Ukrajina će dobiti paket podrške od 1,5 milijardi dolara od Svjetske banke

Iz Svjetske banke je saopćeno da pomaže Ukrajini u pružanju ključnih usluga, uključujući isplatu plaća bolničkim radnicima.

Svjetska banka priprema paket podrške od 1,5 milijardi dolara za ratom razorenu Ukrajinu i planira pomoći zemljama u razvoju koje se bore održati korak sa rastućim cijenama hrane i energije.

Predsjednik Svjetske banke David Malpass, govoreći na predavanju na Ekonomskoj školi u Varšavi u Poljskoj, rekao je da ta organizacija pomaže Ukrajini u pružanju ključnih usluga, uključujući isplatu plaća bolničkim radnicima, penzija i socijalnih programa.

Malpass je rekao da je ovaj paket pomoći omogućio odobrenje da od početka ove sedmice bude operativno milijardu dolara pomoći Međunarodnog udruženja za razvoj (IDA) podržane od strane donatora i zemalja primalaca, zajedno sa isplatom IDA-e od 100 miliona dolara susjednoj Moldaviji.

Glasnogovornik Svjetske banke rekao je da će, pored milijarde dolara za finansiranje od strane IDA, Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD), osigurati dodatnih 472 miliona dolara garancija za kredit.

Plan i dalje treba potpuno odobrenje od strane Upravnog odbora banke u narednim sedmicama, rekao je portparol, dodajući da će pomoć omogućiti Ukrajini da nastavi sa "osnovnim državnim uslugama tokom rata".

Svjetska banka je u ranije prognozirala da će rat u Ukrajini ove godine smanjiti ekonomsku proizvodnju zemlje za 45 posto, jer je polovina ukrajinskih kompanija zatvorena, pomorski izvoz prekinut i veliki proizvodni kapaciteti uništeni.

Pomoć dolazi uz oko 944 miliona dolara u brzom finansiranju koje je Svjetska banka odobrila prošlog mjeseca, što, također, uključuje doprinose zemalja donatora. Taj paket uključuje 350 miliona dolara za finansiranje budžetske podrške od strane IBRD-a.

Malpass je ranije rekao da Svjetska banka radi na osiguranju oko tri milijarde dolara ukupne kratkoročne pomoći Ukrajini.

Rekao je da Svjetska banka analizira globalne posljedice rata, uključujući skok cijena hrane i energije, i da "priprema hitan odgovor na krizu koji će pružiti fokusiranu podršku zemljama u razvoju".

Ističući da skok cijena hrane zahtijeva hitnu pažnju, Malpass je dodao da se za svaki procentni poen povećanja cijena hrane očekuje da će 10 miliona ljudi pasti u ekstremno siromaštvo.

„Bogati mogu priuštiti odjednom skupe osnovne namirnice, ali siromašni ne mogu. Očekuje se da će pothranjenost rasti, a njene posljedice će biti najteže preokrenuti kod djece”, rekao je Malpass.

Visoki ekonomski zvaničnici iz zemalja članica Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda sastat će se sljedeće sedmice u Washingtonu, gdje će preljevi ruske invazije biti dominantna tema razgovora, uključujući očekivano smanjenje MMF-ovih izgleda za ekonomski rast.