'Ruske mine su veliki zločin protiv Ukrajine i čovječanstva'

Među najnovijim smrtonosnim novitetima Rusije je mina pod nazivom “Medaljon”, opremljena seizmičkim senzorom za detekciju približavanja osobe i oslobađanja eksplozivnog punjenja u zrak.

62. dan rata u Ukrajini se bliži kraju. Budući da nije mogla poraziti Ukrajinu na bojnom polju, ruske snage postavljaju različite mine i eksplozivna sredstva na privremeno okupiranim ukrajinskim teritorijama. Cilj je jednostavan – uništiti privredu i infrastrukturu i ubiti što više ljudi. Postavljanje mina na ukrajinskoj terirotiji, u kućama nedužnih civila je težak zločin ruskih terorista i ratnih zločinaca.

Šetajući po nekim lokacijama u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, moguće je vidjeti znakove koji upozoravaju na mine. Prema riječima državnih zvaničnika, teritorija glavnog grada, a ne samo gradova u regionu poput Buče ili Irpina, nije sasvim sigurna. Kažu da još uvijek ima miniranih automobila i mina u centru Kijeva u blizini objekata koje koristi Vlada Ukrajine. Zbog toga se građani Kijeva upozoravaju da ne provode previše vremena u šetnji centrom.

Situacija je mnogo gora u drugim regionima Ukrajine. Bilo je nekoliko slučajeva u oblastima Kijeva i Černigova, kada su kamioni i privatni automobili eksplodirali jer su naišli na postavljene protivtenkovske mine, pri čemu su poginuli vozači i putnici.

Nakon prvog talasa ruske oružane agresije na Ukrajinu 2014. godine, na oko 16.000 kvadratnih kilometara Luganske i Donjecke oblasti bilo je potrebno čišćenje od mina koje su postavile ruske snage. Danas je prema nekim preliminarnim procjenama oko 80.000 kvadratnih kilometara teritorije Ukrajine pod minama.

Prema procjenama Vlade Ukrajine, ukrajinski minerski timovi svaki dan pronađu i neutraliziraju 4.000 do 5.000 eksplozivnih naprava. Proces odlaganja je 10 puta duži i složeniji od rada u rudniku. Ukrajinske vlasti planiraju u proces deminiranja uključiti strane stručnjake i već su započele rad na uspostavljanju Međunarodnog centra za razminiranje. Osim toga, Vlada Ukrajine je donijela odluku o izradi državne strategije protivminskog djelovanja. Ne radi se samo o pronalaženju i uklanjanju mina i eksplozivnih naprava, nego i o proučavanju ove teme u školama.

Tokom invazije na Ukrajinu, eksplozivi su pronalaženi u dječijim igračkama, mašinama za pranje veša, vrećama krompira, na igralištima. Osim toga, ruski agresori su koristili i miniranje leševa ljudi i životinja.

Ponekad, pored uobičajenih granata i mina, postoje i "egzotični" primjerci ekspolozivnih sredstava. Naprimjer, radi se o dijelovima projektila Kalibar i Iskander. Kako bi ih neutralizirala, Državna služba za vanredne situacije stvorila je poseban informativni centar koji proučava tehnike deminiranja nove municije.

Među smrtonosnim novitetima Rusije je mina pod nazivom "Medaljon". To je mina sa seizmičkim senzorom za detekciju približavanja osobe i oslobađanja eksplozivnog punjenja u zrak. Njegov domet je 16 metara, a prodornost fragmenata je posebno dizajnirana da cilja oči, vrat i prepone.

Prema UN-u, jedna godina rata dovodi do 10 godina deminiranja. Ukrajinski stručnjaci smatraju da se većina teritorija može očistiti za nekoliko godina nakon rata, ali će za potpuno deminiranje trebati decenije. Kažu da ako državni sistem protivminskog djelovanja i prikupljanja finansija bude funkcionisao kako treba, glavni, suštinski dio može biti očišćen od granata i mina za nekoliko godina.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine je 30. marta saopćilo da Rusija, koristeći pomorske mine iz zaplijenjenih vojnih skladišta na Krimu, provocira i diskreditira Ukrajinu pred međunarodnim partnerima u Crnom moru.

„Rusija je izmislila novi metod piraterije, a to je upotreba morskih mina kao nekontrolirane lebdeće municije“, saopćilo je ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Tokom agresije na Ukrajinu, Rusija pokušava nanijeti maksimalnu štetu nacionalnoj ekonomiji zemlje, infrastrukturi, ekologiji i ljudima. Naprimjer, zbog miniranih ukrajinskih polja koja su žitaricama hranila dobar dio svijeta, izvoz žitarica na svjetska tržišta iz Ukrajine ove godine će drastično pasti. To će uticati na globalno sigurno snabdijevanje hranom, a čini se kako Rusi to namjerno čine.