PUTEVIMA PROŠLOSTI' Završen županijski projekt koji je iznjedrio vrijedne turističke atrakcije

Projekt je započeo u siječnju 2017. godine i okupio uz nositelja Dubrovačko-neretvansku županiju još 11 partnera koji su radili na njemu. Tijek projekta i njegove rezultate predstavila je ravnateljica regionalne agencije DUNEA.

Uspješno je okončan projekt 'Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija' koji je iznjedrio vrijedne poučno turističke atrakcije koji su obuhvatile veći dio Dubrovačko-neretvanske županije te su obogatile sadržajno udaljenija i manje bogata mjesta koja su postala prepoznatljivija i atraktivnija.

Projekt je započeo u siječnju 2017. godine i okupio uz nositelja Dubrovačko-neretvansku županiju još 11 partnera koji su radili na njemu. Tijek projekta i njegove rezultate predstavila je ravnateljica regionalne agencije DUNEA.

- U sklopu projekta su ostvarene značajne obnove i revitalizacija spomenika kulturne baštine. Projekt je za cilj imao obnovu kulturne baštine i stvaranje integrirane turističke destinacije koja povezuje udaljena područja u našoj županiji, a ovako su povezana u jedinstveni turistički proizvod pod nazivom 'Putevi prošlosti'. Uspješno smo odradili pripremu projekta i po prvi put uključili uz javni sektor i realni te ga kao takvog prijavili. On je dobro ocijenjen i odobren, a pri potpisu ugovora o dodjeli sredstava rekli su nam da će biti uspjeh izvesti ovako kompleksan projekt i dovesti ga do kraja. Mi smo uspjeli i završili smo ga. Projekt će ostati na ponos sugrađanima i posjetiteljima - kazala je ravnateljica Melanija Milić te dodala što je sve učinjeno u sklopu projekta.

Naime, u Gradu Korčuli rekonstruirana je palača Ismaeli-Gabriellis u kojoj je smješten Muzej Grada, u Dubrovačkom primorju obnovljena je Župna kuća gdje je uspostavljena Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja čiji postav pokazuje bogatu baštinu, a u Smokvici je iz temelja izgrađen Muzej zlata i srebra. U sklopu projekta su uređene pješačke i planinarske staze na Mljetu što čini dodatnu turističku atrakciju.

Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije odradila je promociju i projekt predstavljala na sajmovima. Direktor županijske TZ Vladimir Bakić istaknuo je kako projekt bio zahtjevan.

- Mi smo bili zaduženi za komunikaciju i vidljivost projekta kao i osmišljavanje vizualnog identiteta koji je preimenovan zbog marketinških potreba u naziv 'Putevima prošlosti'. Projekt je vrlo sadržajan, za cilj ima turiste usmjeriti iz jačih turističkih centara prema onima s manje atrakcija. To će sasvim sigurno doprinijeti unapređenju turističke ponude u svakom od ovih mjesta - pojasnio je Bakić.

TZ je izradila marketinški plan, publikacije koje su prezentirali na sajmovima, a tvrtka Prospekt iz Rijeke napravila je vizualni identitet i logo za atrakcije.

- Vjerujem da će se sljedećih godina, kada nam se turizam polako vrati, ove lokacije biti zanimljive posjetiteljima i privući nove turiste - istaknuo je Vladimir Bakić.

Župan Nikola Dobroslavić pohvalio je sve sudionike projekta.

- Nije jednostavno sastaviti toliko partnera i posložiti sve što je bilo potrebno, međutim to je bilo nužno jer je to bio jedini način da dobiju sredstva. Drago mi je da smo na kraju ovog projekta. Projekt je to koji daje doprinos izvanrednom rezultatu županije koja je privukla 7 milijardi kuna iz EU sredstava. To je najbolji, a često i jedini način financiranja projekata - zaključio je župan Nikola Dobroslavić.

Projekt je proveden kroz Operativni program 'Konkurentnost i kohezija' 2014.-2020. Vrijednost projekta je nešto manje od 34 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj iznose manje od 28 milijuna kuna.