Rusija koristi "fabriku trolova" za širenje ratne propagande na internetu, kaže Velika Britanija

Istraživački tim kojeg finansira Ujedinjeno Kraljevstvo uradili su istraživanje nove taktike "tvornice trolova" u Sankt Peterburgu koja je uključena u veliku kampanju dezinformacija Kremlja, kako bi se opravdao rat u Ukrajini.

Prokremljanski "trolovi" trenutno rade sa ruskog tla kako bi "širili laži na društvenim medijima" i "gađali" protivnike i kritičare režima, saopćeno je iz Vlade Velike Britanije u nedjelju (1. maja), nakon što je naručila studiju o tom pitanju.

"Ne možemo dozvoliti da Kremlj i njegove sumnjive „farme trolova“ napadnu naše internetske prostore svojim lažima o Putinovom ilegalnom ratu", rekla je Liz Truss, ministrica vanjskih poslova Velike Britanije, dodajući da je London "upozorio" svoje međunarodne partnere.

Vjeruje se da "bolesni glavni umovi" operacija, poznati u aplikaciji za šifrovanu razmjenu poruka Telegram kao "Cyber Front Z", rade iz bivše fabrike u Sankt Peterburgu sa internim timom zaposlenih od kojih se, zauzvrat, očekuje da će regrutirati i mobilizirati širu mrežu pristalica.

Prema ruskom medijskom izdanju Fontanka, grupa nudi 45.000 rubalja mjesečno (skoro 600 eura) za objavljivanje 200 komentara dnevno na društvenim mrežama.

Primarni cilj je manipulirati međunarodnim javnim mnjenjem o ruskom prisustvu u Ukrajini i hvaliti Vladimira Putina. Tragovi ovih operacija pronađeni su na osam platformi, uključujući Telegram, Twitter, Facebook i TikTok. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je saopćila da je podijelila svoje nalaze i pozvala je sve identificirane platforme da uklone svaki obmanjujući sadržaj.

Nova taktika

Britanski istraživači su istaknuli nove tehnike za provođenje ove kampanje dezinformacija. Trolovi se ohrabruju da svoje aktivnosti usmjere na objavljivanje komentara, a ne na originalni sadržaj, šireći postove običnih korisnika. Stoga je njihova poruka, koja služi proruskom narativu, previše zastupljena.

Ovakva strategija ima za cilj da se skine svaka sumnja sa platformi.

Korištenje VPN-a, “privatnog” kanala između uređaja i servera koji omogućava sigurno povezivanje i sakrivanje online aktivnosti, također se preporučuje pro-kremljanskim aktivistima.

„Ovi dokazi će nam pomoći da efikasnije identificiramo i uklonimo ruske dezinformacije i pratimo našu odlučnu akciju da blokiramo bilo koga da posluje sa medijima RT i Sputnjik koje kontroliše Kremlj“, rekla je sekretarka za kulturu Ujedinjenog Kraljevstva Nadin Doris.