Ujedinjeno Kraljevstvo će poslati MLRS M270 Ukrajini

Ministarstvo odbrane Velike Britanije potvrdilo je da će poslati M270 MLRS Ukrajini.

Ovu informaciju objavio je CNN pozivajući se na izjavu Bena Wallacea, britanskog ministra odbrane.

Velika Britanija će poslati višestruke raketne sisteme u Ukrajinu kako bi pomogla u odbrani od ruske invazije na Ukrajinu. 
Velika Britanija će poslati lansere M270 u stanju da pogode ciljeve udaljene do 80 kilometara (49,7 milja), nudeći "značajno povećanje sposobnosti ukrajinskih snaga" da brane svoju zemlju.
U saopćenju Ministarstva odbrane Velike Britanije je navedeno da je taj potez usko koordiniran s odlukom Sjedinjenih Američkih Država da Ukrajini daju svoj artiljerijski raketni sistem HIMARS.
„Velika Britanija podržava Ukrajinu i preuzela je vodeću ulogu u snabdijevanju ukrajinskih trupa ključnim oružjem koje im je potrebno za odbranu njihove zemlje“, rekao je Wallace.
Ministar Wallace je naglasio da, kako se taktika ruskih neprijateljstava mijenja, mora se mijenjati i podrška Ukrajini. 
“Ovi vrlo preizni višestruki raketni sistemi omogućit će našim ukrajinskim prijateljima da se bolje zaštite od ruske brutalne upotrebe dalekometne artiljerije, koju su Putinove snage neselektivno koristile da uništavaju ukrajinske gradove”, dodao je Wallace.
Naglasio je da će ukrajinske trupe biti obučene kako da koriste lansere u Velikoj Britaniji, tako da se "efikasnost lansera može maksimizirati".
Ranije je objavljeno da Velika Britanija traži od Sjedinjenih Država da potpišu plan za slanje naprednih višecjevnih raketnih bacača u Ukrajinu. Sjedinjene Države moraju formalno odobriti taj potez putem izvoznih propisa, iako će administracija američkom predsjednika Joe Bidena gotovo sigurno dati zeleno svjetlo.
M270 je opremljen lansirnim sistemom postavljenim na šasiju gusjeničara posuđenu iz Bradleyjevog borbenog vozila pješadije. Lanser može ispaliti razne 227 mm rakete, uključujući balističke rakete visoke preciznosti i kratkog dometa iz vojnog taktičkog raketnog sistema ATACMS. 
Lanser M270 se može puniti sa dva takva modula istovremeno, što mu omogućava da lansira do 12 projektila ili dvije ATACMS rakete.