Stručnjaci dokumentuju navodne zločine protiv čovječnosti koje su počinile ruske snage u Ukrajini

U novom izvještaju Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) utvrđeno je da obrasci nasilnih djela ruskih snaga u Ukrajini ispunjavaju kvalifikaciju zločina protiv čovječnosti, sS detaljima o užasnim akcijama ruskih snaga, uključujući otkrivanje komora za mučenje u ljetnjem kampu u Buči.
Novi izvještaj bio je posljednji primjer aktivnosti grupa koje su dokumentirale potencijalne ratne zločine koje su počinile ruske snage. Stručnjaci OSCE koji su sastavili izvještaj otputovali su u Kijev i tamo se sastali sa ukrajinskim vlastima, kao i u Buči i Irpinu, gdje su utvrdili "teška kršenja" međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije.
Kako se navodi u Izvještaju su "pronađeni vjerodostojni dokazi" koji sugeriraju "neke obrasce nasilnih djela koji su više puta dokumentovani tokom sukoba", uključujući "ubijanje, silovanja, otmice ili masovne deportacije civila, okvalificirani kao široko rasprostranjeni ili sistematski napad na civilno stanovništvo".
Misija OSCE koja je sastavila izveštaj napisala je da je 1,3 miliona ukrajinskih državljana deportovano protiv svoje volje u Rusiju. U Izvještaju se dalje navodi da postoje dokazi da je desetine hiljada civila bilo zatočeno u takozvanim centrima za filtriranje, prije nego što su prevezeni u oblasti pod ruskom kontrolom u istočnoj Ukrajini.
Američki ambasador pri OSCE Michael Carpenter rekao je u izjavi da Izvještaj "daje priliku da se povučemo i dokumentujemo nesavjesne zločine, kršenja ljudskih prava i zlostavljanja koje su počinili pripadnici ruskih snaga".
Ovosedmični izvještaj je drugi koji je OSCE objavio dokumentirajući zločine počinjene nad ukrajinskim stanovništvom. U aprilu je OSCE objavio prvi izvještaj sa sličnim nalazima "vjerodostojnih dokaza" koji ukazuju na kršenje "čak i najosnovnijih ljudskih prava". 
Zajedno, oba izvještaja "sadrže najsveobuhvatnije objašnjenje dokaza do sada o ruskom kršenju ljudskih prava, kršenju međunarodnog humanitarnog prava", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price u izjavi nakon objavljivanja drugog izvještaja.
"Sjedinjene Države i naši partneri će nastojati pozvati odgovorne za sve povrede ljudskih prava i kršenja međunarodnog humanitarnog prava, uključujući ratne zločine, koje počine u Ukrajini", dodao je Price.
U izvještaju se navodi da su identificirana "brojna kršenja" međunarodnog humanitarnog prava koja predstavljaju ratne zločine, "ako se mogu pronaći odgovorni pojedinci".
"Ova kršenja uključuju maltretiranje ratnih zarobljenika, namjerno ubijanje civila, namjerne napade na civile i na civilne objekte, uključujući škole, bolnice ili kulturna dobra, ili nepoštivanje principa razlikovanja, proporcionalnosti i mjera opreza", navodi se u izvještaju. 
Drugi izvještaj pokriva period od 1. aprila do 25. juna. Stručnjaci OSCE-a otputovali su u Ukrajinu kako bi prikupili dokaze, uključujući posjetu gradovima Buča i Irpin, za koje se u izvještaju kaže da su "dva simbolična primjera kršenja međunarodnog humanitarnog prava prema Ženevskoj konvenciji i njenih dodatnih protokola, što su ratni zločini."
Stručnjaci su istaknuli da fotografski i video dokazi pokazuju da su ruske snage vršile "ciljana, organizovana ubistva civila u Buči" koji su pronađeni ubijeni iz vatrenog oružja sa rukama vezanim na leđima.
'Serija komora za mučenje'
Izvještaj je dokumentirao "seriju komora za mučenje odvojenih betonskim zidovima" otkrivenih u ljetnom kampu u Buči, uključujući prostoriju za koju se u Izvještaju navodi da se činilo da se koristi za pogubljenja sa rupama od metaka u zidovima.
U drugoj prostoriji u kojoj su stručnjaci rekli da postoje dokazi o mučenju, pronađeno je pet mrtvih muškaraca. "Bili su prekriveni opekotinama, modricama i ranama", navodi se u Izvještaju. 
U drugom selu u Buči, u podrumu su otkrivena tijela 18 muškaraca, žena i djece. U Izvještaju se navodi da su "nekima odsječeni uši, a drugima izvađeni zubi".
U Izvještaju Misije OSCE navodi se mnoštvo izveštaja o silovanjima i seksualnom zlostavljanju žena i devojaka od strane ruskih snaga, posebno na novookupiranim teritorijama.
U Izvještaju je navedeno nekoliko posebno stravičnih slučajeva, uključujući izvještaj komesara za ljudska prava Ljudmile Denisove, koja je rekla da je 25 djevojaka od 14 do 24 godine držano u podrumu u Buči i grupno silovano. Devet je ostalo u drugom stanju, navodi se u Izvještaju.
Izvještaj je također dokumentirao slučajeve korištenja ukrajinskih civila kao "živog štita", prisiljavanja da se bore zajedno sa Rusima protiv svoje zemlje u ratu koji je u toku i raseljavanja u Rusiju bez njihovog pristanka.
U Izvještaju se navodi da su "ruski vojnici koristili više od 300 ukrajinskih civila kao živi štit i držali ih u zatočeništvu 25 dana u martu u podrumu škole Jahidne, gdje se nalazio glavni ruski vojni kamp."
Regrutacija, odnosno prisilna vojna služba, "nametnuta je svim lokalnim muškarcima između 18 i 65 godina u oblastima pod ruskom kontrolom u Donbasu, kao i u oblastima Harkov, Herson i Sumi", navodi se u Izvještaju.
"Oko 2.000 djece iz raznih sirotišta i dječjih ustanova" je "navodno prebačeno u Rusiju, iako imaju žive rođake i nalaze se u ustanovama samo radi medicinske njege", navodi se u izvještaju.