Srbijanski prorežimski mediji hvale Rusiju koja je „pregazila“ Ukrajinu

Srbijanske novine, koje su obično proputinske, ili su sa entuzijazmom izveštavale o tome da su moskovske trupe "došle do Kijeva za jedan dan" ili su ruski napad na Ukrajinu nazvali "odgovorom na pretnje NATO-a".

Novine koje podržavaju srbijansku vladu pozdravile su rusku invaziju na Ukrajinu na svojim naslovnim stranama u petak, 24 časa nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin započeo svoj vojni napad.

Informer i Alo prednjačili su sa naslovima na naslovnim stranama u kojima se tvrdi da je Rusija „stigla do Kijeva za jedan dan“, dok je u naslovu Objektiva pisalo „Rusi pregazili Ukrajinu za jedan dan“.

Glavni naslov Večernjih novosti bio je "Ruski udar kao odgovor na pretnje NATO-a".

Sprski Telegraf je imao naslov da „Putin priprema ‘Sotonu’ [rusku interkontinentalnu balističku raketu R-36] za Evropu” zajedno sa fotografijom ruskog predsednika u vojnoj uniformi.

Politika je prednjačila sa „Ratnim stanjem u Ukrajini”, rekavši da je „Putin odobrio operaciju ’demilitarizacije i denacifikacije’” i citirajući samo ruske izvore o ratu koji je u toku. Ruski zvaničnici često su optuživali ukrajinsku vladu Volodimira Zelenskog, koji je Jevrej, da je fašistička.

U međuvremenu, Danas i Nova, koji se smatraju kritičarima Vlade Srbije, uglavnom su izveštavali o ćutanju srpskih zvaničnika o ruskom napadu na Ukrajinu.

Predsednik Aleksandar Vučić, Putinov je saveznik koji, takođe, traži članstvo Srbije u EU.

Mejnstrim srpski mediji, koji su obično pro-Putinovi, nastavili su da ga podržavaju nakon što je 21. februara priznao nezavisnost dva otcepljena regiona istočne Ukrajine, Donjecka i Luganska.

Najdalje je u utorak otišao Tabloid Informer, koji je na naslovnoj strani objavio naslov da je “Ukrajina napala Rusiju”.

U njemu se navodi da su "Ukrajinci granatirali granični punkt u blizini Rostova, 150 metara unutar ruske teritorije" i da su "ruski specijalci likvidirali pet ukrajinskih diverzanata koji su pokušali da pređu granicu" - tvrdnje koje je ukrajinska vlada oštro demantovala.

Tabloid Kurir je 22. februara objavio naslov u kojem se tvrdi da je „Rusija učinila sve što je mogla za mir u Ukrajini“.

Sljedećeg dana, 24 časa pre početka ruske invazije, Večernje novosti su jasno objavile da je Putin rekao da Rusija „ne gradi imperiju i da bi bilo najbolje da Kijev odustane [od želje da se pridruži] NATO-u“.

Na dan invazije u četvrtak, Informer je citirao bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa koji je rekao da je "Putin genije, sve nas je prevario". Sa izuzetkom Trampa, Putin je bio jedini svetski lider citiran u provladinim tabloidima i jedini čija je fotografija štampana na njihovim naslovnim stranama.

Tabloid Kurir je u međuvremenu tvrdio da iza sukoba stoji "borba oko energetike: Sjedinjene Države su iskoristile sukob da pokušaju da sprovedu dugogodišnji plan za smanjenje zavisnosti od gasa od Rusije".

Zbog čvrstih veza Srbije sa Rusijom, mnogi srpski naslovi su bili i o narednim koracima Beograda u smislu njegovog još nejasnog odgovora na rat u Ukrajini.

U noći Putinovog priznanja dve separatističke teritorije, Vučić je rekao da je 80 odsto srpskih medija „uvek, šta god da se desi, na ruskoj strani“, dok „20 odsto takođe nemaju nepristrasan i objektivan pristup, oni su a priori protiv Rusa”.

Takođe je naveo da je Srbija pod pritiskom da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije i izrazio zabrinutost zbog uticaja na ekonomiju njegove zemlje.