Šamar Putinu: Odbijanje predsjednika Kazahstana da prizna "LDNR"

Kasim-Žomart Tokaev je u prisustvu ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao da njegova zemlja neće priznati takozvane "narodne republike" Donbasa.

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev, jedan od rijetkih visokih zvaničnika na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, rekao je u prisustvu ruskog predsjednika Vladimira Putina da njegova zemlja neće priznati takozvane "narodne republike" Donbas i smatrali ih "kvazi državama".
Ova izjava kazahstanskog predsjednika nije bila samo još jedan šamar Vladimiru Putinu, čije "podvige" niko u Ukrajini neće priznati i odobriti. Ova izjava Kasima-Žomarta Tokajeva još jednom je demonstrirala kolaps cjelokupne vanjske politike Rusije, uključujući i postsovjetski prostor, napisao je Vitalij Portnikov za Radio Svoboda.

Kazahstan se može smatrati najbližim saveznikom Rusije. Ova zemlja je bila jedan od osnivača Evroazijske ekonomske unije i ODKB-a. Međutim, predsjednik Kazahstana je ogorčen na samu mogućnost učešća njegove zemlje u avanturi priznavanja Demokratske narodne republike Luganska - istoj avanturi kojom je Putin motivisao napad na Ukrajinu. I, uzgred, ne samo "LDNR". Tokajev je rekao da njegova zemlja ne može priznati nezavisnost Abhazije i Južne Osetije, drugih "kvazi država" čiju je nezavisnost priznala Rusija nakon napada na Gruziju 2008. godine. 
Ali da li je Tokajev usamljen? Nijedan od lidera bivših sovjetskih republika nije priznao izmišljene formacije Kremlja. Čak ni bjeloruski vladar Aleksandar Lukašenko ne žuri sa priznanjem "nezavisnosti" teritorija Donbasa koje je okupirala Rusija. I Abhazije i Južne Osetije, također. Lukašenko je više puta govorio o svojoj žarkoj želji da posjeti okupirani Krim. Ali jedno je izraziti želju, a sasvim drugo otići.

Istovremeno, teško da je potrebno podsećati da i Lukašenko i Tokajev mnogo duguju Putinu lično. Upravo je politička i ekonomska podrška ruskog režima pomogla Lukašenku da pobijedi u ratu sa svojim narodom 2020. i ostane na vlasti. Uvođenje trupa ODKB-a u Kazahstan 2022. godine pomoglo je Tokajevu ne samo da zaustavi narodni ustanak, već i da pobijedi u borbi klanova sa svojim prethodnikom Nursultanom Nazarbajevim i rođacima bivšeg predsjednika. Ali, očigledno, čak ni zahvalnost ne dozvoljava liderima Bjelorusije i Kazahstana da priznaju "države" izmišljene u Kremlju.
A motiv ovog otpora Putinovim vanjskopolitičkim avanturama je očigledan. Ako se se složemo da su takozvane "narodne republike" prave države, ko će spriječiti Putina da sutra neki region Belorusije ili Kazahstana proglasi "narodnom republikom"? Na kraju krajeva, „samoopredeljenje“ regiona Mogilev ili regiona Zapadnog Kazahstana se ne razlikuje od „samoopredeljenja“ regiona Donjeck ili Lugansk.