Rat u Ukrajini: Rusija postaje najveći kineski dobavljač nafte

Rusija mega dobavljač nafte za Kinu.

• Uvoz ruske nafte u Kinu porastao je za 55 posto u odnosu na godinu ranije, na rekordan nivo u maju, istisnuvši Saudijsku Arabiju kao najvećeg kineskog dobavljača.

• Kina je povećala kupovinu ruske nafte uprkos smanjenoj potražnji zbog ograničenja koja je izazvao COVID i usporavanju ekonomije.

Rusija je postala najveći snabdjevač Kine naftom pošto je ta zemlja prodavala naftu po sniženoj cijeni Pekingu, usljed sankcija zbog ruskog rata u Ukrajini.
Uvoz ruske nafte porastao je za 55 posto u odnosu na godinu ranije na rekordan nivo u maju, istisnuvši Saudijsku Arabiju kao najvećeg kineskog dobavljača.
Kina je povećala kupovinu ruske nafte uprkos smanjenoj potražnji zbog ograničenja koja je izazvao COVID i usporavanju ekonomije. 
U februaru su Kina i Rusija izjavile da njihovo prijateljstvo "nema granica".
Kineske kompanije, uključujući državnog rafinerijskog giganta Sinopec i državnu Zhenhua Oil, povećale su kupovinu ruske nafte posljednjih mjeseci nakon što su im ponuđeni veliki popusti, jer su kupci u Evropi i SAD izbjegavali rusku energiju u skladu sa sankcijama zbog ruskog rata protiv Ukrajine.
Uvoz u Kinu, koji uključuje zalihe koje se pumpaju kroz naftovod Istočni Sibir u Tihom okeanu i isporuke morem, iznosio je skoro 8,42 miliona tona u maju, prema podacima kineske Opće uprave carina.
To je gurnulo Saudijsku Arabiju - nekadašnji najveći kineski izvor sirove nafte - na drugo mjesto sa 7,82 miliona tona.
Uz visoke cijene goriva, nisu samo vozači ti koji toče gorivo kada uoče dogovor. Niti je samo Kina iskoristila te popuste u ponudi iz Rusije, dok Rusija pokušava naći odgovor na sankcije. Indija je, također, povećala kupovinu.
To je, zajedno sa rastućim troškovima sirove nafte, pomoglo Rusiji da zapravo poveća prihode neposredno nakon njene invazije na Ukrajinu.
A na svakih 10 barela ruske nafte koje je Kina obično kupovala prije rata, Velika Britanija i SAD kupovale su jedan. Moskva se možda neće previše mučiti da popuni barem dio jaza, jer te dvije nacije preuzimaju naftu na drugim mjestima.
Ali već su ruske zarade od nafte počele opadati, a to će se intenzivirati kako druge evropske nacije budu tražile alternativne izvore energije.
U međuvremenu, ukrajinski trgovinski predstavnik ima oštro upozorenje za one koji odluče kupovati više od Rusije. Taras Kačka je za BBC rekao da će Moskva "obećati bilo šta", iskoristiti zavisnost od njenih energenata kao sredstvo za manipulaciju i držanje zemalja u pat poziciji. Ali kako jure za (relativnom) pogodbom u izazovnom trenutku, to upozorenje je da oni koji svoje nabavke prenesu u Rusiju možda ne žele poslušati.
Američki predsjednik Joe Biden rekao da su sankcije usmjerene na "glavnu arteriju ruske ekonomije".
Izvoz energije je vitalni izvor prihoda za Rusiju, ali će taj potez vjerovatno uticati i na zapadne potrošače.
Tako se u izvještaju Centra za istraživanje energije i čistog zraka navodi se da je Rusija zaradila skoro 100 milijardi dolara (82 milijarde funti) prihoda od izvoza fosilnih goriva u prvih 100 dana od invazije zemlje na Ukrajinu, uprkos padu izvoza u maju.

Evropska unija čini 61 psoto ovog uvoza, u vrijednosti od približno 59 milijardi dolara. Sve u svemu, izvoz ruske nafte i gasa opada, a prihod Moskve od prodaje energije je, također, opao sa vrhunca od preko milijardu dolara dnevno u martu.
Ali prihodi su i dalje premašili trošak ukrajinskog rata tokom prvih 100 dana - uz CREA procjenu da Rusija troši oko 876 miliona dolara dnevno na invaziju.
Podaci od sredine juna, također, pokazuju da je Kina u maju uvezla 260.000 tona iranske sirove nafte, što je njena treća nabavka iranske nafte od prošlog decembra.
Kina je nastavila kupovati iransku naftu uprkos američkim sankcijama Teheranu.