'Trebaju nam odgovori': Rođaci traže nestale članove posade ratnog broda “Moskva”

Dok Rusija prikriva informacije o potonuću ratnog broad Crnomorske flote “Moskva”, pojedinci dijele detalje onoga što su otkrili.

Danima nakon što je krstarica “Moskva” potonula u Crnom moru, Julija Čivova je očajnički tražila informacije o sinu Andreju. Kao i stotinama drugih ruskih porodica članova posade krstarice “Moskva”, njoj nije rečeno da li je njen sin preživio ukrajinski raketni napad koji je potopio vodeći brod Crnomorske flote.

Zatim je u ponedjeljak ujutro primila poziv iz Ministarstva odbrane Rusije. Njen sin je bio mrtav.

“Imao je samo 19 godina, bio je vojni obveznik”, rekla je Čivova, plačući dok je razgovarala telefonom. “Nisu mi rekli ništa drugo, nikakve informacije o tome kada će biti sahrana. Sigurna sam da on nije jedini koji je umro.”

Članovi porodica mornara koji su služili na brodu “Moskva” traže odgovore, jer je Ministarstvo nastojalo prikriti informacije o tome šta se dogodilo sa brodom ili njegovom posadom koja je imala oko 510 članova.

Ukupan broj poginulih, ranjenih i nestalih ostaje državna tajna. Smrt Andreja Čivova, koja ranije nije prijavljena, tek je druga potvrđena sa ratnog broda. Još tri porodice su izašle u javnost rekavši da ne mogu pronaći svoje sinove koji su služili na brodu.

Medijski izvještaji sugeriraju da će broj žrtava u napadu biti daleko veći, a napori da se prikriju informacije o pogibiji podstaknule su poređenja s incidentom na podmornici Kursk u kojem je poginulo 118 mornara i nanijelo udarac prestižu mladog predsjednika Vladimira Putina 2000. godine.

„Ovaj režim nikada nije bio vrlo transparentan u vezi sa žrtvama“, rekao je Aleksandar Gabujev, viši saradnik u Carnegie Moskovskom centru, ukazujući na ruske vojne operacije u Ukrajini i Siriji ili istrage o napadima na Beslan i pozorište Dubrovka. “To nije nešto novo ili iznenađujuće.”

Nove informacije o poginulim mladim mornarima, također, će obnoviti pitanje korištenja regruta od strane ruske vlade u borbi, što je Putin eksplicitno negirao početkom rata u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane je bilo prisiljeno priznati da je rasporedilo regrute nakon što su neki zarobljeni u Ukrajini u prvim sedmicama rata. Tvrdilo se da ih više neće koristiti.

Ali nekoliko roditelja članova posade ratnog broad “Moskva” reklo je za britanski “The Guardian” i druge medije da su njihovi sinovi na brodu zaista bili regruti, a ne profesionalni vojnici sa ugovorima.

"Među nestalima u akciji je i regrut koji ne bi trebao učestvovati u aktivnim borbama", napisao je Dmitri Škrebec, čiji je sin Jegor bio kuhar na brodu i vodi se kao nestali u akciji. “Momci, kako možete nestati u akciji usred otvorenog mora?!!!”

Fotografije i video koji navodno prikazuju krstaricu “Moskva” neposredno prije nego što je potonula pojavili su se u ponedjeljak, gotovo četiri dana nakon što je potonula. Slike pokazuju da su čamci za spašavanje bili raspoređeni, što govori da je vjerovatno dato naređenje da se brod napusti.

Porodice nekoliko članova posade izjavile su da su uspjele identificirati svoje rođake među Živima.

Iskender Djeparov je rekao da je prepoznao svog brata Akbara na snimku koji je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije na kojemu se vidi kako se mornari iz krstarice “Moskva” sastaju sa visokim admiralom u Sevastopolju, nakon što je brod potonuo.

„Bili smo veoma sretni kada smo ga vidjeli na snimku ekipe u Sevastopolju“, rekao je Djeparov. “Dan nakon tragedije nazvao je našu majku i rekao da je živ i zdrav. Da ne treba da brine o njemu. Nije nam rekao šta se dogodilo, ne govori mnogo. Zove nas sa različitih brojeva. On je vojni obveznik od prošlog jula. On definitivno nikada nije potpisao profesionalni ugovor.”

Rođak člana posade Jevgenija Grinberga rekao je putem internetskog mesindžera da je "njegovo stanje dobro i ne namjerava odati vojne tajne".

„To bi izazvalo puno posljedica“, napisao je Valerij Grinburg iz Mončegorska, blizu Murmanska. “A Jevgenij ionako ništa nije rekao.”

Upitan da li je bio na brodu, napisao je "da", a zatim izbrisao poruku. Upitan kako zna za stanje svog rođaka, napisao je: "Pozvao sam Ministarstvo odbrane."

Ali mnogi drugi su imali manje sreće. Škrebec je bio jedan od prvih koji je izašao u javnost tražeći odgovore zašto je njegov sin poslan u rat. “Rekli su da je cijela posada evakuisana. To je laž! Okrutna i cinična laž!”

Njegova supruga Irina rekla je nezavisnom ruskom sajtu Insajder da su videli oko 200 povređenih mornara u vojnoj bolnici na Krimu, dok su tražili sina. Procjenjuje se da je ukupno posada krstarice "Moskva" imala nešto više od 500 ljudi.

“Pogledali smo svakog opečenog mladića”, rekla je Škrebecova za Insajder. “Ne mogu vam reći koliko je bilo teško, ali nisam mogao da nađem svoje dijete. Bilo je samo 200 ljudi, a na kruzeru ih je bilo više od 500. Gdje su ostali? Tražili smo u Krasnodaru, i svuda drugdje, zvali smo svako mesto, ali nismo ga mogli naći.”

Druge porodice su se obratile Škrebecovim u nadi da će dobiti više informacija.

„Kontaktirale su nas tri porodice iz Jalte, Alupke i Sankt Peterburga, čija su djeca također nestala, također regruti“, napisao je njen suprug u ponedeljak, dodajući da su podnijeli pismeni zahtjev za više informacija u lokalnoj kancelariji.

"Potrebni su nam pisani odgovori na naša pitanja o pronalaženju naše djece, a ne tekstualne poruke sa slikama i molitvama", rekao je Škrebec.

Drugi roditelji su se očigledno više bojali javno progovoriti. Uljana Tarasova iz Sankt Peterburga napisala je na internetu: „Moj sin, Tarasov Mark, je nestao u akciji na krstarici “Moskva”.

Nekoliko sati kasnije, njen post je nestao.

Drugi koji su razgovarali sa ruskim medijima zatražili su anonimnost zbog straha od odmazde od strane vlade.

Majka jednog mornara rekla je za internet stranicu Novaja Gazeta Evropa da su tri projektila pogodila krstaricu “Moskva”. Ona je rekla da je oko 40 ljudi poginulo, nekoliko ih je nestalo, a “ima mnogo ranjenih”.