Ukrajina: Grad Kijev će unaprijediti gradski električni transport uz kredit od 100 miliona eura od EIB-a

Evropska investiciona banka (EIB), banka Evropske unije i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potpisali su ugovor o zajmu od 100 miliona eura za obnovu trolejbuske i metro flote grada. Finansiranje EIB-a će povećati dostupnost i poboljšati kvalitet održivog gradskog javnog prevoza u Kijevu, glavnom i najvećem gradu Ukrajine sa oko tri miliona stanovnika.

Ovo je prvi subdržavni zajam koji EIB daje u Ukrajini koji se nudi na samostalnoj osnovi gradu, bez učešća vlade. Ovaj novi model finansiranja u skladu je sa strategijom ukrajinske vlade o finansijskoj decentralizaciji i delegiranju. Projekat će implementirati Gradska državna uprava Kijeva, uz podršku komunalnih preduzeća Kyivpastrans i Kyivskiy Metropoliten.

 

Projekat se sastoji od ulaganja u trolejbuse i metro vagone. Podržat će održivi razvoj urbane mobilnosti finansiranjem električnih načina javnog prijevoza, koji su ekološki prihvatljiviji i energetski efikasniji. Ovo će smanjiti oslanjanje na privatne automobile i povezan negativan uticaj na klimu i kvalitet vazduha u Kijevu. Shodno tome, projekat će doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena i pomoći da se Ukrajina približi implementaciji Evropskog zelenog dogovora.

 

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je: „Kredit EIB za finansiranje projekta je prilika za Kijev da prikupi sredstva za kupovinu novih modernih trolejbusa i metro autobusa i proširenje mreže električnog transporta. Biti prvi grad u Ukrajini koji je dobio subdržavno finansiranje mnogo nam znači. Zahvalni smo Evropskoj uniji i njenoj banci, Evropskoj investicionoj banci, na podršci i poverenju. Nova električna vozila će

donijeti mnoge prednosti stanovnicima i gostima glavnog grada, a također će olakšati tranziciju Kijeva da postane održiviji i ekološki grad. Na kraju, ali ne i najmanje važno, nova vozila će smanjiti operativne troškove za grad.”

 

Jean-Erik de Zagon, šef rezidentnog predstavništva EIB-a u Ukrajini, rekao je: „EIB je ponosna što može doprinijeti unapređenju gradskog električnog transporta u Kijevu, glavnom i najvećem gradu Ukrajine. To će javni prevoz učiniti konkurentnijim, pouzdanijim i sigurnijim. Takođe će poboljšati kvalitet putničkih usluga, čime će se osigurati pristupačniji i udobniji prevoz za nešto manje od tri miliona stanovnika. Kao klimatska banka EU, vjerujemo da je razvoj efikasnog sistema električnog javnog prijevoza sastavni dio borbe protiv zagađenja zraka i povećanja doprinosa Ukrajine globalnoj klimatskoj akciji.”

 

Ambasador Matti Maasikas, šef Delegacije EU u Ukrajini, rekao je: „Urbana mobilnost i moderan javni prevoz visoko su na dnevnom redu Evropske unije. Verujemo da će ova investicija Evropske investicione banke pomoći Kijevu da promovira prelazak na efikasniji i ekološki prihvatljiv javni prevoz, koji je ključan za održivi razvoj grada, kao i da obezbedi siguran, udoban i inkluzivan prevoz visokog kvaliteta. za građane Kijeva. Evropska unija je posvećena podršci zelenom rastu u Kijevu u skladu sa duhom Evropskog zelenog dogovora. Zeleni, čisti i održivi transport će definitivno smanjiti ekološki uticaj svakodnevnih putovanja.”

 

Također se očekuje da će projekat biti dodatno finansiran donacijama tehničke pomoći u iznosu od oko 3 miliona eura za podršku pripremi projekta i tenderske dokumentacije i procesa nabavke. Dana 1. decembra 2021. godine, Trust Fund za tehničku pomoć Istočnog partnerstva obezbijedio je grant od 480.000 eura za podršku projektu. EIB je, također, u razgovorima sa višedonatorskim partnerstvom za energetsku efikasnost i životnu sredinu istočne Evrope za dalji paket

tehničke pomoći za podršku projektu gradskog električnog transporta grada Kijeva. Taj projekat sufinansira Evropska banka za obnovu i razvoj na bazi paralelnog finansiranja.

 

EIB radi sa Ukrajinom od 2007. Ukrajina je bila glavna zemlja primateljica podrške EIB-a u Istočnom susjedstvu, na koju otpada više od 60 posto kreditnih aktivnosti EIB-a u ovom regionu. Banka se fokusira na socijalnu i ekonomsku infrastrukturu, transport i povezanost, razvoj lokalnog privatnog sektora, energetsku efikasnost, klimatske akcije i inovacije. Danas je EIB jedan od najvećih investitora u Ukrajini sa potpisanim projektima od više od sedam milijardi eura.

 

Trust Fund za tehničku pomoć Istočnog partnerstva (EPTATF), osnovan 2010. godine, finansira operacije tehničke pomoći u zemljama Istočnog partnerstva (EaP). Prioritetne oblasti uključuju razvoj privatnog sektora, razvoj društvene i ekonomske infrastrukture i ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promjenama.