SAD, Njemačka su zatvorile Dark Net Marketplace sa sjedištem u Rusiji

Sjedinjene Američke Države i Njemačka su 5. aprila poduzele korake da uskrate pristup ilegalnom web-mjestu dark-neta sa milionima kupaca koji uglavnom govore ruski i berzi kriptovaluta za koju Sjedinjene Američke Države i Njemačka kažu da posluju iz Rusije i uglavnom se bave nedozvoljenim poslovima.

Njemačka policija je saopćila da je zatvorila servere locirane u Njemačkoj na ilegalnom dark-net tržištu poznatom kao Hydra Market i zaplijenila bitkoine u vrijednosti od 23 miliona eura (25 miliona dolara). Ministarstvo finansija SAD-a je kasnije 5. aprila saopćilo da je uvelo sankcije na ilegalnu web lokaciju dark-net marketa, za koju kaže da ima milione kupaca, a na kojoj se vrši razmjenu kriptovaluta.

ankcije SAD dio su koordiniranog međunarodnog napora sa njemačkom saveznom policijom da se "ometa širenje zlonamjernih usluga kibernetičkog kriminala, opasnih droga i drugih ilegalnih ponuda dostupnih preko web stranica sa sjedištem u Rusiji", navodi Ministarstvo finansija u saopćenju za medije.

Sankcije protiv Hydra Marketa i mjenjačnice Garantex objavljene su na web stranici Ministarstva finansija 5. aprila.

"Naše akcije danas šalju poruku kriminalcima da se ne možete sakriti na mračnoj mreži ili njihovim forumima, i ne možete se sakriti u Rusiji ili bilo gdje drugdje u svijetu", rekla je američka ministrica finansija Janet Yellen u saopćenju za javnost.

Dark net uključuje web stranice kojima se može pristupiti samo uz određeni softver ili ovlaštenja, čime se osigurava anonimnost korisnika. Ministarstvo finansija je saopćilo da tržišta koja se nalaze na mračnoj mreži gotovo isključivo prihvataju virtuelnu valutu kao sredstvo plaćanja.

Njemačka savezna policija je u saopćenju navela da je njena preliminarna istraga usmjerena protiv osumnjičenih za "upravljanje kriminalnim platformama za trgovinu na internetu na komercijalnoj osnovi". Nisu prijavljena nikakva hapšenja.

Osnovan 2015. godine, Hydra Market je opsluživao tržišta na ruskom jeziku, prodajući narkotike, ukradene podatke o kreditnim karticama, krivotvorene valute i lažne lične dokumente.

Tržište je imalo oko 17 miliona korisničkih računa i više od 19.000 računa dobavljača, prema njemačkoj saveznoj policiji.

"Tržnica Hydra je vjerovatno bila ilegalno tržište sa najvećim prometom u svijetu", sa prodajom od najmanje 1,23 milijarde eura samo u 2020. godini, navodi se u saopćenju federalne policije.

Na web stranici Hydra marketa objavljen je baner o zapljeni.

Sankcije SAD-a blokiraju svu imovinu i imovinu koja se nalazi u Sjedinjenim Državama koja pripada pojedincima i kompanijama povezanim sa Hydra Marketom ili Garantexom. Oni, također, blokiraju sve transakcije američkih osoba koje uključuju bilo koju imovinu koja pripada Hydra Marketu ili Garantexu.