28.01.2022.

U Arilju uručeni ključevi osam stanova izbegličkim porodicama iz BiH i Hrvatske

U Arilju su svečano uručeni ključevi osam stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske sa prebivalištem na teritoriji opštine Arilje. Stanovi su sagrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji, Potprojekat 8.

Sredstva za izgradnju stanova obezbeđena su iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator Evropska unija, dok je zemljište i infrastrukturu obezbedila Opština Arilje, saopštio je Komesarijat za izbeglice.

Ukupna vrednost radova je 200.732 evra. Radovi su započeti 13. Maja 2020. godine, a završeni 2. aprila 2021. godine. Upotrebna dozvola dobijena je 27. decembra 2021. godine.

Svečanom uručenju ugovora prisustvovali su komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucić, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović, predsednik Opštine Arilje Predrag Maslar, Jovan Lazarov iz Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd, kao i predstavnici drugih međunarodnih organizacija i institucija.

"I pored pandemije koronavirusa i svih ograničenja, prošle godine blizu 1.400 porodica dobilo je trajna stambena rešenja. Ove godine, prema očekivanjima, taj broj će biti i veći", istakao je Cucić.

U saopštenju se navodi da je Komesarijat za izbeglice i migracije u Arilju do sada, budžetskim i donatorskim sredstvima, trajno stambeno zbrinuo 89, a ekonomski osnažio dodatnih 110 porodica, koji su ovde došle tokom ratnih sukoba devedesetih godina prošlog veka.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.