Posle Putinove osude 'ološa i izdajnika' policija hapsi širom Rusije

Marija Nedvetskaja 14. marta dobila je obaveštenje iz policije u gradu Kalinjingradu na zapadu Rusije da je njena majka odvedena u lokalnu psihijatrijsku bolnicu.

"Navodno se zaklela dok je bila u policijskom pritvoru", rekla je Nedvetskaja za RSE, dodajući da joj u bolnicu nije bilo dozvoljeno da vidi majku, navodno zbog ograničenja zbog COVID-19. Umesto toga, bolnički zvaničnici su joj rekli da će njena majka biti zadržana makar mesec dana.

Pedesetdevetogodišnja Olga Nedvetskaja uhapšena je 13. marta u centru glavnog grada ruske eksklave, na malom protestu zbog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine. Na demonstracijama, koje su najavljene kao spontano okupljanje za hranjenje golubova, pevala je i igrala uz ukrajinske narodne pesme.

"Ona je apsolutno normalna osoba", rekla je lokalna aktivistkinja Ljudmila Zelinskaja koja je bila na istom protestu. "Apsurdna je situacija kada se privodi nenaoružana osoba koja ne iznosi nikakve 'ekstremističke' izjave niti vređa oružane snage. Ona je samo pevala pesme iz našeg detinjstva. Smešno je njeno privođenje, a još je gore slanje u psihijatrijsku bolnicu. Svi smo zabrinuti. To je očigledno kazneno psihijatrijsko lečenje."

Priče poput ove sve su uobičajenije širom Rusije dok Kremlj sprovodi oštre mere protiv bilo kakvog drugačijeg mišljenja u vezi s ratom u Ukrajini, a predsednik Vladimir Putin vikom protiv "ološa i izdajnika" traži od Rusa da ih "ispljunu kao muvu koja im je slučajno uletela u usta".

Samo u Kalinjingradu trenutno se vodi 58 aktivnih slučajeva prema administrativnom statutu protiv "diskreditacije oružanih snaga" koji je usvojen 4. marta, rekla je lokalni advokatkinja za ljudska prava Marija Boncler.

"Do mene jednostavno još nisu došli", rekla je Boncler. "Mislim da je način na koji postupaju s Olgom samo jedan od njihovih metoda terorisanja ljudi."

'Džinovskim koracima ka okrutnoj diktaturi'

Liberalna aktivistkinja i advokatkinja u sibirskom gradu Čita Marina Savatejeva 20. marta je izašla posle 10 dana zatvora pošto je osuđena za administrativni prekršaj "popularizacije" nacističkih simbola.

Njen kriminalni čin sastojao se u tome što je podelila objavu na društvenim mrežama profesora iz Čite i istoričara Olega Kuznjecova koji je uočio neobičnu sličnost između simbola koji Kremlj koristi u vezi s ratom u Ukrajini – stilizovanog latiničnog slova Z – i zvaničnog obeležja 4. SS policijske pancergrenadirske divizije tokom Drugog svetskog rata.

"Nisam čak ni ripostovala samog Kuznjecova", rekla je Savatejeva za RSE. "Ripostovala sam jednu veoma poznatu osobu u Čiti. Ona je čak bila i bivša regionalna ministarka, to jest osoba koja je politički apsolutno odana režimu i deo je sistema. Bez obzira na to, osuđena je na tri dana zatvora", takođe zbog navodnog promovisanja nacističkih simbola.

"Sam Kuznjecov je 5. marta obrisao svoj post s Fejsbuka (Facebook)", rekla je ona.

Savatejeva smatra da je imala sreće što je podelila tu objavu na društvenoj mreži pre nego što je usvojen novi statut o "diskreditaciji oružanih snaga", zajedno sa sličnim krivičnim zakonom koji predviđa kaznu do 15 godina zatvora.

Marina Savatejeva:
Marina Savatejeva: "Idemo džinovskim koracima ka okrutnoj diktaturi."

"Da su te promene bile na snazi, i dalje bih sedela u predsudskom pritvoru", rekla je ona. "Odmah bi me strpali u zatvor i to na duže vreme."

"Idemo džinovskim koracima ka okrutnoj diktaturi", dodala je ona.

'Apoteoza rata'

U centru sibirskog grada Tomska 6. marta meštanin Stanislav Karmakskih uhapšen je na malom protestu protiv rata.

"Policija je počela da pokušava da nas zastraši preko megafona", rekao je on za RSE. "Tvrdili su da 'diskreditujemo oružane snage Ruske Federacije'".

Karmakskih je držao print slike Vasilija Vereščagina iz 19. veka pod nazivom "Apoteoza rata". Slika prikazuje lešinare kako kruže iznad ogromne gomile lobanja izbledelih na suncu u centralnoazijskoj stepi s bojama koje sablasno podsećaju na plavu i žutu ukrajinske zastave.

U Tomsku su po novom statutu već osuđene 24 osobe, dok je još osam slučajeva u procesu.
U Tomsku su po novom statutu već osuđene 24 osobe, dok je još osam slučajeva u procesu.

"Sam sam otišao do policajaca", rekao je Karmakskih. "Pokazao sam im Vereščaginovu sliku i rekao: 'Momci, ovo je naša budućnost ako ne stanemo'. Pogledali su jedan drugog. A onda je jedan momak rekao: 'Pa, da ga odvedemo? Hajde da ga odvedemo.' I odveli su me. Ukupno je 20 nas uhapšeno."

