Rusija nije geoekonomska sila: Ovo su podaci koje treba znati

Rusija ekonomski nije globalna sila, a CNN je izdvojio podatke bitne za razumjevanje ekonomije ove države.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), po BDP-u je 12. ekonomija svijeta. Njen BDP je skoro 25 posto manji od italijanskog, a 20 posto manji od kanadskog. Pri tom, Italija i Kanada imaju znatno manje stanovnika.

Mnogi se pitaju zašto Zapad oklijeva prilikom ekonomskog sankcionisanja Rusije, kao i nekih drugih država. Naravno, odgovor na to jesu nafta i plin.

Rusija je jedna od najvećih izvoznica plina i jedna je od najvećih izvoznica nafte na svijetu. Pojedini stručnjaci smatraju da bi prestanak izvoza ovih energenata iz Rusije za posljedicu imao njihovo poskupljenje do 50 posto. To je znatno više od poskupljenja koje se desilo proteklih sedam dana.

"Ovo nije Sjeverna Koreja. Ovo nije Venecuela. Ovo nije Iran. Ruski izvoz energenata je sistemski i posebno važan za svjetsko tržište energenata", napomenuo je Josh Lipsky, direktor Geoekonomskog centra pri Atlantskom vijeću.

Dosadašnje sankcije Zapada djelomično se odnose i na energetsku industriju Rusije. Lipsky je saglasan da bi zabrana uvoza ruskih energenata uzrokovala to da ova država ima više ekonomskih koristi, nego gubitaka. Podsjetio je da bi pronašla druge kupce poput Kine te da bi imala više prihoda, a ne manje.

"Da, zabrana uvoza energenata djeluje kao ekstremna mjera. No, da li bi to zaista imalo tako devastirajući učinak", pita se Lipsky.

Gary Clyde Hufauer iz Instituta za međunarodnu ekonomiju "Peterson" smatra da su evropske države daleko od toga da zabrane uvoz plina i nafte. Sugerisao je zemljama Starog kontinenta kontrolu cijena i, kako je naveo, racionalizaciju. Ocijenio je da bi zabrana bila vrlo nepopularna te da ne postoji spremnost da se zbog toga plati visoka cijena.

 

Rusija je bogata i drugim resursima - drvetom i mineralima. Drugi je najveći svjetski proizvođač titanija, koji je ključan u proizvodnji letjelica. Ukrajina je peti najveći svjetski proizvođač željeza.

Direktor kompanije Boeing Dave Calhoun je upozorio da bi kompanija mogla biti u velikim problemima ako bi ostala bez resursa. Smatra da bi Boeing kratko mogao odolijevati nestašici resursa.

Međutim, kako piše CNN, Rusija i nije toliko veliko tržište za izvoznike iz Zapada. Prošle godine iz Sjedinjenih Američkih Država je u ovu zemlju izvezena roba u vrijednosti 6,4 milijarde dolara. To je manje od npr. izvoza u Belgiju. S druge strane, Amerikanci su u Kinu izvezli robu vrijednu 151 milijardu dolara.

"Rusija je iznimno važna u potrebama globalne ekonomije za naftom i plinom. To je zapravo jedna velika benzinska stanica", kazao je Jason Furman koji je bio predsjedavajući Ekonomskog vijeća dok je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država bio Barack Obama.

Nekada su Rusi bili prvi u utrci za svemir, a sada znatno zaostaju. Međutim, prema riječima Hufauera, još su lideri u vojnoj tehnologiji i vještačkoj inteligenciji. No, u tim segmentima mnogo ovise o uvozu. Uskraćivanjem uvoza za spomenute sektore bi se znatno naštetilo ekonomiji Rusiji.

 

Pitanje koje se nameće jeste koliko dugo će Rusija biti pod sankcijama. Lipsky i Hufauer smatraju da će to biti slučaj sljedećih nekoliko godina, ali ne toliko dugo kao u Sjevernoj Koreji i na Kubi.