Rusi dolaze na vlast: apetit pljačkaša dolazi u vreme rata

Naravno, oni kojima vjeruju Kremlj i Lubjanka trebaju "gospodariti" okupiranim teritorijama Ukrajine. 

Jedan po jedan, predstavnici okupacionih vlasti ukrajinskih regija koje je Rusija okupirala objavljuju da su za nove "ministre" imenovali građane Ruske Federacije. Tako se dogodilo u takozvanoj Donjeckoj Narodnoj Republici i u Hersonskoj oblasti, koja je čak i "narodna republika", odnosno, do sada je bila proglašena "narodnom republikom". Ruski državljani su već poslani na vodeće pozicije u novoj vlasti.
"Potreba za ranim prelaskom na ruski pravni sistem, na rusku paradigmu upravljanja državom, zahtijeva prisustvo novih nadležnosti među šefovima pojedinih resora. Zato smo pozvali iskusne ruske administratore na čelo brojnih ministarstava, “, rekao je u Telegramu Denys Pushylin, šef takozvane DPR.

„Proučavano je iskustvo izgradnje struktura moći u regionima Ruske Federacije, te je odlučeno da se formira vlada Hersonske oblasti u koju će se izabrati najbolji kadrovi, ne samo među stanovnicima Hersonske oblasti, već i među ruskim stručnjacima i menadžerima“, kaže šef marionetske administracije Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

Isto se dogodilo i na okupiranom Krimu 2014. godine. Lokalni saradnici su, siguran sam, samo paravan za okupatorsku vlast. A glavne odluke donose "kustosi" koji zauzimaju urede u ekonomski značajnim odjelima i specijalnim službama. Ali ako su na Krimu i dalje pokušavali barem poštovati pristojnost sa "pokrivačima" (lokalnim saradnicima), onda su tokom okupacije 2022. godine, čini se, odlučili napustili takvu uslovnu pristojnost.

I ovaj ruski pristup je lako objasniti.

Prije svega, ljudima koji izdaju sopstvenu državu nikako i ne mogu vjerovati - čak ni oni koji direktno organiziraju okupaciju.

I, drugo, svaka ruska okupacija je, prije svega, velika pljačka koja je u pozadini naricanja o "ruskom svijetu" i parola o "svetosti".
Ovo je, inače, odgovor na ključno pitanje "Gdje si bio svih osam godina?" – koje se treba postaviti samo i isključivo samim okupatorima.

Kako, gdje si bio? Oni su "ovladali", tačnije, opljačkali Krim i Donbas. A sada postoji prilika da se "ovlada" teritorijama sa kojih su ukrajinska vojska i dobrovoljački bataljoni protjerali ruske osvajače 2014. godine. A, također, i oblast Herson. I Zaporožje. Apetit pljačkaša, kao što je poznato, najviše dolazi do izraaja tokom rata. 
Ali, naravno, oni kojima se veruje u Kremlju i na Lubjanki trebaju "učiti" kako se to radi. I ko je odgovoran za to da kremaljski "gulajteri" ne pretjeraju, nemilice puneći vlastite džepove.
Jer u Rusiji, vjerujem, postoji samo jedan džep bez dna - džep samog ruskog predsjednika Vladimira Putina.