava 1,59 milijardi eura finansijske pomoći za Ukrajinu

Evropska investicijska banka, banka EU-a, osigurava 1,59 milijardi eura, uz garancije iz budžeta EU, kako bi pomogla Ukrajini popraviti najbitniju oštećenu infrastrukturu i nastaviti kritično važne projekte koji se bave hitnim potrebama ukrajinskog naroda.
Ovo je drugi paket podrške za Ukrajinu u sklopu hitnog odgovora solidarnosti EIB-a za Ukrajinu koji je razvijen u bliskoj saradnji s Evropskom komisijom. Slijedi hitni paket podrške od 668 miliona eura koji je u potpunosti isplaćen unutar mjesec dana od početka rata. Kao i prvo, ovo novo finansiranje nudi se po povoljnim uvjetima uključujući duge rokove.
Ruski rat u Ukrajini imao je razoran uticaj na stanovništvo, infrastrukturu i privredu zemlje. S obzirom na ovu jako izazovnu situaciju u Ukrajini, Upravni odbor Evropske investicijske banke (EIB)  odobrio je dodatnih 1,59 milijardi eura finansijske podrške Ukrajini za rješavanje nedostatka finansiranja infrastrukture i hitnih potreba zemlje. Odmah će biti dostupno 1,05 milijardi eura.
Ovaj paket pomoći dio je odgovora solidarnosti EIB-a za Ukrajinu pripremljenog u saradnji sa Evropskom komisijom. Koristi garancije EU-a u okviru mandata za vanjsko pozajmljivanje i nadopunjuje 668 miliona eura neposredne finansijske podrške Ukrajini koju je EIB osigurao početkom marta 2022.
Drugi paket pomoći u okviru odgovora solidarnosti EIB-a za Ukrajinu pomoći će da se nastave pružati osnovne usluge i ponovo pokrene najkritičnija infrastruktura, ojača  otpornost zemlje i održi ekonomsku stabilnost. Sastoji se od dva bloka intervencije:
Neposredna finansijska pomoć u ukupnom iznosu od 1,05 milijardi eura. To će se sastojati od isplata unaprijed prema osam postojećih finansijskih ugovora. Pomoći će ukrajinskoj vladi da pokrije prioritetne kratkoročne potrebe finansiranja, pruži podršku strateškim državnim kompanijama, osigura hitne popravke oštećene infrastrukture, nastavi sa pružanjem prekinutih komunalnih usluga i podrži hitne mjere za energiju i energetsku efikasnost u pripremi za zimsku sezonu.
Nastavak provedbe projekata koje finansira EIB u Ukrajini u ukupnoj vrijednosti od 540 miliona eura gdje je to moguće, isključujući područja aktivnih neprijateljstava i područja koja nisu pod kontrolom ukrajinske vlade. Odabrani projekti obuhvatit će energetiku, energetsku efikasnost, ceste, saobraćaj, obrazovanje i infrastrukturu, kao i programe obnove. Točno vrijeme ovih isplata ovisit će o stanju napretka temeljnih projekata.
Paket će pružiti prijeko potrebnu trenutnu podršku ukrajinskoj privredi.

Predsjednik EIB-a Werner Hoyer rekao je: „Uz ključnu podršku Europske komisije, odobrili smo dodatnih 1,59 milijardi eura u okviru paketa solidarnosti EIB-a za Ukrajinu kako bismo odgovorili na najhitnije potrebe Ukrajine za finansiranjem i osigurali da zemlja može nastaviti obavljati svoje najvažnije funkcije, uključujući brzu obnovu objekata društvene infrastrukture. Ovim hitnim paketom, kao dio Team Europe, šaljemo snažnu poruku — Evropska unija i njezina Banka ostaju nepokolebljive u našoj solidarnosti s Ukrajinom i njezinim narodom, u trenutku nevolje i u dugoročnijoj podršci njezinoj obnovi .”

“Time će se osigurati potrebna sredstva za pokrivanje hitnih potreba i osiguranje rada kritične infrastrukture. Nastavljamo održavati redovne kontakte s ukrajinskom vladom kako bismo fleksibilno pomogli prema potrebi. Ovo je pitanje ulaganja u budućnost Ukrajine, budućnost Evrope i budućnost slobodnog svijeta”, dodala je potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwińska, koja je odgovorna za operacije u Ukrajini.
Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Evropske komisije za privredu koja radi za ljude, rekao je: “Evropska unija nastavlja stajati uz Ukrajinu i njezin narod suočen sa brutalnom agresijom Rusije. Ova podrška EIB-a će održati strateška preduzeća javnog sektora finansijski održivima i sposobnima za obavljanje hitnih popravaka kritične infrastrukture, nastavak pružanja osnovnih usluga i rješavanje drugih hitnih potreba ukrajinskog naroda, uključujući one koji su raseljeni zbog ruskog rata. Evropska komisija nastavit će sarađivati sa državama članicama EU-a i našim međunarodnim partnerima kako bi podržala Ukrajinu na svim nivoima — koliko god je potrebno.”
Sergij Marčenko, ministar finansija Ukrajine, rekao je: „Da bismo obnovili Ukrajinu, potrebna nam je snažna globalna podrška i veća finansijska pomoć. Zahvalan sam EIB-u i Evropskoj uniji na dugogodišnjoj saradnji i finansijskoj podršci te što su bili uz Ukrajinu koliko god je potrebno. Ovih 1,59 milijardi eura daljnji je značajan doprinos trenutnim finansijskim potrebama zemlje, koja je pod pritiskom bez presedana zbog ruske invazije. Uz ovu finansijsku podršku nastavit ćemo raditi na obnovi oštećene infrastrukture, obnoviti pružanje komunalnih usluga, uključujući usluge prijevoza, te pripremiti se za nadolazeću sezonu grijanja.”
Otkako je započeo ruski neizazvani i neopravdani agresorski rat, EU, države članice i evropske finansijske institucije ujedinjene su u svojoj nepokolebljivoj podršci Ukrajini, u skladu sa pristupom Team Europe.