U Rusiji vojska ne želi ići da umire u Ukrajini pa regrutuju zatvorenike

Za regrutovanje zatvorenika u Rusiji angažirani su pripadnici ruske plaćeničke grupe Wagner, a zatvorenicima je obećana amnestija ako prežive. I isplata 200.000 rubalja za šest mjeseci.
Informaciju o ovim dešavanjima objavio je ruski medijski projekt "Važne povijesti".
Naime, rođaci osuđenika koji služe kaznu u zatvorima VC-7 "Jablunivka" i VC-6 "Obukhovo" izjavili su za ovaj medijski projekta da je za šest mjeseci službe zatvorenicima "dobrovoljcima" obećano 200.000 rubalja i amnestija ako se vrati živ.
“Inspektori, kako ih zovu, došli su u Jablunivku jednog petka navečer. Govorili su pred zarobljenicima i pozvali ih da "čuvaju domovinu". Zatim su kasno navečer okupili predradnike [zatvorenike koji pomažu osoblju zatvora u upravljanju odjelima], tamo im je sa njima razgovarano, nakon čega su predradnici počeli „raditi“ u odjelima. Starješine su govorile da je zarobljenicima pnuđeno da idu u Donbas”, rekao je rođak jednog od osuđenika.
Rođaku sugovornika publikacije rečeno je: “Vrlo je teško otkriti naciste tamo u Ukrajini, oni su vrlo dobro pripremljeni. Vi ćete biti u prethodnici, pomoći ćete identificirati naciste, tako da se neće svi vratiti."
Najprije su govorili da će se vratiti oko 20 posto onih koji odu u Ukrajinu, zatim - da se gotovo nitko neće vratiti. Onima koji prežive obećana je nagrada od 200.000 rubalja i amnestija. A onima koji poginu, obećano je da će se  obitelji platiti pet milijuna rubalja.
No, ta ponuda se nigdje neće bilježiti na papiru, a sve informacije se ne prenose izravno, nego preko predradnika, rekao je rođak osuđenika.
Prema njegovim riječima, predradnici izravno govore osuđenicima da pripadnici privatne vojne grupe Wagner vrbuju ljude.
Ovaj zarobljenik je uvjeravao svoje rođake da neće ići u borbu u Donbas.
Predstavnici medijskog projekta su, također, razgovarali sa rođacima drugog zatvorenika iz Jablonivke, koji je pristao otići u Donbas.
“Drugi dan nakon vijesti o sastanku rekao je da je potpisao ugovor i da nema povratka. Ali naredni dan je rekao da će se ugovori sklopiti po dolasku na teren. Prema njegovim riječima, oni idu u borbu, a ne u obnovu. Zašto su pristali? Podmićen je obećanjem da će se za šest mjeseci vratiti kući i da će mu biti skinut kazneni dosije. Osim toga, kada prođe šest mjeseci i netko bude želio nastaviti službu, ova tvrtka će mu osigurati posao”, rekao je rođak.
Prema izvorima publikacije, "Jablunivka" je postao prvi zatvor u Sankt Peterburgu u kojoj su Wagnerovci organizirali agitaciju. 
"Narednih dana su oni regruteri iz Wagner Grupe trebali biti u Fornosovu (VK-4), a zatim i u Obuhovu", rekao je izvor.

Ovu informaciju potvrdio je sugovornik "Važne povijesti" među rođacima zatvorenika VK-6 "Obukhovo".
“Došli su im neki agitatori i ponudili im da idu u Donbas. Koliko sam shvatio, ugovor je usmeni. Kažu da šalju bez žetona i putovnica”, rekao je izvor.
Prema navodima projekta "Važna povijest", rođaci zatvorenika VK-7 "Jablunivka" su pokušali doći na sastanak sa načelnikom zatvora, pukovnikom unutarnje službe Aleksandrom Ruljovom. Na dan zakazane služnene posjete načelnik je odbio susret sa ljudima. Kada su ipak do njega uspjeli doći, na pitanje o vrbovanju zatvorenika za odlazak na rusko ratičte, Ruljov je odgovorio da za to "prvi put čuje" za vrbovanje i odlazak zatvorenika na ratište u Rusiju.