Rusija je regrutovala oko 1.000 plaćenika iz vojske Bašara al-Asada i Hezbolaha

Međutim, militanti nemaju za cilj da učestvuju u akcijama na teritoriji Ukrajine, već da iskoriste priliku da dođu do Evrope.

Rusija je regrutovala oko hiljadu plaćenika iz vojske Bašara al-Asada i Hezbolaha, javio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Međutim, kako navode u saopćenju, militanti nemaju za cilj učestvovati u akcijama na teritoriji Ukrajine, već iskoristi priliku da dođu do Evrope.

Rusija je regrutovala oko hiljadu plaćenika iz vojske Bašara al-Asada i Hezbolaha.

Ovo je objavljeno u sažetku Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Osim toga, Generalštab UAF-a napominje da ruski okupatori nisu ostvarili svoje strateške ciljeve u Ukrajini.

Volinski pravac - neprijatelj nije izvodio napade, ali nastavlja jačati zaštitu ukrajinsko-bjeloruske granice koristeći jedinice Oružanih snaga Bjelorusije.

Polijski pravac - neprijatelj nije izvodio napade, već pokušava zadržati okupirane granice da bi pripremio napad na Kijev.

Siversski pravac – okupatori nastavljaju djelomično blokirati Černihiv i napadaju grad artiljerijskom vatrom.

Na području grada Brova, okupatori sa vremena na vrijeme artiljerijskom vatrom napadaju položaje Oružanih snaga Ukrajine.

Slobožansk pravac - okupatori pokušavaju popuniti zalihe municije, goriva i mašinskog ulja i prisiljeni su iskoristiti akumulirane kadrovske rezerve da nastave napad na Sumi i Harkov što je ranije planirano.

Osim toga, pokušava se obnoviti napad na grad Izyum.

Lugansk i Donjeck pravci - okupatori se spremaju za napad na Sijerodonjeck i opkoljavanje Mariupolja.

Južni buški pravac - neprijatelj je prešao na odbranu i inžinjerijsku podršku okupiranih granica. Okupatori i dalje pokušavaju otkriti i uništiti sistem protivvazdušne odbrane duž obale Crnog mora.

Rusi bacaju od 50 do 100 avio-bombi na Mariupolj svakog dana. Kao rezultat toga, prema prethodnoj procjeni, oko 80 posto gradskih stambenih područja je uništeno, od kojih 30 posto nije moguće obnoviti.