U revitalizaciju navigacione infrastrukture Kanala Begej uloženo 14 mil EUR

U okviru međunarodnog projekta "Revitalizacija navigacione infrastrukture Kanala Begej" proteklih godina uloženo je 14 mil EUR, od čega je Evropska unija obezbedila 11,77 miliona, rečeno je danas na završnoj konferenciji u Novom Sadu.

Rekonstruisane su prevodnice u Srpskom Itebeju i Kleku, u Sanmihaju Romanu (Rumunija), izgrađeni su pristanište i sidrište u Zrenjaninu, kao i 33 kilometra biciklističke staze od Zrenjanina do granice Srbije s Rumunijom.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Aleksandar Sofić, rekao je da je vrednost projekta to što je usmeren na "jačanje mobilnosti građana u okviru turističkih ruta", unapređenje životne sredine i transportne infrastrukture na Kanalu Begej.

Projektom su obezbeđeni preduslovi za čišćenju kanala i revitalizaciji pristaništa, koji će zajedničkim naporima Srbije i Rumunije omogućiti punu saobraćajnu prohodnost ovog važnog plovnog puta ukupne dužine 120 kilometara, rekao je Sofić.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je da je "to najbolji primer kako se prekograničnim projektima prave strateški koraci".

- Oživljavanjem celog ovog područja dali smo impuls za vraćanje ovog podneblja tamo gde je nekada bilo, jer revitalizujemo ono što je izgrađeno davne 1912. godine i stvaramo mogućnosti za snažniju komunikaciju i saradnju dveju susednih zemalja, kao i bolje prilike za same građane u pograničnom području - rekao je Pastor.