Prava suština. Šta je putinizam?

Boljševici su htjeli da nametnuti novi komunistički poredak cijelom svijetu, a Putin i njegovi poslušnici sanjaju o svjetskoj dominaciji Rusije.
Slušajući intervju poznatog ruskog novinara Aleksija Venediktova sa poznatim ruskim politikologom Volodimirom Pastuhovom, koji već dugo živi i radi na Zapadu, sagovornici su nakratko došli do zaključka da su sada u Rusiji kojom vlada Vladimir Putin pobijeđeni boljševici. U smislu da je ideja nacionalne velikodržavne mržnje prema svim vrstama „nevjernika“  porazila ideju društvene, klasne mržnje, mržnje siromašnih prema bogatima, proletarijata prema buržoaziji, poštenih ljudi prema lopovima na svim nivoioma, kao i korupcionašima. Ukratko putinizam je u današnjoj Rusiji pobijedio ideju boljševizma. 
Ali "boljševizam" je ideja klasne borbe i klasne mržnje, to je ideja velike rekonstrukcije svjetskog poretka. To je, inače, indirektno naglasio Volodimir Pastuhov. I u tom smislu, mora se priznati da je putinizam, koji je pobjedio u modernoj Rusiji, sinteza bijesnog ruskog nacionalizma, velikodržavnog šovinizma, sa „boljševizmom“ kao ideologijom globalnog restrukturiranja svijeta.
Iz "boljševizma" Putin je uklonio ideju socijalne pravde i zamijenio je specifičnom idejom "pravde velikih sila", čija je suština da samo velike sile imaju pravo odlučivati, a sve druge države imaju samo ograničen suverenitet i moraju se smjerno pokoravati volji "glavnih" sila. I ako je ranije Putin još bio spreman pregovarati sa drugim „velikim silama“ o podjeli sfera uticaja, o novoj „Jalti“, sada postavlja ultimatume, pokušavajući da nametne svoju volju kroz direktan i sveobuhvatan rat. 
Boljševici su pokušali uništiti cijeli "stari svijet" i raspiriti plamen svjetske revolucije, dok Putin ruši pravni poredak međunarodnih odnosa koji je uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata, zamjenjujući međunarodno pravo,  pravom i zakonom sile, odnosno, rata, izazivajući novi svjetski rat i gurajući svijet prema nuklearnoj apokalipsi. Boljševici su htjeli nametnuti novi komunistički poredak cijelom svijetu, a Putin i njegovi poslušnici sanjaju o svjetskoj dominaciji Rusije. I u tom smislu, kao i prema korištenim metodama, Putin ide stopama Hitlera. I to nije "rasizam", ovo je Putinov fašizam. Hajde da ga definirama prema njegovoj pravoj suštini.
San liberalnog uma rodio je političko čudovište po imenu Vladimir Putin. Putinizam je kombinirao crnostotizam, boljševizam i hitlerizam. A to samo povećava njegovu opasnost, i za nas, i za cijeli svijet, i za Rusiju. Putina se mora zaustaviti prije nego što bude prekasno. A to se može uraditi samo vojnim sredstvima.