Svi su optuženi po novom administrativnom statutu. Karmakskih je kažnjen sa 45.000 rubalja (390 evra). Sudija je presudio da je on "u prisustvu grupe građana izrazio tihu podršku protivzakonitim ciljevima događaja" za koji je sud prethodno odlučio da ima za nameru da "formira negativno mišljenje... među stanovnicima Tomska u vezi sa specijalnom vojnom operacijom ruskih oružanih snaga u odbrani interesa Rusije i njenih građana u podršci međunarodnom miru i bezbednosti".

U Tomsku su po novom statutu već osuđene 24 osobe, dok je još osam slučajeva u procesu. Dve osobe su suočena s krivičnim gonjenjem po mnogo težem krivičnom delu.

'Idiotski izgovor da se unište životi ljudi'

Oko sedam ujutro 18. marta, snage bezbednosti u Pskovu na severozapadu Rusije počele su da vrše pretrese kancelarija i kuća nekoliko istaknutih lokalnih političara i novinara, kao i njihovih rođaka. Među njima su bili lokalni koordinator partije Jaboloko Lev Šlosberg, opštinski odbornik Nikolaj Kuzmin, roditelji glavnog urednika novina Pskovskaia gubernija Denisa Kamaljagina, bibliotekarka Jekaterina Novikova i urednica redakcije ruskog servisa RSE-a Severne realnosti Svetlana Prokopjeva.

Zvaničnici regionalne kancelarije biroa Ministarstva unutrašnjih poslova za borbu protiv ekstremizma, Centar E, istražuju slučaj navodne klevete protiv guvernera Pskovske oblasti Mihaila Vedernikova, rekla je advokatkinja za ljudska prava Tatjana Martinova. Slučaj je pokrenut anonimnim postom na Telegramu u kojem se kritikuje Vedernikova politika prema medijima i objava na Vedernikovom Instagram nalogu izveštaja o lokalnim vojnicima poginulim u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Stan urednice Severne realnosti RSE-a Svetlane Prokopjeve posle pretresa.
Stan urednice Severne realnosti RSE-a Svetlane Prokopjeve posle pretresa. "Upali su s maskama. Razvalili su vrata… Uleteli su vičući: 'Na pod!' Bacili su me na pod i stavili lisice."

"Bilo ih je oko 10…", priseća se Prokopjeva u intervjuu za Severne realnosti. "Provalili su s maskama. Razvalili su vrata… Uleteli su vičući: 'Na pod!' Bacili su me na pod i stavili lisice. Oteli su mi telefon iz ruke... tražeći nešto... Nisu mi u početku ni rekli šta je bio razlog pretresa."

"Ništa nisam znala ništa o tom glupom Telegram kanalu koji su koristili kao izgovor za pretrese", nastavila je ona. "To je samo idiotski izgovor da se unište životi ljudi. Krenuli su na sve nas kao po spisku – političari, aktivisti. To naš bezbednosni aparat reaguje na Putinov nalog da se pronađu nacionalni izdajnici".

Svetlana Prokopjeva:
Svetlana Prokopjeva: "To naš bezbednosni aparat reaguje na Putinov nalog da se pronađu nacionalni izdajnici." (arhivska fotografija)

Bibliotekarka Novikova je spremala doručak za svoja dva deteta kada su stigla četiri bezbednosna zvaničnika.

"Htela sam da pozovem advokata, ali mi nisu dozvolili", rekla je ona. "Naravno, ovo je samo pritisak na mene jer sam jedna od nekolicine u Pskovu koji su javno izrazili protivljenje 'specijalnoj operaciji'. Učestvovala sam u protestima jedne osobe. Tada su bili legalni."

"Sada čiste informativni prostor da niko nikada ništa ne može da kaže", dodala je Novikova. "Sada nemam sredstva komunikacije. Ne mogu da idem na društvene mreže. Nemam gde da kažem šta mislim o ruskoj politici. Ali je moja pozicija ista. Nisam počela da mislim da je 'specijalna operacija' super samo zato što su mi oduzeli kompjuter i telefon."

Staljinov 'neprijatelj naroda'

Politički analitičar Andrej Kolesnikov iz Moskovskog centra Karnegi rekao je za Karent tajm (Current Time) da se represija u Rusiji "već ubrzava". Karent tajm je medijski projekat na ruskom koji vodi RSE u saradnji sa Glasom Amerike (VOA).

"Mi zapravo imamo dva fronta", rekao je Kolesnikov. "Jedan front se zove 'specijalna vojna operacija van granica Rusije'. Drugi se zove 'specijalna bezbednosna operacija u vezi sa stanovništvom Rusije'. Idu paralelno i podupiru jedna drugu. Mislim da će se represije samo pogoršavati."

"Svaki narod, a posebno ruski narod, uvek će moći da razlikuje prave patriote od ološa i izdajnika i jednostavno ih ispljune kao muvu koja im je slučajno uletela u usta", rekao je Putin 16. marta.

"Oni će tražiti ljude koje bi okrivili", dodao je on. "Tražiće 'petu kolonu', kao što je Putin rekao kada je govorio o 'nacionalnim izdajnicima'. To je praktično carte blanche da bezbednosne snage pojačaju posao koji su već počele".

"Nacionalni izdajnici", zaključio je Kolesnikov, postali su savremeni ekvivalent fatalne etikete "narodni neprijatelj" iz najmračnijih dana vladavine diktatora Josifa Staljina.

Prema OVD-Info, civilnoj organizaciji koja prati političku represiju, od počeka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara u Rusiji je zbog antiratnih aktivnosti privedeno više od 15.000 ljudi.