Ukrajina: EU usvajilo privremenu liberalizaciju trgovine sa Ukrajinom

Vijeće Evropske unije usvojilo je uredbu kojom se dozvoljava privremena liberalizacija trgovine i drugi trgovinski ustupci u pogledu određenih ukrajinskih proizvoda. To znači da godinu dana neće biti uvoznih dadžbina na ukrajinski izvoz u Evropsku uniju.
Ovim mjerama EU će moći značajno podržati ekonomiju Ukrajine, koja je teško pogođena ruskom agresijom.
Uredbom su o obuhvaženi, između ostalog, određeni industrijski proizvodi, voće, povrće i drugi poljoprivredni proizvodi, uključujući prerađene proizvode, naplatu antidampinških dadžbina na uvoz porijeklom iz Ukrajine i primjenu općih propisa o uvozu na uvoz porijeklom iz Ukrajine. 
Zahvaljujući ovim mjerama EU će moći značajno podržati ukrajinsku ekonomiju. Ruski ničim izazvan i neopravdani agresivni rat protiv Ukrajine imao je razoran uticaj na proizvodne kapacitete zemlje, transportnu infrastrukturu i pristup Crnom moru, kao i na njenu sposobnost trgovine sa ostatkom svijeta. Posljedice se ne mogu potcijeniti kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu, u smislu uticaja na sigurnost snabdijevanja hranom.
Ova odluka Vijeća Evropske unije će se primjenjivati na period od godinu dana, a posebno će suspendovati:
– sve one tarife prema Naslovu IV Sporazuma o pridruživanju između EU i Ukrajine kojim se uspostavlja duboka i sveobuhvatna zona slobodne trgovine (DCFTA) koja još nije bila liberalizirana. Suspenzija posebno obuhvata: industrijske proizvode na koje se carine postepeno ukidaju do kraja 2022. godine, voće i povrće koje podliježu sistemu ulaznih cijena te poljoprivredne proizvode i prerađene poljoprivredne proizvode koji podliježu carinskim kvotama,
– naplatu antidampinških dažbina na uvoz porijeklom iz Ukrajine, i
– primjena zajedničkih pravila za uvoz u odnosu na uvoz porijeklom iz Ukrajine.
Odluka je uslovljena poštovanjem principa navedenih u članu 2. DCFTA.
Komisija je iznijela svoj prijedlog o privremenoj liberalizaciji trgovine uz dopunu trgovinskih koncesija koje se primjenjuju na ukrajinske proizvode u skladu sa Sporazumom o pridruživanju između Evropske unije i Evropske zajednice za atomsku energiju i njihovih država članica, sa jedne strane, i Ukrajine, sa druge strane, 27. april 2022.
Vijeće je 13. maja poslalo pismo Evropskom parlamentu u kojem je naznačilo da se slaže s uredbom, koju je potom izglasao plenarni sastanak EP 19. maja. Sada kada su uredbu usvojili i Evropski parlament i Vijeće, ona će biti potpisana i objavljena u Službenom listu, prije nego što stupi na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom listu Evropske unije.