Pula postaje zelenija: Solarni paneli će biti postavljeni na javne zgrade

Grad Pula planira iskoristiti solarnu energiju kako bi ostvario značajne uštede na računima za struju i smanjio emisiju stakleničkih plinova. U tom smislu pokrenuta je inicijativa Grada Pule kojom će krovovi javnih zgrada biti opremljeni solarnim panelima.

Ranije ove sedmice gradonačelnik Pule Filip Zoričić sastao se sa predstavnicima Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA). Iz administracije Grada je saopćeno da je postignut dogovor sa REGEA-om, koja će pružiti tehničku podršku u pripremi dokumentacije za solarni projekat.

Grad Pula će dobiti detaljne tehničke podatke potrebne za provedbu instaliranja solarnih panela na krovovima, uz uvid u ukupni potencijal javnih zgrada za ugradnju fotonaponskih panela te primjenu solarne energije sa ciljem značajnih ušteda na računima za električnu energiju i smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Postavljanje solarnih panela na krovove dio je projekta PVMAX koji financira Europska lokalna energetska pomoć (ELENA), program tehničke pomoći kojim upravlja Europska investicijska banka (EIB).

Projekat će realizirati REGEA, a njegova ukupna vrijednost je 1,98 miliona eura.