Rusija umiješana u političke tenzije u Bosni

Britanski minister James Cleverly saglasan je sa zastupnikom konzervativaca Jamesom Grayom da iza političkih tenzija u Bosni "stoji Rusija".

“Ruska ruka je vidljiva "u igri", u krizi koja nastaje u Bosni”, rekao je ministar.

Dok se na Balkanu nastavljaju duboke tenzije izazvane istupima srpskih separatista koji se zalažu za otcjepljenje, ministar James Cleverly rekao je Donjem domu da je vlada "apsolutno odlučna" da održi mir u regionu.

Odgovarajući na hitno pitanje poslanika konzervativaca Entonija Mangnala, ministar je insistirao na tome da Vlada već podržava mirovne snage na Balkanu, dodajući: „Neću špekulirati o tome kakva bi bila buduća stabilizacija ili sastav vojnih snaga. Rekao sam da će ministar vanjskih poslova uskoro najoštrije pokrenuti ovo pitanje na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi.”

Činilo se da Cleverly okrivljuje Moskvu za političke tenzije, nakon što je konzervativni poslanik James Gray (North Wiltshire) pozvao vladu da učini nešto "veoma dramatično" jer "iza svega toga leži Rusija". “Okidač za trenutnu nestabilnost u Bosni i Hercegovini je to što je visoki predstavnik donio zakon koji zabranjuje negiranje genocida. Posljednje mjesto na svijetu gdje se genocid može negirati je Republika Srpska i sve što je Visoki predstavnik uradio je da je rekao da je negiranje genocia nezakonito. Hoće li se složiti sa mnom da se zapravo iza svega toga krije Rusija i sama Srbija, i ako ne preduzmemo nešto veoma dramatično i veoma ozbiljno i hitno po tom pitanju, suočavamo se sa povratkom na haos kakav smo vidjeli u Bosni i Hercegovini. kasnih 1980-ih i kasnih 1990-ih?”, rekao je Gray.

Ministar je odgovorio: “U pravu ste, vidimo da je ruka Rusije u igri ovdje i moramo raditi sa Visokim predstavnikom i našim međunarodnim partnerima kako bismo osigurali da ne dođe do fragmentacije. Visoki predstavnik je u pravu, neprihvatljivo je poricati genocid, gdje god da se dogodio”.

„Ali za mnoge od nas, ovo je događaj koji je bio značajan dio naših života.I to jedan za koji moramo osigurati da se ne ponovi.”

Wayne David također je situaciju opisao kao "izuzetno ozbiljnu", pitajući: "Šta su predstavnici britanske vlade uradili kako bi Kina i Rusija zauzele konstruktivniji stav prema Bosni i Hercegovini?"

Cleverly je ponovio potrebu da "radimo zajedno sa našim međunarodnim partnerima kako bismo učinili sve što možemo da spriječimo da se to dogodi."

Bosanski rat je počeo 1992. godine kada su bosanski Srbi, uz pomoć jugoslovenske vojske, pokušali stvoriti etnički čiste teritorije sa ciljem pripajanja susjednoj Srbiji.

Više od 100.000 ljudi je ubijeno, a milioni su ostali bez domova tokom najgoreg krvoprolića u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

 

Rat 1992-1995 sukobio je Bošnjake, koji su većinom muslimani, Srbe i Hrvate, jedne protiv drugih i završio se mirovnim sporazumom pod pokroviteljstvom SAD kojim su stvorene dva entiteta, Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine.

 

Ova dva regiona su dobila široku autonomiju, ali su zadržane neke zajedničke institucije uključujući vojsku, najviše pravosuđe i poresku administraciju.