Rat u Ukrajini: MMF odobrio hitno finansiranje od 1,4 milijarde dolara

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je 1,4 milijarde dolara hitnog finansiranja za Ukrajinu, koja se bori protiv ruske invazije.

Ova odluka dolazi u trenutku kada MMF predviđa da će Ukrajina ove godine doživjeti duboku recesiju. Procjenjuje se da je više od dva miliona ljudi napustilo zemlju od početka rata prije dvije sedmice.

Ranije ove sedmice, Svjetska banka je odobrila finansijski paket od 732 miliona dolara za Ukrajinu i planira veću ekonomsku pomoć u narednim mjesecima.

"Ruska vojna invazija na Ukrajinu odgovorna je za ogromnu humanitarnu i ekonomsku krizu", rekla je u saopćenju izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva.

Georgieva je naglasila da je cilj ovog finansiranja podmiriti hitne potrebe zemlje i pomoći u ublažavanju ogromnih ekonomskih posljedica rata.

"Tragični gubitak života, ogroman priliv izbjeglica i ogromno uništavanje infrastrukture i proizvodnih kapaciteta uzrokuje teške ljudske patnje i dovest će do duboke recesije ove godine. Potrebe za finansiranjem su velike, hitne i mogle bi značajno porasti kako se rat nastavlja“, kazala je Georgieva.

Sredstva će biti isplaćena u okviru Instrumenta za brzo finansiranje MMF-a. To znači da će uglavnom doći bez uslova koji se obično postavljaju zemljama zajmoprimcima.

Finansiranje od strane MMF-a uslijedilo je nakon što je Svjetska banka ranije ove sedmice odobrila ekonomski paket za Ukrajinu vrijedan 723 miliona dolara.

Taj paket se sastojao od grantova i zajmova, uključujući zalog od 100 miliona dolara od Velike Britanije.

Svjetska banka je saopćila da nastavlja raditi na paketu podrške od tri milijarde dolara u narednim mjesecima.

Također je obećana dodatna pomoć susjednim zemljama koje primaju oko dva miliona izbjeglica - koje su uglavnom žene, djeca i starci - koji bježe iz Ukrajine.

Posljednjih dana ukrajinska vlada je poduzela određene korake kako bi podržala svoju ratom razorenu ekonomiju.

Prošle sedmice, zemlja je prikupila 270 miliona dolara prodajom ratnih obveznica i rekla da planira izdati nepromjenjive tokene kako bi pomogla u finansiranju svojih oružanih snaga.