Ukrajina: EIB podržava modernizaciju poljoprivrede sa 120 miliona dolara

Evropska investiciona banka (EIB) pozajmit će 120 miliona dolara Epicentr grupi za podršku modernizaciji ukrajinske poljoprivrede i snabdijevanja hranom. Radi se o podršci jednom od ključnih sektora ukrajinske ekonomije. Epicentr grupa, jedna od najvećih kompanija u Ukrajini u maloprodaji i poljoprivredi, finansirat će izgradnju novih silosa i elevatora za žito, modernu poljoprivrednu opremu i vagone za prevoz žitarica. Podržavajući modernizaciju poljoprivredne industrije u Ukrajini, Evropska investiciona banka ima za cilj povećati sigurnost hrane i efikasnost snabdijevanja hranom, kao i povećati održivost poljoprivrednih praksi u Ukrajini putem efikasnog upravljanja resursima, povećane produktivnosti i smanjenja količina poljoprivrednog otpada. To je ključni preduslov za moderan i globalno konkurentan poljoprivredni sektor, koji će zauzvrat dati značajan doprinos smanjenju emisija stakleničkih plinova i globalnog zagrijavanja.

Ukrajina će imati koristi od oko 1.100 stalnih radnih mjesta širom zemlje i 300 radnih mjesta za koja se očekuje da će biti otvorena tokom faze izgradnje. Radna mjesta će podstaknuti ekonomsku aktivnost i dodatno poboljšati kvalitet života u Ukrajini.

Tim Europe nastavlja podržavati ekonomski razvoj Ukrajine i njenih ključnih privrednih sektora.

Poljoprivreda je strateški ekonomski sektor i najveća izvozna industrija u Ukrajini, zemlji sa 41,5 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, što je površina znatno veća od Njemačke. Obradivo zemljište pokriva 70 posto teritorije Ukrajine i predstavlja oko 25 posto svjetskih rezervi obradivih površina pod crnicom. U 2020. godini ukrajinski poljoprivredni sektor je proizveo oko 9,3 posto nacionalnog BDP-a.

Kao banka Evropske unije, EIB ima dugu historiju podrške modernizaciji poljoprivrede u Ukrajini. Portfelio projekata koje podržava EIB uključuje nadogradnju infrastrukture od 74 miliona eura sa poljoprivrednom kompanijom Nibulon, potpisanu 2016. godine, i projekat modernizacije i inovacije od 43 miliona eura sa Astartom-Kijev, potpisan 2017. godine. EIB je podržala izgradnju nove Fabrike za proizvodnju i preradu paradajza Agrofusion grupe sa ugovorom vrednim 23 miliona eura, potpisanim 2017. godine, kao i proširenje proizvodnje ulja od sjemenki, agroinfrastrukture i proizvodnje obnovljive energije sa ugovorom od 250 miliona eura sa Kernel grupom, potpisanim 2018. godine.

Od 2007. godine EIB je u Ukrajinu uložila više od sedam milijardi eura. Banka se fokusira na socijalnu i ekonomsku infrastrukturu, transport i povezanost, razvoj lokalnog privatnog sektora, energetsku efikasnost, klimatske akcije i inovacije. Ukrajina je bila glavni primalac podrške EIB-a u istočnom susjedstvu, čineći više od 60 posto kreditnih aktivnosti EIB-a u regionu.

EIB je dugoročna kreditna institucija Evropske unije u vlasništvu njenih država članica. Njime se omogućava dugoročno finansiranje za zdrava ulaganja kako bi se doprinijelo ciljevima politike EU. Danas je EIB jedan od najvećih investitora u Ukrajini sa potpisanim projektima od više od 7 milijardi evra.