Putin počeo čistke, znaci nestabilnosti u Kremlju

Putin trpi niz sramnih poraza i obrušio se na ljude koji ga okružuju. Rusija sprovodi svoje brutalne ratne zločine u Ukrajini uz velike gubitke. Vojni cilj je bio da se za nekoliko dana zauzmu ključni ukrajinski gradovi, ali nije uspeo pošto su Ukrajinci obuzdali ruske snage dok su uništile mnoge druge, ukazuje Olga Lautman, visa saradnica Centra za anlizu evropske politike (CEPA) sumirajući mesec dana otkako je Putin naredio brutalni napad na Ukrajinu.

Rusija je, navodi Lautman na svom blogu, doživela više gubitaka nego tokom sovjetskog desetogodišnjeg rata u Avganistanu. Visoki vojni zvaničnik NATO-a procenio je da je do 40.000 ruskih vojnika ubijeno, ranjeno, zarobljeno ili se vode kao nestali u Ukrajini.

Dok izolovani Putin trpi poniženje i velike gubitke, vidimo znake trvenja koji se razvijaju unutar Rusije, posebno u Putinovim agencijama.

Prošle nedelje, Putin je u svom staljinističkom govoru pretio čištkama unutar Rusije kako bi se “očistio ološ i izdajnici”.

“Kolektivni Zapad pokušava da rascepi naše društvo“, kazao je Putin. “Spekulišu o vojnim gubicima, društveno-ekonomskim efektima sankcija, ne bi li izazvali pobunu naroda u Rusiji”, kazao je.

“Ali bilo koji narod, posebno ruski, ume da razlikuje prave patriote od kopilana i izdajnika i ’pljunuće ih kao muvu koja im je slučajno uletela u usta“, kazao je Putin misleći na one koji ne podržavaju ratne zločine Kremlja u Ukrajini.

Putinovo čišćenje je ono što se čini da se dešava poslednjih nekoliko nedelja dok njegova paranoja i bes jačaju posle niza sramotnih poraza u Ukrajini.

Prema Soldatovu, Putin je “zaista nezadovoljan“ agencijom nakon što su oni navodno dali obaveštajne podatke koji sugerišu da je Ukrajina slaba i da će pobeda biti laka. Potom je usledila priča prošle nedelje da je zamenik načelnika ruske Rosgvardije, general Roman Gavrilov, priveden od strane FSB. Iako njegovo hapšenje nikada nije potvrđeno, ubrzo je usledila ostavka.

Gavrilov je navodno uhapšen zbog curenja informacija koje su dovele do “gubitka života“ i “rasipanja preko potrebnog goriva“.

Dmitrij Treščanin, novinar Mediazone, izvestio je da je primetio da ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nije viđen u javnosti i medijima od 11. marta. Istraživački medij „Agentura“ je detaljno proučavala aktivnosti ministra u medijskom prostoru od početka rata primetivši njegov nestanak iz javnosti. Njihov izvor, koji je blizak Šojguu, pripisuje odsustvo Šojgua “srčanim problemima“.

Takođe je bilo izveštaja da je šefica ruske Centralne banke Elvira Nabiulina tražila da podnese ostavku nakon što je Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu, ali je Putin odbio da prihvati njenu ostavku.

U međuvremenu, zvaničnik Kremlja Anatolij Čubajs je podneo ostavku. Čubajs, jedan od arhitekata ruskog korumpiranog sistema, povukao se sa funkcije Putinovog međunarodnog izaslanika i otišao u Tursku. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je ovu vest.

A onda je usledio ekskluzivni CNN izveštaj o sastanku ruskih i američkih vojnih zvaničnika prošle nedelje koji je “doveo do izliva emocija obično stoičkih ruskih generala“.

Američki zvaničnici prisutni na sastanku rekli su da ovaj moment nagoveštava veće moralne probleme u ruskoj vojsci.

CNN je izvestio da se jedan američki ataše za odbranu “slučajno raspitivao” o ukrajinskim korenima ruskog generala Jevgenija Iljina, zamenika glavnog Direktorata za međunarodnu saradnju, koji je prisustvovao sastanku, nakon čega je, navodi se, njegovo lice porumenelo a on se uznemirio.

Iljin je odgovorio potvrdno navodeći da je rođen u Dnjepropetrovsku pre nego što se preselio sa porodicom u Donjeck, gde je išao u školu.

Američki zvaničnici su dodali da je Iljin rekao da je trenutna situacija u Ukrajini “tragična i da je veoma depresivan zbog toga“ i odmah napustio sastanak.

Koliko je prošlo do vesti o njegovom kućnom pritvoru, pita se Lautman.

Ovo je, zaključuje, samo početak čistki zvaničnika uključenih u rat. Što duže traje Putinov rat i što više neuspeha ima ruska vojska, to ćemo više videti kako ih Putin odbacuje i kako ljudi oko njega nestaju, bivaju zatvoreni ili još gore.