Ruski plaćenici u Ukrajini povezani sa ekstremistima krajnje desnice

Wagner grupa povezana je sa bijelim suprenacistima, otkriva istraga Tech against Terrorism

Ruski plaćenici koji se bore u Ukrajini, uključujući Wagner grupu koju podržava Kremlj, povezani su s ekstremnim desničarskim grupama, uključujući organizaciju koju su SAD označile kao terorističku, otkriva analiza.

Iako Vladimir Putin kaže da je njegova “specijalna vojna operacija” usmjerena na “denacifikaciju” Ukrajine, istraga je otkrila veze između proruskih snaga i nasilnog desničarskog ekstremizma, uključujući i one koji su direktno povezani sa Wagner grupom.

Jedna objava u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, od 15. marta, prikazuje zastavu Ruskog imperijalnog pokreta (RIM), paravojne organizacije bijele rase koju SAD navode kao terorističku, a kojom navodno nose separatisti koje podržava Moskva u Donjecku. Objavu je podijelio pro-Putinov kanal.

Većina ekstremističkog sadržaja, objavljenog na Telegramu i ruskoj platformi društvenih medija VKontakte (VK), odnosi se na ekstremno desničarsku jedinicu unutar Wagner grupe pod nazivom Rusič i drugima povezanim sa prokremljskim online zajednicama, od kojih neke nose ime i logo Wagner grupe.

Adam Hadley, izvršni direktor Tech Against Terrorism, inicijative sa sjedištem u Londonu koju podržava Izvršna direkcija UN-a za borbu protiv terorizma, rekao je da njihova analiza ukazuje da su snage koje podržava Rusija, uključujući Wagner grupu, „gotovo sigurno povezane s ekstremnim desničarskim organizacijama”.

Hadley je dodao: "S obzirom na Putinove apsurdne zahtjeve za 'denacifikaciju' Ukrajine, predlažemo da prvo iskorijeni neonaciste u svojim redovima prije nego što pokaže prstom u druge."

Jedna od najtajnovitijih organizacija u Rusiji, Wagner grupa zvanično ne postoji. Međutim, izvještaji sugeriraju da se stotine njenih članova bore u Ukrajini, uz tvrdnje da su ubrzo nakon invazije njeni plaćenici djelovali u Kijevu, sa naredbom Kremlja da ubiju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Također se razumije da se privatne grupe za razmjenu poruka u Rusiji trude da regrutuju novu brigadu plaćenika za borbu u Ukrajini. Nedavno je ruski ministar

odbrane Sergej Šojgu objavio da se 16.000 boraca sa Bliskog istoka dobrovoljno prijavilo da se bori sa ruskom vojskom.

Jedan nalog na VK-u posvećen je Rusičevoj „diverzantskoj i jurišnoj izviđačkoj grupi“ koja deluje u Ukrajini, navodi se u objavi od 17. marta. Logo Rusi prikazuje slovensku svastiku poznatu kao Kolovrat.

Još jedna nedavna objava na VK navodi Rusič kao dio koalicije separatističkih grupa i milicija, uključujući ekstremno desničarsku grupu Rusko nacionalno jedinstvo.

Slika koju je na VK podijelio nalog povezan sa Rusičom prikazuje vojnike, naizgled u Ukrajini, iako se pokazalo da je nemoguće provjeriti, koji drže zastavu Valknut, simbol koji također često prisvajaju bijeli suprematisti.

Prijavljeno je da plaćeničke jedinice koje su regrutirane za Wagnera dobijaju imena poput "Jastrebovi", vjerojatno kako bi se klonili reputacije grupe nakon ponovljenih optužbi za kršenje ljudskih prava u operacijama u Siriji i Libiji.

Analiza Tech Against Terrorism otkrila je istaknuti Telegram kanal povezan sa Wagner grupom koji je u maju 2021. dijelio sliku Kolovrata navodno iscrtanog na litici u Palmyri u Siriji.

Također je pronašao Telegram kanale – koji se na ruskom nazivaju “Wagner PMC” – koji 4. marta dijele snimke i memove koji se odnose na mučenje i odrubljivanje glave sirijskog zarobljenika od strane Wagnerovih plaćenika 2017. godine.

Wagner grupa je prvi put identifikovana 2014. godine, kada je podržavala proruske separatiste u sukobu u istočnoj Ukrajini. U vlasništvu je Jevgenija Prigožina, jednog od Putinovih najbližih saveznika i od tada vodi tajne operacije širom Afrike i Bliskog istoka.

Vojni stručnjaci vjeruju da plaćenici dozvoljavaju Kremlju – koji je uvijek negirao bilo kakve veze sa plaćeničkim grupama – da smanji broj svojih žrtava.

U nastojanju da kontrolira svoj narativ, Rusija je nedavno pokrenula krivični postupak protiv vlasnika Facebooka, Mete, optužujući ga da je ekstremistička organizacija.

Potez ruskih tužilaca uslijedio je nakon što je američki tehnološki gigant privremeno dozvolio upotrebu izraza poput "smrt ruskim osvajačima".

Hadley je dodao: “Osuđujemo Rusiju zbog naoružavanja terorizma na ovaj način i podmetanja međunarodnih normi za borbu protiv terorizma.”