Rusija koristi Orvelovsku propagandu u Mariupolju

Veliki televizijski ekrani emitiraju vijesti sa ruskih državnih televizijskih kanala u znak podrške invaziji na ratom razoreni grad bez struje i vode
Rusija je rasporedila mobilne propagandne kombije sa televizorima sa velikim ekranom na punktove humanitarne pomoći u osvojenom gradu Mariupolju ,  dok  Kremlj intenzivira napore da integrira novookupirane teritorije širom juga Ukrajine.
Na snimcima koje je objavilo rusko Ministarstvo za vanredne situacije vide se kombiji, koje ovo Ministarstvo naziva "mobilnim informativnim kompleksima", koji emitiraju segmente vijesti na državnoj televiziji i političke chat emisije, u kojima stručnjaci podržavaju invaziju na lokalno stanovništvo u razrušenom gradu,  koji još uvijek nema struju i tekuću vodu.
Orvelova propaganda je uslijedila nakon  što je veči dio Mariupolja uništen u artiljerijskom bombardovanju koje je ostavilo hiljade mrtvih. Jedan od kombija bio je raspoređen u blizini ruševina dramskog pozorišta u Mariupolju, u kojemu je stotine osoba poginulo tokom vazdušnog napada  u martu. 
Nekoliko kamiona sada patrolira gradom, uglavnom puštajući vijesti ruske televizije. 
"Ljudi Mariupolja su tri mjeseca držani u virtuelnom informativnom vakuumu,  zbog nedostatka struje", navodi se u saopćenju Ministarstva za vanredne situacije Rusije.
Mobilni ekrani su, navodno, rapoređeni na mjestima gdje stanovnici Mariupolja primaju humanitarnu pomoć, gdje im se izdaju ruska dokumenta i na mjestima u gradu na kojima je dostupna voda za piće.
"Praksa 'nema šta da se jede, pa ih hranite lažima' uzima maha", napisao je Petro Andrjuščenko, savjetnik ukrajinskog gradonačelnika Mariupolja. To je "cinizam najvišeg nivoa".
"Istina i propaganda", napisao je Anton Gerašenko, savjetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, postavljajući video u kojemu se vide kamioni postavljeni preko slika ruševina grada. Ovo je "ruski svijet", dodao je.
Napor da se širi ruska propaganda u razrušenom gradu dio je većeg napora na pacificiranju i integraciji zarobljenih gradova, poput Mariupolja,  uprkos ranijim uvjeravanjima Vladimira Putina da Rusija ne želi okupirati novu teritoriju u Ukrajini.
Putin je u srijedu potpisao zakon kojim će se ubrzati zahtjevi za donijanje ruskog državljanstva za preživjele stanovnike Mariupolja, kao i ukrajinskih regija Herson i Zaporožje koje su dijelom pod kontrolom ruskih snaga.
Odluka Kremlja okarakteriziarna je kao "pasošiizacija", pokušaj aneksije teritorija tako što će teritoriju nasljevati de facto ruski građani.
Visoki zvaničnici Kremlja već su obećali da će ostati u južnoj Ukrajini "zauvijek".
„Pojednostavljeni sistem će svima nama omogućiti da jasno vidimo da je Rusija ovdje, ne samo dugo vremena, već zauvijek“, rekao je za rusku državnu agenciju RIA Novosti Kiril Stremousov, zamjenik lidera okupirane regije Herson, imenovan od strane Moskve.

“Nezakonito izdavanje pasoša… predstavlja flagrantno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, kao i normi i principa međunarodnog humanitarnog prava”, navodi se u saopćenju ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova.
Administracija u Hersonu pod ruskom kontrolom također je najavila da će početi izdavati plaće u rubljama, efektivno usvajajući rusku valutu kao dio postepene aneksije južnih ukrajinskih teritorija.
Lokalne vlasti koje je postavila Rusija, također, su rekle da bi mogle službeno zatražiti aneksiju.