ReLOaD2 – Potpisani ugovori s nevladinim organizacijama u vrijednosti od 360.000 eura

Od uklanjanja ekoloških crnih tačaka, preko otvaranja novih servisa za penzionere, digitalizacije kulturnog nasljeđa, poboljšanja biznis ambijenta pa do stvaranja novih turističkih atrakcija i mnogih drugih važnih tema – 37 nevladinih organizacija dobilo je podršku za ideje koje će direktno unaprijediti kvalitet života lokalne zajednice.

Projekti nevladinih organizacija, s kojima su proteklih dana potpisani ugovori u ukupnoj vrijednosti od 360.000 eura, odabrani su na ReLOaD2 konkursima uz primjenu pouzdane metodologije za raspodjelu sredstava civilnom društvu iz lokalnog budžeta.

Transparentan i projektno-orijentisan pristup dodjeli sredstava nevladinom sektoru srž je ReLOaDa – Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP. U Crnoj Gori se ReLOaD2 realizuje u pet klastera opština koji su odabrani putem javnih poziva:

Coastal Mates – opštine Budva, Herceg Novi, Kotor i Tivat,

Zajedno za sjever – opštine Andrijevica i Berane,

Klaster Tara – opštine Mojkovac, Kolašin i Pljevlja,

Zajedno Nikšić i Plužine – opštine Nikšić i Plužine,

Središnji region – Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, Opština u okviru Glavnog grada  – Golubovci i Opština Danilovgrad.

Odabrane lokalne samouprave, uz finansijsku i savjetodavnu pomoć ReLOaD tima, jačaće partnerstvo između lokalnih vlasti i civilnog društva i mladih, na dobrobit građana i lokalnih zajednica. Težnja ReLOaD2 programa jeste veće učešće građana, pogotovo mladih, u procesima donošenja odluka i unapređenje pružanja javnih usluga. Koncept klastera opština doprinosi razmjeni iskustava ne samo između opština, već i između organizacija iz različitih opština, što dovodi do umrežavanja i još kvalitetnijih projekata u budućnosti.

Na konkursima koji su bili otvoreni tokom marta i aprila zasebno za svaki klaster opština, komisija je od 94 pristigle aplikacije odabrala najbolje ideje i najkvalitetnije projekte, a cjelokupni spisak izabranih NVO možete pronaći na ovom linku. Konkursima su prethodile javne rasprave u svim opštinama kako bi se utvrdili prioriteti, što osigurava da su izabrani projekti odraz lokalnih potreba i autentičan trud zajednice da se izazovi riješe.

Specifičnost ReLOaD2 programa ogleda se u činjenici da je posebna budžetska linija namijenjena tek osnovanim nevladinim organizacijama i organizacijama koje se bave mladima. Na taj se način olakšava način apliciranja NVO-ima bez prethodnog iskustva u vođenju projekata.

Osim toga, za sve zainteresovane nevladine organizacije, ReLOaD2 program obezbijedio je intenzivne obuke i mentorsku podršku u pisanju projekata, što je bila prilika da se NVO što bolje pripreme i unaprijede svoje kapacitete. Nevladine organizacije koje dobiju sredstva, i tokom same realizacije, uz konstantnu podršku ReLOaD tima uče kako se projekti sprovode na fer i transparentan način, ali i kako se promovišu dobre prakse prema građanima i drugim zainteresovanim javnostima.

Za više informacija o ReLOaD programu i narednim javnim pozivima za nevladine organizacije pratite:

https://www.facebook.com/RELOADWesternBalkans/

https://www.instagram.com/reload_westernbalkans