Sukob u Ukrajini: Šta je NATO i kako je odgovorio na invaziju Rusije?

NATO vojni savez bi se uskoro mogao proširiti, a očekuje se da će i Finska i Švedska podnijeti zahtjev za članstvo

Zemlje NATO-a trenutno isporučuju Ukrajini oružje vrijedno milijarde dolara za suprotstavljanje ruskoj invaziji, od projektila do tenkova i teške artiljerije.

 

Šta je NATO?

NATO - Organizacija Sjevernoatlantskog save7a - je vojni savez koji je 1949. formiralo 12 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Kanadu i Francusku.

Članovi su saglasni da priteknu jedni drugima u pomoć u slučaju oružanog napada na bilo koju državu članicu pojedinačno. Cilj NATO-a je prvobitno bio da se suprotstavi prijetnji ruske ekspanzije u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Sovjetska Rusija je odgovorila stvaranjem vlastitog vojnog saveza istočnoevropskih komunističkih zemalja, nazvanog Varšavski pakt. Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, brojne zemlje bivšeg Varšavskog pakta pridružile su se NATO-u.

 

Da li bi Švedska i Finska mogle da uđu u NATO?

Američki zvaničnici očekuju da će se Švedska i Finska predate kandidature za članstvo već u junu. Ako se pridruže, NATO savez će imati 32 članice. Rusija je upozorila obje zemlje da to ne čine.

Zvaničnici američke odbrane rekli su da je invazija Moskve na Ukrajinu bila "ogromna strateška greška" koja će vjerovatno dovesti do proširenja NATO-a.

Zašto NATO ne šalje trupe u Ukrajinu?

Pošto Ukrajina nije članica NATO-a, Alijansa nije u obavezi da stane u odbranu zemlje. Zemlje NATO-a strahuju da ako se njihove trupe sukobe sa ruskim snagama u Ukrajini, to bi moglo dovesti do sveopćeg sukoba između Rusije i Zapada.

Iz NATO kažu da su njegove članice "odlučne da učine sve što mogu da podrže Ukrajinu", ali moraju osigurati da rat ne eskalira izvan ukrajinskih granica. Zbog toga je NATO odbio uvođenje zone zabrane letova iznad Ukrajine.

Međutim istovremeno je NATO odobrio uspostavljanje četiri nove multinacionalne borbene grupe u Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumuniji – u četiri države od kojih tri graniče sa Ukrajinom - udvostručavajući prisustvo NATO-a u regionu.

 

Zašto se Rusija protivi NATO-u?

NATO je Ukrajini ponudio put ka članstvu 2008. godine. Nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, Ukrajina je pridruživanje NATO definirala kao prioritet. Ali to se nije dogodilo, uglavnom zbog dugogodišnjeg protivljenja Rusije. Jedan od zahtjeva Rusije prije invazije bio je da se Ukrajini nikada ne dozvoli pridruživanje NATO – zahtjev koji je NATO odbio prihvatiti.

Ruske vlasti vjeruju da je NATO zadirao u njihovo područje političkog uticaja primanjem novih članica iz istočne Evrope i da bi priznanje Ukrajine dovelo NATO pravo u rusko dvorište.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky je prihvatio da njegova zemlja trenutno ne može postati punopravna članica NATO.

"Jasno je da Ukrajina nije članica NATO-a. Mi to razumijemo", kazao je Zelensky.

 

Koje su oružje Velika Britanija i druge zemlje poslale Ukrajini?

U početku su zemlje NATO-a ograničile svoju pomoć Ukrajini na dostavljanje odbrambenog oružja. Velika Britanija je Ukrajini poslala hiljade NLAW protivtenkovskih projektila i protivvazdušne rakete Starstreak.

SAD su poslale protivtenkovske projektile Javelin i protivvazdušne projektile Stinger, kao dio paketa vojne pomoći vrijednog tri milijarde dolara.

Slovačka je poslala svoj protivvazdušni odbrambeni sistem S-300, koji može uništiti avione udaljene do 400 kilometara.

SAD i Turska su poslale dronove naoružane projektilima.

Sada nekoliko država članica opskrbljuje Ukrajinu teškim oružjem, kako bi omogućila ukrajinskoj vojsci da se odbije napade ruske vojske.

· Češka je poslala tenkove T-72 i oklopne transportere

· Velika Britanija i Australija šalju oklopna vozila

· SAD, Velika Britanija i Kanada šalju tešku artiljeriju

· Holandija šalje samohodne topove

· Njemačka razmatra slanje tenkova i drugih oklopnih vozila, ali nije donijela konačnu odluku

 

Iz EU je saopćeno da će potrošiti do 450 miliona eura za finansiranje isporuke oružja Ukrajini. To je prvi put u svojoj istoriji da je EU pomogla u nabavci oružja za ratnu zonu.

Belgija, Poljska, Estonija, Latvija, Danska, Španija i Slovačka, također, šalju vojnu opremu, uključujući municiju, gorivo i obroke.

 

Koliko vojnika NATO ima u Istočnoj Evropi?

Čak i prije nego što je dogovoreno posljednje raspoređivanje snaga, NATO je već imao trupe koje su se protezale od baltičkih republika na sjeveru do Rumunije na jugu. Oni su tamo bili stacionirani 2014. godine, nakon ruske aneksije Krima i raspoređeni tako da djeluju kao odbrana u slučaju ruskog napada.

NATO je poslao elemente svojih snaga za odgovor od 40.000 vojnika u istočnoevropske zemlje koje se graniče sa Rusijom i Ukrajinom.

NATO ima 100 borbenih aviona u stanju pripravnosti i 120 brodova, uključujući tri grupe nosača aviona, koji patroliraju morima od krajnjeg sjevera do istočnog Mediterana.

SAD su se obavezale da će poslati više trupa u Evropu – koje će se pridružiti pripadnicima četiri postojeće multinacionalne borbene grupe koje je NATO uspostavio u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj i multinacionalnoj brigadi koju je postavio u Rumuniji.