Španija predaje Leopard tenkove i nekoliko oklopnih transportera Ukrajini

Špansko Ministarstvo odbrane spremno je u Ukrajinu prebaciti 10 tenkova Leopard 2A4 i 20 oklopnih transportera M113. Ovo javlja Infodefensa pozivajući se na   izvore u Ministarstvu odbrane Španije.
Prema izvorima publikacije, predstavnici španskog Ministarstva odbrane trenutno proučavaju mogućnost prebacivanja oružja iz skladišta kao odgovor na ponovljeni zahtjev Kijeva za dodatnu vojnu pomoć kako bi se zaustavila ruska agresija.
„Ova odluka će biti prekretnica u odnosu na vrstu pomoći koju je vlada Pedra Sančeza bila spremna pružiti Volodimiru Zelenskom, budući da je do sada bila ograničena uglavnom na odbrambeno oružje“, navode izvori.
Kako je ranije objavila Ukrajinska novinska agencija, Holandija je 11. jula objavila spremnost da Ukrajinu snabdjeva teškim naoružanjem, oklopnim vozilima i samohodnim haubicama.
Sredinom juna, Kathleen H. Hicks, zamjenica ministra odbrane Sjedinjenih Država, rekla je da će SAD nastaviti da pomažu Ukrajini snabdijevajući njenu vojsku oružjem kako bi je očuvale kao suverenu državu.

SAD će, također, kupiti napredne raketne odbrambene sisteme srednjeg i dugog dometa za Ukrajinu.