Svjetski rat sa Putinom. Na tri fronta

Kremlj se nastavlja boriti ne samo protiv Ukrajine, već i protiv njenih građana. Uz pomoć informacija.

Postoji stara anegdota o tome kako je Rabinovič poslat u partizanski odred da dijeli antihitlerovske letke po selima. Vratio se dvije sedmice kasnije, kada su ga svi u odredu smatrali mrtvim.

"Seljaci nemaju šta da jedu, a vi ste mene poslali sa ovim lišćem. Bilo je jako teško sve ih prodati", rekao im je Rabinovič.

 

Pa, živimo u ovoj anegdoti.

Svjetski rat sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom se vodi na tri fronta. Na jednom - glavnom - Oružane snage Ukrajine odbijaju okupatorske snage silom oružja.

S druge strane, cijeli civilizirani svijet vodi rat sankcijama kako bi razdvojio jedinstvo Putinove elite i potkopao Putinovu podršku među onima oko njega.

U trećem, informativnom, borimo se protiv propagande i laži Kremlja, koji neke Ruse drže kao taoce i čine bazu podrške Putinovom zločinačkom ratu.

Potražnja za nezavisnim, necenzurisanim informacijama od strane ruskih građana je ogromna, o čemu svjedoči i statistika pregleda političkih sadržaja, rast pretplatnika na društvenim mrežama nezavisnih medija.

To se vidi u akcijama Kremlja, koji se bori protiv nezavisnih informacija, ne štedeći ništa: uništavajući ne samo najprincipijelniji informativni kanal Rain, već i uvijek spreman da kompromituje Eho Moskve, blokirajući ne samo „neprijateljske“ Twitter i Facebook, ali i rezanje gotovo apolitičnog Instagrama, rizikujući ogorčenje desetina miliona njegovih "običnih" korisnika. Sve to kako bi se zaustavilo širenje sadržaja koji se Putinu ne sviđa.

A kakva je situacija na informativnom frontu?

Pa, kao u anegdoti: da bi pristupio necenzurisanim informacijama, korisnik iz Rusije mora nekako platiti (!) VPN uslugu, koja neće prihvatiti plaćanje sa ruske kartice. Pa, šta čekamo.

 

Prošlog ljeta (u vrijeme talasa prozivanja nezavisnih medija kao "stranih agenata" i vansudskog blokiranja web stranica) dosta sam o tome razgovarao u Washingtonu sa mnogim važnim ljudima. Pitali su: "Kako možemo pomoći?" Odgovorio sam: ne trebamo nikako pomoć, snalazimo se, radimo. Ali protiv nadolazeće cenzure se mora boriti, a to je prilično jednostavno.

Naprimjer, kada komercijalna VPN usluga prikupi pet dolara mjesečno od pretplatnika, on troši 90 posto na marketing, nabavku i sve vrste drugih troškova. Trošak je tamo mali - u smislu kapaciteta servera, ne treba mnogo doplatiti da bi se dodalo više korisnika.

Pa dragi bitni drugovi, ako želite trošititi novac, samo nadoknadite VPN servisu troškove u zamjenu za to što će za korisnika iz Rusije učiniti sve informacije dostupnim besplatno. Veleprodaja je jeftinija! To će koštati vrlo malo, a pristup necenzuriranim informacijama bit će mnogo lakši.

Ovo je samo uvjetni primjer sa VPN uslugom - postoji mnogo različitih dobrih alata za zaobilaženje blokada. Investirajte u njihov razvoj, promociju, otpornost i spremnost da opslužuju više pretplatnika i, konačno, besplatan pristup za korisnike iz Rusije.

Potrošite samo nekoliko miliona dolara - i poništićete 10 godina truda i desetine milijardi rubalja koje je Roskomnadzor potrošio na izgradnju ruskog sistema internet cenzure.

Ali do sada ovaj očigledan korak nije preduzet.