СЗО доставува ЈПП и дијагностички инструменти за поддршка на одговорот на Северна Македонија на КОВИД-19

СЗО донираше опрема за лична заштита (ЈПП) и дијагностички инструменти на Министерството за здравство / Институтот за јавно здравје за поддршка на националниот одговор на Северна Македонија на пандемијата COVID-19. Од почетокот на епидемијата, СЗО ја поддржа земјата за да се обезбеди подготвеност на здравствениот систем и отпорност на кризата.

 

Медицински материјали во вредност од 53 656 американски долари вклучуваат наметки, штитови за лице, заштитни очила, кеси за опасност и технологии за дијагностицирање на КОВИД-19. Снабдувањето ќе помогне да се одржат здравствените работници во првите редови, да се зајакнат националните капацитети за тестирање и да се зајакне способноста на земјата да спречи и да одговори на КОВИД-19.

 

„Пандемијата COVID-19 нè потсети на сите нас за херојската работа што здравствените работници ја прават секој ден. Тие се едни од популациите со најголем ризик да бидат изложени на вирусот. Затоа СЗО е горд што обезбедува ЈПП за оние на кои им е најпотребно, осигурувајќи дека тие се заштитени додека ја вршат својата работа “, вели д-р Jiихане Тавилах, претставник на СЗО во Северна Македонија.

 

Поддршка на заштита и имунизација

Од почетокот на пандемијата, една од примарните грижи на СЗО е да се осигураат здравствените работници да имаат пристап до ЈП. Недостаток на опрема и соодветна обука за тоа како да се користи се некои од факторите што придонеле за инфекции кај здравствените работници. Зајакнувањето на националните капацитети за тестирање, исто така, значително ќе придонесе за одговор на КОВИД-19.

 

СЗО им помага на националните здравствени власти во секој комплексен аспект на пандемијата КОВИД-19 од нејзиното започнување. Ова вклучува и помош при развој на национален план за вакцинација COVID-19; поддршка на температурно контролирано движење на вакцините; снабдување опрема за складирање на големи вакцини; обука на здравствени работници и вакцинатори; и придонесувајќи во националните напори за имунизација.

 

СЗО ќе продолжи да го поддржува одговорот на Северна Македонија на предизвиците поставени од пандемијата, особено во врска со ефективниот прием и администрација на вакцините COVID-19, вклучувајќи ги и оние примени преку Организацијата COVAX.