Ruske snage opljačkale su laboratorije u Černobilu ukrale radioaktivne supstance koje bi ih mogle ubiti

Ruske snage koje su zauzele nuklearnu elektranu u Černobilu ukrale su radioaktivne supstance iz istraživačkih laboratorija, koje bi ih potencijalno mogle ubiti, objavila je u nedjelju ukrajinska Državna agencija za upravljanje zonom isključenja.

Moskovske snage zauzele su ugašenu nuklearnu elektranu tokom prvog dana ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Ruske snage su ikupirale visoko radioaktivnu zonu, koju su kontrolirale više od mjesec dana, prije nego što su se povukle 31. marta.

Ukrajinska Agencija je na Facebooku objavila da su ruski vojnici opljačkali dvije laboratorije na tom području i dodala da su ušli u skladište istraživačke baze Ecocentre i ukrali 133 visoko radioaktivnih supstanci.

"Čak i mali dio ovih supstanci je smrtonosan, ako se postupa neprofesionalno", navodi se u saopćenju Agencije.

Ranije je ukrajinski ministar energetike German Gulaščenko rekao da su se ruski vojnici izložili "šokantnoj" količini nuklearnog zračenja, rekavši da bi nekima od njih moglo ostati manje od godinu dana života.

„Kopali su golu zemlju kontaminiranu radijacijom, skupljali radioaktivni pijesak u vreće za utvrđivanje, udisali prašinu“, rekao je Gulaščenko na Facebooku u petak nakon posjete zoni isključenja.

'Nakon mjesec dana takvog izlaganja, imaju najviše godinu dana života. Tačnije, ne život, nego polagana smrt od bolesti“, rekao je Gulaščenko.

„Svaki ruski vojnik će kući donijeti komadić Černobila. Mrtav ili živ. Neupućenost ruskih vojnika je šokantna.'

On je rekao da je kontaminirana i ruska vojna oprema.

U nedjelju je objavljeno da je osoblje koje su ruske snage držale kao taoce bilo prisiljeno krasti gorivo od ruskih osvajača kako bi spriječilo 'katastrofu', jer ukrajinski zvaničnici tvrde da su vojnici Kremlja opljačkali postrojenje za ličnu namjenu i pobjegli sa 169 zatvorenika.

Fotografije sa mjesta nuklearne katastrofe iz 1986. prikazuju opljačkane prostorije namijenjene smještaju osoblja tvornice, za koje se kaže da su ruski vojnici očistili od "novca, dragocjenosti" i "laptopa" te da su tražili robu "poput pasa".

Također se navodi da su ruske snage kopale rovove u visoko kontaminiranoj „Crvenoj šumi“, koja se nalazi u zoni isključenja.

Neko vrijeme su sprečavali osoblje koje je tamo održavalo objekte da napusti objekte.

Prema riječima ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Denisa Monastirskog, 169 vojnika ukrajinske Nacionalne garde koji su čuvali lokaciju bilo je zaključano u podzemnom nuklearnom bunkeru mjesec dana bez pristupa prirodnom svjetlu, svježem zraku ili informacijama.

Nije poznato gdje se sada nalaze, ali sumnja da su u Rusiju odvedeni preko Bjelorusije.

Monastirski je rekao za CNN: 'Ovdje su držani 30 dana bez dovoljno svjetla i hrane. Nisu smjeli napolje. Posljednjeg dana su odavde odvedeni u nepoznatom pravcu. Danas o njihovoj sudbini, nažalost, ne znamo ništa. Ruska vojska je pregledala svu ukrajinsku odjeću, lične stvari, poput pasa, u potrazi za, vjerovatno, novcem, dragocjenostima, laptopima. Ovdje je bilo pljačke. Ruska vojska je ukrala kompjutere i opremu.’

Inženjer u postrojenju je, također, ispričao o neumornim pregovorima koje je osoblje moralo proći sa ruskim snagama kako bi osigurali siguran rad fabrike.

Valerij Semonov je rekao za BBC: 'Morali smo stalno pregovarati sa njima i truditi se da ih ne uvrijedimo, tako da su dozvolili našem osoblju da upravlja objektom.'

Semonov je rekao da je na kraju morao krasti gorivo od Rusa kada je struja u stanici bila prekinuta na tri dana, jer su rezultati mogli biti 'katastrofalni'.

Dodao je: 'Radioaktivni materijal je mogao biti pušten. Razmjere toga, možete dobro zamisliti. Nisam se plašio za svoj život. Uplašio sam se šta bi se dogodilo da nisam bio tamo i nadgledao postrojenje. Plašio sam se da će to biti tragedija za čovječanstvo.'

Čini se da su snimci dronom snimljeni iz zone isključenja oko nuklearne elektrane Černobil potvrdili izvještaje da su ruske trupe kopale rovove i utvrđenja u nekim od najozračenijih dijelova regije.

Snimak, koji je geolociran i široko podijeljen na društvenim mrežama, prikazuje gomile narušene zemlje i utvrđenja iskopana na periferiji „Crvene šume“, samo nekoliko kilometara zapadno od černobilske elektrane.

Nakon što se kamera drona sa napuštenih ruskih pozicija okrene, u daljini se može vidjeti zlokobna čelična zatvorena kupola koja obuhvata uništeni reaktor.

„Crvena šuma“ se nalazi unutar unutrašnje zone isključenja oko Černobila i bila je područje koje je najteže pogođeno kada je reaktor broj 4 eksplodirao 1986. godine, uzrokujući najgoru nuklearnu nesreću na svijetu.

Smatra se toliko kontaminiranim da čak ni radnicima u nuklearnim elektranama nije dozvoljeno da tamo idu. Bilo je i izvještaja da su ruski vojnici sa sobom donosili radioaktivni materijal iz šume.

Ukrajinski vojnik Ihor Ugolkov rekao je za CNN da se radijacija povećala otkako je došla, a zvaničnici, također, tvrde da je to rezultat malih čestica i prašine koji su uneseni nazad.

Ugolkov je rekao: 'Otišli su u „Crvenu šumu“ i donijeli radioaktivni materijal sa sobom na cipelama.

„Druga mjesta su u redu, ali radijacija se povećala ovdje, jer su ovdje živjeli.

Išli su svuda, a uzeli su i malo radioaktivne prašine na sebe (kada su otišli).'

Ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju Energoatom izvijestila je da je nekoliko ruskih vojnika evakuirano iz šume u Bjelorusiju radi liječenja akutnog radijacijskog sindroma (ARS) – iako to tek treba da potvrdi Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Posljednji kontingent ruskih trupa povukao se sa svojih položaja oko Černobila u prošle sedmice, prepustivši kontrolu nad teritorijom oko elektrane nazad Ukrajini prvi put od početka invazije 24. februara.

Rafael Grossi, šef IAEA, rekao je da će predvoditi misiju u Černobilu što je prije moguće kako bi se utvrdila šteta koju su izazvale ruske trupe i kako bi se osiguralo da protokoli o sigurnosti postrojenja za skladištenje nuklearnog otpada nisu poremećeni.

„Vodit ću misiju pomoći i podrške Černobilskoj nuklearnoj elektrani što je prije moguće. To će biti prva u nizu takvih misija nuklearne sigurnosti i sigurnosti u Ukrajini', rekao je Grossi.

Kremlj tek treba priznati izveštaje svojih vojnika koji su patili od ARS-a i nije komentirao povlačenje svojih trupa iz Černobila.