Tri projekta koje je Srbija pokrenula u okviru NATO programa Nauka za mir i bezbednost 2021

Srbija je pokrenula tri nova projekta u okviru NATO-ovog programa Nauka za mir i bezbednost 2021. Jedan od projekata ima za cilj proizvodnju baterija bez litijuma, smanjujući troškove i rizike upotrebe tehnologija zasnovanih na litijumu.

 

Nauka za mir i bezbednost (SPS) pokrenuta je još 1958. Program nudi različite oblike finansiranja i stručne savete za sbezbednosno relevantne aktivnosti i uključuje zemlje članice NATO-a i partnerske zemlje.

 

SPS je dostupan Srbiji od 2007. godine, nakon što je postao deo NATO programa Partnerstvo za mir, koji trenutno okuplja 20 partnerskih zemalja.

 

Prijave za finansiranje moraju zajedno podneti zemlja članica NATO i zemlje partner. Godine 2021. istraživači iz Srbije podneli su prijave sa kolegama iz članica NATO -a, od zemalja Zapadnog Balkana do Sjedinjenih Država.

 

Na Twitter profilu Nauka za mir i bezbednost je objavljeno da su naučnici iz Srbije, Severne Makedonije i Sjedinjenih Država pokrenuli nove programe za razvoj inovativnih multi-zaštitnih tekstilnih materijala.

 

"Ovi tekstili pružit će vrhunsku zaštitu vojnom osoblju od živčanih agenasa, mikroorganizama, zračenja i požara", piše na Twitter profilu NATO SPS.