Tim Europe: EIB osigurao šest miliona eura za brži oporavak MMSP u Gruziji od COVID-19

Evropska investiciona banka (EIB), banka Evropske unije, dala je kredit od šest miliona eura Terabank Georgia za podršku kreditiranju mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u ovoj zemlji.

Zajam je dio EIB-ove Inicijative za razvoj malih i srednjih preduzeća koji promovira pristup finansiranju mikroi, malih i srednjih preduzeća u Gruziji, pomažući manjim bankama u zemlji da svojim klijentima ponude usluge i finansijske proizvode po mjeri. Terabank je treća banka u Gruziji kja učestvuje u ovoj inicijativi.

Pokriveno garancijom Evropske unije, finansiranje EIB ima za cilj ublažiti negativan uticaj pandemije COVID-19 na mikro, mala i srednja preduzeća i doprinijeti ekonomskom oporavku koji će omogućiti Gruziji dugoročni održivi rast. Održavanje radnih mjesta, održavanje likvidnosti i nastavak poslovanja ključni su za brži ekonomski oporavak Gruzije od pandemije COVID-19. Kao dio Tim Europe, EIB radi zajedno sa drugim projektima EU koji se u Gruziji provode u okviru programa EU4Business.

Potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwińska, zadužena za operacije u Gruziji, rekla je: "Jako smo ponosni na stalnu podršku EIB gruzijskim MMSP-u i našu ulogu u pružanju podrške ekonomskom i društvenom oporavku zemlje od pandemije COVID-19. Opredijeljeni smo da dopremo do svojih klijenata putem različitih posredničkih kanala i kroz niz proizvoda, uključujući kredite, garancije i tehničku pomoć. Radujemo se što ćemo podržati Terabank u njenom nastojanju da pruži fleksibilna rješenja i izuzetnu uslugu poduzetnicima u Gruziji. "

Lawrence Meredith, direktor Odjeljenja za susjedstvo i izgradnju institucija, Evropska komisija, izjavio je: "Pristup finansiranju, posebno u lokalnim valutama, ključan je za oporavak malih i srednjih preduzeća (MSP) od krize. Pozdravljamo sporazum sa Terabank jer nam omogućava povećanje našeg dosega, posebno mikro, malim i srednjim preduzećima, ženama poduzetnicama i malim i srednjim preduzećima sa sjedištem izvan glavnog grada. Europska unija i dalje stoji uz građane Gruzije i njihovo poslovanje. "

Thea Lortkipanidze, generalna direktorica Terabank, rekla je: "Oduševljeni smo što smo učinili prvi korak u našem partnerstvu s Evropskom investicijskom bankom. Podrška uticajne finansijske organizacije poput EIB -a i naše učešće u Inicijativi za razvoj malih i srednjih preduzeća prilika su za da našim klijentima malih i srednjih preduzeća ponudimo još uzbudljivije, pristupačnije i raznovrsnije proizvode i uslove – što je stragegija razvoja Terabanke. "

Pristupačniji krediti i povećana zaštita od rizika tečaja za gruzijska mala preduzeća

Mikro, malim i srednjim preduzeća će biti finansirana u gruzijskoj nacionalnoj valuti lari, a može se koristiti i grantom EU u okviru Sveobuhvatne inicijative za slobodnu trgovinu. Time se poboljšava pristup dugoročnom pristupačnom finansiranju za gruzijska preduzeća, a izbjegavaju se rizici tečaja. EIB planira dopuniti zajam komponentom tehničke pomoći kako bi pomogla Terabanci da poboljša i proširi svoju ponudu dostupnu lokalnim malim preduzećima.

Mikro, mala i srednja preduzeća okosnica su gruzijske ekonomije i veliki poslodavac u zemlji, za koje je ograničen pristup finansijama jedna od najznačajnijih prepreka u poslovanju. Banka EU se do danas često bavila rješavanjem ovog problema te je uložila više od 300 miliona evra u kreditne linije za gruzijska preduzeća, čime je zadržala više od 54.000 radnih mjesta u zemlji.

 

Europska investicijska banka (EIB) dugoročna je kreditna institucija Europske unije u vlasništvu njezinih država članica. Omogućuje dugoročna finansijska sredstva za zdrava ulaganja kako bi se doprinijelo ciljevima politike EU.

Banka EU podržava ekonomski i društveni razvoj Gruzije od 2007. godine, pružajući lokalnoj ekonomiji do sada 1,85 milijardi eura. Aktivnosti EU banke u zemlji podržale su ključne infrastrukturne projekte (milijardu eura), mikro, mala i srednja preduzeća (308 miliona eura), općinsku infrastrukturu (280 miliona ra) i projekte proizvodnje zelene energije (23,5 miliona). Aktivnosti na oporavku od COVID-19 u 2020. iznosile su 170 miliona eura.

Gruzija je jedna od nekoliko zemalja koje nisu članice EU-a koje imaju pravo na koristi od operacija Evropskog investicijskog fonda (EIF), koje su osmišljene da podrže mala i srednja preduzeća (MSP) instrumentima za podjelu rizika. Danas portfolio garancija EIB Grupe u Gruziji pokriva 382,9 miliona eura zajmova za mala i srednja preduzeća.

EIB finansira većinu projekata u Gruziji u okviru mandata EU za vanjsko kreditiranje. Ovo EIB daje garanciju pokrivenu iz budžeta EU za projekte u oblastima socijalne i ekonomske infrastrukture, razvoja lokalnog privatnog sektora i klime