Slovenija donirala Ukrajini 35 oklopnih vozila

Slovenija je Ukrajini donirala 35 oklopnih amfibijskih vozila BVP M80A proizvedenih u Jugoslaviji, pa će u dogovoru sa SAD dobiti kompenzacijska sredstva za kupovinu opreme za slovenačku vojsku, preneli su danas slovenački mediji.

Vozila su železnicom već upućena prema Poljskoj i Ukrajini.

Njihova dekonzervacija trajala je više nedelja, a brže slanje pomoći ukrajinskoj vojsci koja se odupire ruskoj agresiji do sada su sprečavale i logističke poteškoće zbog stava Mađarske koja ne dupušta prevoz oružja za Ukrajinu preko svoje teritorije, navodi televizija POP-TV.

U dogovoru sa SAD Slovenija će za tu donaciju dobiti od američke vlade sredstva za kupovinu oružja i opreme za slovenačku vojsku, u vrednosti većoj od one na koju je procenjena oprema poslata Ukrajini.

Amfibijsko gusenično vozilo BVP M80A s posadom od tri vojnika ima top kalibra 20 mm, mitraljez i lansere protivtenkovskih projektila Maljutka. Ovom donacijom Slovenija je ispunila obećanje Ukrajini i doprinela njenoj odbrani, navodi POP-TV, što je u izjavi potvrdio i ministar odbrane Marjan Šarec, prenosi Hina.

Slovenija je, prema njegovim rečima, Ukrajini već donirala pešačko naoružanje, kacige, pancire i drugu opremu, a od sada će se više koncentrisati na druge vidove pomoći, uključujući i pomoć u obnovi Ukrajine nakon rata.